Externe

Suedia ia o decizie radicala care ii vizeaza si pe romani

Suedia ar putea lua o decizie radicala, care ii afecteaza si pe romani si bulgari! Guvernul Suediei intentioneaza sa interzica cersetoria pe strazile acestei tari, ministrul administratiei publice, Ardalan Shekarabi, anuntand ca analizeaza restrictiile aflate in vigoare in alte state nordice. „Nu putem rezolva astfel saracia din Romania si Bulgaria”, sustin suedezii.

„Cersitul pe strazile din Suedia nu poate rezolva niciodata problemele majore de excluziune si saracie din Romania si Bulgaria”, a declarat oficialul suedez, adaugand ca „punctul de plecare pentru acest guvern este sa apere si sa dezvolte modul (social) suedez”.

„Nu se poate spune ca face parte din modelul suedez rezolvarea saraciei prin cersetorie”, a concluzionat ministrul. Se estimeaza ca in jur de 4.000 de persoane, in majoritate romi originari din Romania, cersesc in Suedia, scrie site-ul citat.

Iti recomandam si: Modelul suedez poate scoate Romania din criza. Politicieni fara privilegii, fara imunitate si transparenta desavarsita in cheltuirea banilor publici

MAE, anunt privind pasaportul obligatoriu pentru o categorie de romani

Romanii care vor sa lucreze in Marea Britanie primesc o veste rea

Ministrul pentru egalitate, Asa Regner, membra a Partidului Social-Democrat ca si Shekarabi, le-a cerut anul trecut suedezilor sa sprijine organizatiile care ajuta oameni saraci in Romania, in loc de a le oferi bani cersetorilor, dar s-a declarat impotriva interzicerii acestei practici, transmite Agerpres.

La randul sau, coordonatorul guvernamental pentru combaterea cersetoriei, Martin Valfridsson, a estimat, intr-un raport din 2016, ca interzicerea practicii ar fi dificila. ‘Ar trebui sa fie incriminat fie gestul de cere ajutor, fie cel de a oferi. Cred ca niciuna din variante nu este o idee buna’, a declarat Valfridsson, la postul de radio national, in luna mai.

Schimbarea de pozitie a guvernului intervine dupa ce un sondaj comandat de executiv a relevat ca jumatate dintre suedezi sustin interzicerea cersetoriei, un sfert fiind impotriva, iar restul nu au o opinie.

Verzii suedezi, formatiune partenera in coalitia de guvernare, se opune cu vehementa unei astfel de masuri, promovand dreptul la o locuinta pentru imigrantii din Uniunea Europeana.

In Danemarca, tara unde cersetoria este interzisa, recidiva poate fi pedepsita cu pana la sase luni de inchisoare.

In 2014, un purtator de cuvant al guvernului de la Copenhaga a declarat ca persoanele care vor sa cerseasca pot merge in Suedia, o afirmatie care a tensionat relatiile cu tara vecina.

O alta tara nordica, Norvegia, nu a reusit anul trecut sa introduca in legislatie interdictia de a cersi, dupa ce unul din partidele care sustin guvernul a refuzat sa sprijine propunerea. Cu toate acestea, cateva municipalitati au introdus interdictii la nivel local, insa numai una este inca in vigoare.

Guvernul anterior din Finlanda a discutat de asemenea ideea de a interzice cersetoria, insa fara a o pune in aplicare.

Articole asemănătoare

Data si locul intalnirii dintre Donald Trump si Kim Jong-Un au fost stabilite

Ioana Badulescu

Tarile UE, inclusiv Romania, vor sprijini Franta in lupta cu ISIS

Lucy Ionesco

Cutremur in Turcia si Grecia de 6.7 pe scara Richter, o parte din orasul Izmir este sub daramaturi

Ioana Badulescu