Studiu GfK: 76% dintre romani isi invidiaza cunoscutii. Aurora Liiceanu: Avem de-a face cu un sentiment cu potential distructiv care isi are radacinile in educatie

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu octombrie 26, 2018 12:27

Studiu GfK: 76% dintre romani isi invidiaza cunoscutii. Aurora Liiceanu: Avem de-a face cu un sentiment cu potential distructiv care isi are radacinile in educatie

Un studiu efectuat de compania GfK arata ca 80% dintre romani invidiaza situatia profesionala a unor colegi de serviciu, 76% invidiaza stilul de viata al cunoscutilor, iar jumatate dintre cei intervievati invidiaza posesiunile materiale obtinute de prieteni.”Avem de-a face cu un sentiment cu potential distructiv care isi are radacinile in educatie, dar si in lumea tulbure a anilor ’90”, explica intr-un interviu acordat RFI psihologul si antropologul Aurora Liiceanu.

Patru din cinci romani care traiesc in mediul urban sunt predispusi sa invidieze statutul sau stilul de viata al cunoscutilor sau colegilor lor, arata studiul sociologic derulat de compania GfK, la cererea PressOne.

Scopul studiului este de a intelege cum ne raportam la tema invidiei, dar si de a afla modul in care − atunci cand o constientizam − ii putem analiza si corecta manifestarile.

Romanii sunt predispusi la comparatii sociale, in functie de care isi judeca succesele sau esecurile. 23% dintre respondenti considera ca invidia este principala trasatura negativa a romanilor, ceea ce o claseaza pe locul doi, dupa credulitate, pentru care au optat 24%.

Studiul a fost realizat in perioada 15-24 mai 2018, pe un esantion de 500 de persoane adulte din populatia urbana digitala, ponderat dupa varsta, gen, regiune, nivel de studii si dimensiunea localitatii de provenienta.

Conform rezultatelor studiului GfK:
-80% dintre romani invidiaza situatia profesionala a unor colegi de serviciu,
-76% invidiaza stilul de viata al cunoscutilor,
-48% invidiaza posesiunile materiale obtinute de prieteni,
-16% invidiaza reusitele copiilor unor persoane din propriul anturaj.

In plus:
-25% au declarat ca isi compara ceea ce au realizat in viata cu ceea ce au facut altii.
-43% au spus ca invidia ii motiveaza sa-si realizeze obiectivele.
-58% au spus ca simt ostilitate fata de oamenii pe care ii invidiaza.
-59% au spus ca si-ar dori ca persoanele pe care le invidiaza sa isi piarda avantajele.

Invidia, o boala comportamentala care:

anuleaza bucuria,
inhiba reactiile,
blocheaza evolutia,
paraziteaza relatiile,
consuma energia,
introduce oboseala si depresie.

E posibil ca invidia sa fie transmisa urmasilor ca stil comportamental si ca atitudine fata de ceilalti, deoarece poate fi un comportament invatat. Spre exemplu, cand parintii isi intreaba copilul ce nota a luat colegul lor de banca la un test.

De ce este aceasta emotie negativa resimtita de atat de multi dintre romani? Psihologul si antropologul Aurora Liiceanu e de parere avem de a face cu un semntiment cu potential distructiv care isi are radacinile in educatie, dar si in lumea anilor ’90, cand reusita sociala a devenit pentru multi egala cu reusita materiala.

Asculta interviul pe siteul RFI

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.