Studiu: 40% dintre romani economisesc tot anul pentru a pleca in vacanta
Economie Turism

Studiu: 40% dintre romani economisesc tot anul pentru a pleca in vacanta

Romanii economisesc tot anul pentru a pleca in vacanta. Aproximativ 43% dintre romanii fara datorii si 40% dintre cei cu datorii economisesc cateva luni pentru vacanta, iar un procent similar de 40% economisesc chiar tot anul. Datele au fost centralizate intr-un studiu comparativ realizat la sfarsitul anului trecut in Polonia, Romania, Italia si Spania.

Pe de alta parte, in Polonia, Spania si Italia se observa ca respondentii isi programeaza banii pentru vacanta: persoanele fara datorii si-ar finanta vacanta din venituri curente, in timp ce unele persoane cu datorii ar fi inclinate sa ia un imprumut, spontan, pentru vacanta, semnaleaza studiul comandat de Grupul Kruk.

Conform sursei citate, romanii isi asuma putine riscuri si se declara a fi prudenti. Astfel, numai 17% dintre romanii fara datorii si 25% dintre cei care inregistreaza datorii isi asuma riscuri, in comparatie cu spaniolii, care isi asuma riscuri in proportie de 30% in cazul celor cu datorii si 27% in cazul celor fara datorii.

Totusi, numai 10% dintre romani, cu sau fara datorii, declara ca prefera sa incheie polite de asigurare pentru tot ceea ce este important, cum ar fi sanatate sau viata, calatorii, masina, locuinta si altele. In cazul spaniolilor, situatia este similara in randul persoanelor fara datorii, cu un procent de 11%, in timp ce persoanele cu datorii prefera asigurarile pentru orice, in proportie de 21%. Italienii prefera sa incheie numai asigurarile obligatorii, au raspuns 52% dintre cei fara datorii si 48% dintre cei cu datorii.

In randul celor care au spus ca ar incheia o polita de asigurare numai in cazul in care este obligatorie, procentul respondentilor fara datorii este mai mare decat procentul celor cu datorii, respectiv 52% dintre spaniolii si 37% dintre romanii fara datorii, comparativ cu 48% spaniolii si 36% romanii cu datorii. Pe de alta parte, 43,5% dintre polonezii fara datorii si 33,5% dintre cei cu datorii au raspuns ca ar incheia o asigurare pentru ceea ce este valoros pentru ei, pe langa asigurarile obligatorii.

Potrivit cercetarii, in ceea ce priveste perceptia despre cei care nu isi platesc datoriile, 30% dintre romanii fara datorii si 22% dintre cei cu datorii sunt de parere ca persoanele care evita plata datoriilor trebuie pedepsite sever, spre deosebire de 41% dintre spaniolii fara datorii si 33% dintre cei cu datorii, care au spus acelasi lucru. Pe de alta parte, 62% dintre romanii si 53% dintre spaniolii fara datorii sunt de parere ca aceia care evita plata datoriilor gresesc, insa, poate au motive intemeiate pentru care fac acest lucru, fata de 68% dintre romani cu datorii si 57% dintre spanioli cu datorii care sunt de aceeasi parere, observandu-se astfel ca romanii sunt mai toleranti decat alte natii.

Cat despre grijile pentru plata unui imprumut, un procent mai mare dintre spaniolii fara datorii, 54%, fata de 45% cei cu datorii, sunt ingrijorati cand vine vorba despre plata acestuia. In Romania, persoanele cu datorii, in procent de 67%, si cele fara datorii, in procent de 56%, sunt ingrijorate de plata unui imprumut.

In Romania si Spania, studiul privind obiceiurile financiare a fost implementat la sfarsitul anului trecut de agentia de cercetare de piata iSense Solutions.

Cercetarile de piata au fost realizate pe esantioane reprezentative la nivel national. Respondentii au avut varste peste 18 ani, varsta medie a acestora variind intre 43 in Polonia si 46 in Italia. Metodologia de cercetare implementata de iSense Solutions in Romania a fost sondaj online, pe un esantion reprezentativ la nivel national de aproximativ 900 persoane, cu varsta peste 18 ani, din mediul urban si rural, cu o distributie de 600 de respondenti, persoane fara datorii si aproximativ 300 de respondenti, persoane cu datorii. De asemenea, si studiul din Spania, realizat tot de catre iSense Solutions, a fost efectuat online, pe un esantion de 800 de respondenti, cu varsta peste 18 ani, din mediul urban si rural, cu o distributie de aproximativ 600 de respondenti fara datorii si aproximativ 200 cu datorii.

Kruk Romania este membra a Grupului Kruk si a fost infiintata in anul 2007. Kruk este cea mai mare companie de management al creantelor din Polonia. Grupul desfasoara operatiuni si in Republica Ceha, Slovacia, Germania, Italia si Spania. Compania a fost listata pe Bursa de Valori Varsovia in anul 2011.

Stiri pe aceeasi tema

Ministerul Muncii anunta o majorare salariala de la 1 octombrie 2017 pentru agentii si ofiterii de penitenciare

Ioana Badulescu

Modul de acordare a alocatiilor sociale, reglementat de Guvern

Cristiana Petrariu Bota

Arabii de la Qatar National Bank au cumparat Finansbank

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult