Summit G20 Australia: Economia mondiala trebuie sa creasca cu inca 2,1%

Bogdan
By Bogdan noiembrie 16, 2014 09:48

Summit G20 Australia: Economia mondiala trebuie sa creasca cu inca 2,1%

Joe Hockey, ministrul australian de Finante, a afirmat in cadrul summit-ului G20 ca unul dintre obiectivele majore la nivel global este adoptarea unor reforme concrete care sa impulsioneze cresterea economiei mondiale cu inca 2,1%, in urmatorii cinci ani.

Summit-ul organizat in Brisbane, Australia, in perioada 15-16 noiembrie, i-a adunat pe cei mai importanti 20 de sefi de state ai lumii.

Intr-un interviu acordat unui important post de televiziune american, Hockey s-a declarat multumit de faptul ca obiectivele impuse la summit-ul precedent de la Sydney au fost atinse, la nivel global, lucru care confera o nota optimista pentru perioada urmatoare.

“Tinta de doua puncte procentuale pe care am anuntat-o la precedentul summit de la Sydney a fost indeplinita. Vom merge si mai departe”, a declarat, duminica, Hockey postului american de televiziune ABC.

Oficialul australian a precizat ca liderii G20 s-au angajat sa ia masuri de stimulare a economiei si dupa 2018.

SUA vor ca Europa, si in special Germania, sa actioneze mai decisiv pentru a sprijini cererea, pentru a evita ceea ce secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew, a descris ca fiind riscul ‘unui deceniu pierdut pentru Europa’.

Oficialii americani si-au exprimat scepticismul fata de planul Germaniei de a majora investitiile publice cu zece miliarde de euro in urmatorii trei ani (0,1% din PIB), apreciind ca Berlinul ar trebui sa adopte masuri de politica fiscala pentru a stimularea cresterii.

Desi tensiunile dintre SUA si Europa nu au iesit la iveala in timpul summitului de la Brisbane, Washingtonul se teme in continuare ca incetinirea din zona euro afecteaza ritmul de crestere al economiei mondiale.

Principala concluzie a liderilor G20 in urma summitului a fost ca economia mondiala este fragila si sunt necesare reforme structurale intr-o perioada in care este limitat spatiul de manevra pentru masuri de politica monetara si fiscala.

Liderii G20 s-au angajat sa adopte reforme pentru imbunatatirea situatiei pe piata muncii, inclusiv masuri pentru a stimula munca in cazul femeilor, si renuntarea la barierele cu care se confrunta concurenta pe diverse piete.

De asemenea, este respins protectionismul, iar statele membre au promis ca vor evita manipularea monedelor lor nationale in scopul obtinerii de avantaje concurentiale.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.