COMISIA EUROPEANA
Breaking NewsSocial

Studiu: Romania, tara cu cei mai multi cetateni care muncesc intr-un stat european. Exodul de creiere lasa urme adanci pe plan economic si social

Un studiu comandat de guvernul Dancila arata ca nu salariile mari opresc exodul de creiere, ci calitatea institutiilor, standardul de trai si increderea in alegeri. Un studiu comandat de Romania in contextul Presedintiei Consiliului UE si realizat de Centrul pentru Studii de Politica Europeana (CEPS) arata ca salariile mari si taxele mici nu mai sunt singurele motive care determina migratia masiva a populatiei calificate din estul Europei spre alte tari. Asta in contextul in care Romania este tara cu cei mai multi cetateni care muncesc intr-un stat european, iar exodul de creiere lasa urme adanci pe plan economic si social.

Analiza, discutata de ministrii Finantelor din UE in intalnirea informala a ECOFIN de la finalul saptamanii, puncteaza tendintele recente ale mobilitatii fortei de munca in UE si ia in considerare provocarile pe care le genereaza in tarile de origine.

O constatare importanta este ca, odata cu reducerea diferentelor salariale intre state, factorii structurali devin mai importanti in decizia de a emigra. Statele care au cele mai mari probleme in a spori calitatea vietii cetatenilor lor, prin cheltuieli publice eficiente si prin furnizarea de bunuri publice de inalta calitate, pot suferi cele mai mari pierderi cu forta de munca.

Totodata, studiul arata ca, desi emigrantii contribuie semnificativ la PIB-ul tarilor gazda si veniturile lor pot aduce beneficii considerabile celor care au ramas acasa, efectele negative ale exodului de creiere lasa urme puternice pe plan economic si social. Plecarea fortei de munca calificate erodeaza baza de impozitare, facand mai dificil pentru guverne sa finanteze cheltuielile curente si sa acopere datoria publica.

Aproximativ 20% din cetatenii romani cu varsta activa, intre 20 si 64 ani, locuiesc si muncesc intr-un stat european, potrivit studiului realizat de CEPS. 

Romania are cel mai mare procent de cetateni care muncesc intr-un stat european, 19,7%, in contextul in care media europeana este de 4%. Datele folosite in acest studiu sunt de la Eurostat, institutia de statistica a Comisiei Europene.

Alte tari in care populatia calificata a migrat intr-un alt stat european: Lituania (14,8%), Croatia (13,9%) si Portugalia (13,8%) . La polul opus: Germania (1,0%), Marea Britanie (1,1%) si Franta (1,3%).

„In tari precum Romania, fluxul a ajuns la aproximativ 1% pe an si pana la peste 1,5% in anumiti ani”, arata documentul CEPS. Procentul este mult mai mare decat cel din alte alte state din sud-estul Europei, dupa 2010.

Studiul arata ca cei mai multi romani erau, in 2017, in Italia (1,2 milioane), Spania (700.000) si Germania (500.000).

Documentul dedica un intreg capitol „exodului de creiere”, si arata ca una din probeleme este ca cetatenii cu studii superioare sunt cei mai mobili, iar cei mai multi din acestia sunt dispusi sa plece.

Este vorba de personal de calificare inalta, din domeniile medicina si inginerie.

Un studiu realizat de Comisia Europeana in 2018 arata ca Romania este sursa a aproape jumatate din toata asistenta medicala ce a emigrat in UE. „Italia reprezinta tara principala de destinatie”, dezvaluie studiul.

In acelasi timp, situatia din tara este dramatica, CEPS arata ca sunt ingrijorari serioase cu privire la furnizarea de servicii de sanatate pentru populatia de origine.

„Romania are cea mai mica densitate de medici din UE, aproximativ 25% din medici au parasit tara”, arata sursa citata.

Motivele emigrarii

Salariile mai mari si un loc de munca mai usor de gasit nu sunt insa singurele motivele pentru aceasta migrare a fortei de munca in statele europene.

Un studiu european realizat in 2016 a explicat ca emigrantii, in special cei cu abilitati, parasesc tarile care au institutii slabe.

„Calitatea institutiilor conteaza mai mult pentru migrantii calificati, in timp ce migrantii necalificati par sa fie atrasi de ajutoarele sociale din tarile de destinatie”, arata acest document.

„Dincolo de calitatea institutiilor, cercetarile recente au subliniat ca satisfactia vietii si asteptarile despre perspectivele economice individuale pot influenta intentiile de a se muta intr-o alta tara, formand astfel decizia finala privind migratia”, explica CEPS.

Studiul mai dezvaluie ca exista mai multe dimensiuni care pot fi relevante, cum ar fi: standardul de viata, satisfactia privind zona in care traieste, prezenta oportunitatilor pentru copii, satisfactia fata de venitul gospodariei si increderea in alegerile nationale.

Potrivit datelor, aproximativ 60% dintre emigrantii romani au trimis in mod regulat bani rudelor care traiesc in Romania.

Related posts

Cutremur la granita cu Romania

Lucy Ionesco

De 1 Mai 2015, CFR Calatori introduce trenuri suplimentare spre Constanta

Lucy Ionesco

Marturiile fetelor care reusesc sa scape din retelele de prostitutie: Sunt drogate ca sa fie fericite. Odata scoase din tara, foarte greu mai sunt recuperate

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult