Summit-ul NATO s-a incheiat. Ce a obtinut Romania dupa reuniunea de la Varsovia
Breaking News

Summit-ul NATO s-a incheiat. Ce a obtinut Romania dupa reuniunea de la Varsovia

Summit-ul NATO s-a incheiat, iar Romania a fost cap de afis. Dupa reuniunea de la Varsovia, s-a stabilit ca scutul de la Deveselu sa intre sub comanda NATO, sa se trimita aproximativ 4.000 de soldati in zona tarilor baltice si in Polonia si sa se infiinteze o brigada romano-bulgare de militari. Securitatea la Marea Neagra a fost intens dezbatuta, dar nu se va infiinta o flota militara in zona, pentru a nu inflama si mai mult Federatia Rusa.

La summit-ul NATO de la Varsovia, Romania s-a numarat printre statele cap de afis, in timp ce Rusia a fost foarte criticata. Sefii de stat si de guvern prezenti la Varsovia, la summitul NATO, au emis declaratia finala a intrunirii, concentrata pe mai multe aspecte care implica Romania. Printre acestea: scutul de la Deveselu, brigadele multinationale permanente ale NATO si punerea bazelor pentru o flota aliata in Marea Neagra.

„Misiunea esentiala a NATO ramane neschimbata: să se asigure că alianţa rămâne o comunitate fără precedent bazată pe libertate, pace, securitate şi valori comune, inclusiv libertatea individuală, drepturile omului, democraţia şi statul de drept,” se arata in declaratia finala.

Ce a obtinut Romania la summit-ul NATO

La summit-ul NATO, Romania a primit garantii suplimentare de securitate, odata cu decizia NATO de a consolida flantul estic al Aliantei. Liderii organizatiei au stabilit sa trimita aproximativ 4.000 de soldati in zona tarilor baltice si in Polonia. In ceea ce ne priveste, NATO a preluat oficial comanda scutului antiracheta de la Deveselu si a decis infiintarea unei brigazi romano-bulgare de militari. Securitatea la Marea Neagra a fost intens dezbatuta, dar nu se va infiinta o flota militara in zona, pentru a nu inflama si mai mult Federatia Rusa, subliniaza site-ul Pro TV, citand agentiile de presa internationale.

Ultimul Summit NATO la care a participat Barack Obama ca presedinte al Statelor Unite ale Americii s-a desfasurat la Varsovia in conditii cu totul speciale. De curand, Federatia Rusa a infiintat trei divizii a cate 10 mii de soldati, pe care le-a trimis la granita cu tarile baltice. Iar in Marea Neagra, Vladimir Putin a dat ordin de suplimentare a flotei militare.

Vezi si: Scutul Antiracheta de la Deveselu a intrat sub comanda NATO 

Potrivit unor surse aliate, SUA sustin o prezenta navala mai numeroasa a NATO in Marea Neagra, fapt dorit si de Romania. Nu a fost luata o decizie concreta in acest sens. In textul final apare un paragraf despre Marea Neagra in care este mentinat faptul ca o decizie va fi luata in toamna.

„Vom dezvolta o prezenta in partea de sud a aliantei. Masurile luate in zona Marii Negre, inclusiv initiativa Romaniei de a forma cadrul pentru o brigada multinationala, vor contribui la cresterea fortei si elementelor defensive ale NATO. Se vor pune bazele pentru crearea unei prezente puternice aeriene si maritime ale NATO in regiune.

Scutul anti-racheta de la Deveselu este trecut de sub comanda americana sun comanda NATO, capabilitatea sistemului Aegis Ashore crescand semnificativ. Salutam faptul ca Turcia gazduieste un radar de avertizare rapida (BMD) in Kürecik si ca Polonia va gazdui o baza Aegis Ashore la baza militara de la Redzikowo.

Situatia in zona Marii Negre s-a deteriorat in ultimii ani. Vom continua sa privim cu atentie la ce se intampla in zona. Vom continua sa sustinem eforturile in regiune ale statelor riverane pentru asigurarea securitatii si stabilitatii. De asemenea, vom inteti dialogul si cooperarea cu Georgia si Ucraina”, se arata in declaratia sefilor de stat si de guvern de la Varsovia.

„Actiunile destabilizatoare si politicile Rusiei include: anexarea ilegitima si ilegala a Crimeei, pe care nu o vom recunoaste; cerem Rusiei sa anuleze aceasta masura; violarea granitelor suverane prin forta; destabilizarea voita a Ucrainei; exercitii militare contrare legislatiei internationale; actiuni militare provocatoare la granitele NATO; retorica agresiva si iresponsabila in legatura cu armele nucleare; actiunile Rusiei in Siria; prezenta militara rusa in Marea Neagra”, s-a concluzionat la Varsovia.

Stiri pe aceeasi tema

Presedintele Iohannis il convoaca pe ministrul de Externe la Palatul Cotroceni in scandalul mutarii ambasadei SUA la Ierusalim

Ioana Badulescu

Proteste pentru sustinerea DNA si a Laurei Codruta Kovesi, anuntate in Bucuresti si in mai multe orase din tara

Ioana Badulescu

Elena Udrea ramane in inchisoare, contestatia i-a fost respinsa de Instanta Suprema

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult