Breaking News

Studiu oncologic: Dezvoltarea cancerului, favorizată de anumite microorganisme din microflora intestinală în prezenţa unei alimentaţii bogate în grăsimi

O echipă de cercetători oncologi din China a descoperit un mecanism prin care unele microorganisme din flora intestinală, asociate cu obezitatea, pot favoriza dezvoltarea cancerului, transmite agenţia Xinhua. Explicația este aceea că mecanismul implică eliberarea de substanţe chimice specifice, care pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării şi răspândirii celulelor canceroase.

O alimentaţie bogată în grăsimi este considerată, pe scară largă, un factor de risc semnificativ pentru evoluţia malignă a diferitelor tipuri de cancer, în mare parte din cauza efectelor sale perturbatoare asupra microflorei intestinale.

Cu toate acestea, rolul precis al alimentaţiei bogate în grăsimi în dezvoltarea cancerului nu a fost bine înţeles până în prezent.

Cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-sen din China au studiat modele de şoareci cu cancer şi au descoperit că microflora hrănită cu grăsimi a condus la eliberarea din abundenţă a leucinei, un aminoacid care se regăseşte în multe proteine.

S-a constatat că un nivel ridicat de leucină în sângele periferic este asociat cu rezultate clinice slabe la pacientele de sex feminin diagnosticate cu cancer de sân, conform unui studiu publicat luni în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite.

În plus, microflora intestinală anormală este implicată în dezvoltarea rezistenţei la chimioterapie şi la unele imunoterapii pentru cancerul de sân, pulmonar şi melanom.

Concluziile acestui studiu deschid calea către strategii terapeutice împotriva cancerului, vizând metabolismul aberant al microflorei intestinale, au declarat cercetătorii implicaţi în acest studiu.

 

Articole asemănătoare

Preturile biletelor de avion vor creste considerabil incepand cu primavara acestui an

Lucy Ionesco

OUG privind noile masuri fiscal-bugetare a aparut in Monitorul Oficial. Ce prevede ordonanta

Ioana Badulescu

Cazurile de coronavirus la nivel global, în a treia săptămână de scădere. OMS: Al doilea an al pandemiei va fi mai mortal decât primul

Ioana Badulescu