Filme

Succes romanesc la Berlin. Filmul „Nu ma atinge-ma”/ „Touch me not”, regizat de Adina Pintilie, a castigat Ursul de Aur

Triumf urias pentru cinematografia romaneasca. Filmul „Nu mă atinge-mă”/ „Touch me not”, al regizoarei românce Adina Pintilie, a câştigat Ursul de Aur, fiind desemnată cel mai bun film din competiţia oficială a Festivalul International de Film de la Berlin. Premiile celei de-a 68-a ediţii a Berlinalei au fost decernate sâmbătă seara, în cadrul unei ceremonii de gală. Marele câștigător al festivalului a fost filmul regizat de Adina Pintilie, „Nu mă atinge-mă”, care a reprezentat debutul acesteia în lungmetraj. Dealtfel, Adina Pintilie a fost dublu premiată la Berlinala, câştigând atât „Ursul de Aur”, cât şi premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut.

Juriul internaţional al Berlinalei 2018 a fost prezidat de regizorul şi compozitorul german Tom Tykwer, iar din componenţa sa au mai făcut parte actriţa belgiană Cécile de France, producătoarea americană Adele Romanski, criticul de la revista Time Stephanie Zacharek (SUA), compozitorul nipon Ryuichi Sakamoto şi spaniolul Chema Prado, istoric al celei de a 7-a arte.

„Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, „Nu mă atinge-mă” este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane”, informează ICR Berlin.

La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, experimentând curajos atât la nivel de conţinut cât şi de limbaj cinematografic, filmul „Nu mă atinge-mă” este o investigare personală a ideii de intimitate, a nevoii umane de contact autentic. O femeie şi doi bărbaţi se află în căutarea intimităţii. Pierdute în imensitatea rece a oraşului, singurătăţile lor se întâlnesc – întâmplător sau din voia destinului – într-o stranie încercare de contact, potrivit sinopsisului acestui lungmetraj, publicat de cinemagia.ro.

Iti recomandam si: Cine sunt castigatorii premiilor Festivalului International de Film de la Berlin 2018

Juriul Berlinalei a surprins în seara de sâmbătă acordând Ursul de Aur acestei pelicule semnate de regizoarea Adina Pintilie, o explorare la jumătatea distanţei dintre ficţiune şi documentar despre intimitate şi sexualitate, după o ediţie marcată de dezbateri despre locul femeilor în a şaptea artă, notează AFP. Această peliculă care a divizat spectatorii este o alegere surpriză pentru cel mai râvnit premiu al Berlinalei, notează şi DPA, remarcând caracterul experimental al peliculei lui Pintilie, care a câştigat şi premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut.

Regizoarea româncă Adina Pintilie a fost dublu premiată la cea de-a 68-a ediţie a Berlinalei, câştigând atât „Ursul de Aur”, cât şi premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut, cu pelicula experimentală „Nu mă atinge-mă”/ „Touch me not”.

Vădit emoţionată, cineasta a mărturisit că nu se aştepta să primească „Ursul de Aur” pentru acest lungmetraj în care mai multe personaje caută intimitatea, dar în acelaşi timp se tem de ea, şi că vede filmul ca pe o invitaţie la dialog.

„Este atât de important că acest lucru se întâmplă pentru că ne-ar plăcea ca dialogul pe care îl propune ‘Touch me not’ să ajungă peste tot în lume. Vă invităm, deci, pe voi, spectatorii, la dialog”, a declarat regizoarea în vârstă de 38 de ani – cunoscută pentru scurtmetrajul „Balastiera #186” şi mediumetrajele „Nu te supăra, dar…” şi „Oxigen” – la primirea premiului.

Related posts

Filmul „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, a fost prezentat în premieră mondială la festivalul de Film de la Cannes

Ioana Badulescu

PUTEREA DESTINULUI EPISODUL 18 REZUMAT, 29 IANUARIE 2015. Sila renunta pentru moment la intreruperea de sarcina

Bogdan

TEATRU: N(AUM), un spectacol cu Oana Pellea, se joaca la Stockholm de Ziua Limbii Romane

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult