Noul sef al ANAF: Marii contribuabili au pondere in taxe de 43% in Romania, pe cand in Germania, Franta sau Marea Britanie este de 65-75%
Breaking News Economie

Studiu Comisia Europeana: Incasarea TVA este o problema europeana, insa Romania este campioana la neincasarea taxei

Comisia Europeană a publicat un nou studiu privind taxa pe valoarea adăugată – TVA. Este o analiză devenită tradițională, care acum se referă la datele din anul 2016. De la bun început trebuie spus că încasarea TVA este o problemă europeană. Chiar dacă nivelul încasărilor a crescut, în anul 2016, deficitul rămâne substanțial și a ajuns la 150 miliarde euro, adică 12% din veniturile bugetare obținute din taxă la nivel european.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice, estimează că 50 de miliarde euro din cele 150 ajung în buzunarele infractorilor și evazioniștilor.

Din acest motiv, Comisia Europeană lucrează la o reformă a TVA, o schimbare care dorește să simplifice funcționarea mecanismului taxei. Noile reguli vor intra, însă, în vigoare în următorii trei-patru ani, Uniunea Europeană dorind ca statele și companiile să fie bine pregătite pentru reforma TVA.

În ceea ce privește ratele standard de TVA, situația, în Europa, este diferită. Astfel, cotele variază între 17% (în Luxemburg) și 27%, în Ungaria. Între aceste valori, se pot menționa Malta cu 18% și, la polul opus, Danemarca, Suedia și Croația cu 25% și Grecia cu 24%. În rest, toate statele Uniunii Europene se află în intervalul cuprins între 19% și 23%.

România avea, în anul 2016, o cotă standard de 20%, care începând cu anul trecut a scăzut la 19%. Dar, în toate statele europene, cota standard de TVA este însoțită de o mulțime de derogări și cote diferite pentru o serie de produse sau servicii.

Studiul arată și diferența care există între TVA încasat efectiv de către buget și valoarea care ar trebui încasată. Diferența de TVA reflectă atât taxa declarată și neplătită de către agenții economici, cât și o estimare a pierderii de venituri din TVA ca urmare a fraudei și evaziunii, falimentului, insolvenței sau optimizărilor fiscale. GAP-ul de TVA este definit ca diferența dintre valoarea TVA colectată și TVA totală, care ar fi trebuit colectată, și este exprimat atât în raport absolut, cât și în termeni relativi. TVA totală care ar trebui colectată este obligația fiscală teoretică în conformitate cu legislația fiscală.

La acest capitol, România este de ani de zile între primele state ale Europei. În anul 2016, România este chiar statul cu cea mai mare diferență între TVA colectată și taxa totală, o diferență care ajunge la 35,8%, ceea ce în valoare nominală înseamnă 27,6 miliarde lei, adică aproximativ șase miliarde euro. Ce ar putea face bugetul cu șase miliarde euro pe an? Este o discuție pe care nici măcar nu are sens să o deschidem.

Interesant este că statele cu cea mai mică diferență între taxa efectiv colectată și cea teoretic de încasat sunt Luxemburg cu 0,85%, Croația, 1,08% și Suedia, 1,15%. Putem constata că gradul mare de încasare este atât în state cu o cotă mare a TVA, precum Croația sau Suedia, dar și în statul care are cea mai redusă cotă standard din Uniunea Europeană, respectiv Luxemburg.

Trebuie remarcată diferența enormă între statele aflate la cel mai scăzut nivel și cele care stau cel mai prost, adică între 1% și cei aproximativ 36% ai României.

Cum se explică nivelul atât de mare de neîncasare din România? De-a lungul timpului au fost mai multe explicații. S-a vorbit despre economia românească dependentă de exporturi, despre sistemele de evaziune practicate sau despre cota prea înaltă a TVA.

Au fost adoptate o serie de măsuri precum taxarea inversă, introducerea unui cod de înregistrare, a unui formular special sau a legislației prvind TVA split. Cu toate acestea, indiferent de măsurile adoptate, de un deceniu, în România, există o diferență de cel puțin o treime între veniturile încasate efectiv din TVA și cele care ar trebui plătite.

Morala europeană este că nu contează nivelul cotei de TVA, ci felul în care funcționează instituțiile statului și economia.

Stiri pe aceeasi tema

PENSII 2017. Ministerul Muncii a anuntat ca pensiile vor creste de la 1 ianuarie 2017

Cristiana Petrariu Bota

FORMULARUL 394, „simplificat” de ANAF de la 9 la 18 pagini

Cristiana Petrariu Bota

RAR despre emisiile poluante din scandalul Volkswagen si datele false privind consumul de combustibil

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult