12.6 C
România
28 septembrie 2022
IT/Stiinta

Succes la Bruxelles! Romania va gazdui viitorul centru CYBER al UE

Succes al Romaniei la Bruxelles, dupa ce tara noastra a fost aleasa sa gazduiasca viitorul centru CYBER al UE! Bucurestiul va gazdui sediul Centrului European de Securitate Cibernetica. Este prima agentie a Uniunii Europene din Romania.
 
Centrul industrial, tehnologic si de cercetare in materie de securitate cibernetica (Centrul CYBER) va avea sediul la Bucuresti si va avea rolul de a imbunatati coordonarea cercetarii si a inovarii in materie de securitate cibernetica.
 
Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al UE de punere in comun a investitiilor pentru cercetarea si dezvoltarea tehnologica si industriala in materie de securitate cibernetica.
 
Institutia va coopera cu huburi specializate nationale si va centraliza ecosistemul de securitate tehnologica si industriala al statelor membre, pentru ca blocul comunitar sa fie mai bine pregatit in fata amenintarilor.

Bucurestiul a candidat alaturi de alte sase orase: Bruxelles, Munchen, Varsovia, Vilnius, Luxemburg si León (Spania), potrivit politico.eu, care relateaza ca oferta Romaniei a inclus o vila neoclasica renovata sau o cladire de birouri.

Ofertele celorlalte orase pentru sediul noii agentii UE au fost, printre altele, un turn de televiziune, o gara din secolul 19, un mall, o cladire situata in apropierea sediului NATO.

„Succes exceptional pentru Romania: dupa demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel inalt, Bucurestiul va gazdui Centrul Cyber al UE – prima Agentie UE de pe teritoriul Romaniei. Expertiza Romaniei in IT a fost recunoscuta in UE. Romania va contribui la ecosistemul european de securitate cibernetica”, a scris ministrul pe Twitter.

Guvernul a aprobat la inceputul lui octombrie o ordonanta de urgenta prin care dadea atributii Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor sa caute un sediu pentru eventuala gazduire a unei noi agentii a UE – Centrul european de competente in domeniul securitatii cibernetice (Centrul CYBER al UE).

Demersul viza depunerea candidaturii Romaniei pentru a gazdui aceasta agentie. Centrul industrial, tehnologic si de cercetare in materie de securitate cibernetica (Centrul CYBER) va fi infiintat pentru a imbunatati coordonarea cercetarii si a inovarii in materie de securitate cibernetica. Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al UE de punere in comun a investitiilor pentru cercetarea si dezvoltarea tehnologica si industriala in materie de securitate cibernetica.

Conform politico.eu, oferta Romaniei pentru sediul agentiei UE include o vila neoclasica renovata sau o cladire de birouri.

”Am fost primul stat membru care si-a exprimat interesul de a gazdui noul centru. Suntem singurul stat din aceasta competitie care nu gazduieste nicio agentie sau organism al UE”, a declarat reprezentantul Romaniei Alexandru Nazare luni, la reuniunea Consiliului telecomunicatii.

Romania se afla pe locul al treilea in statisticile UE privind numarul femeilor angajate in domeniul IT&C, iar 24 % din absolventii din acest domeniu din Romania sunt femei, a fost un alt argument. Oferta Romaniei nu a inclus estimari referitoare la costurile de instalare.

 

Related posts

Timpul universal primeste o secunda in plus pe 30 iunie 2015

Lucy Ionesco

Vaccinul impotriva coronavirusului dezvoltat de Israel cu Johnson & Johnson a intrat in ultima etapa a studiilor clinice 

Lucy Ionesco

Denis Tudor, romanul care construieste trenul viitorului alaturi de cei de la Elon Musk. Tanarul se specializeaza in Elvetia in Smart Grid, retele electrice ale viitorului

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult