3.1 C
România
20 februarie 2024
Summit-ul Trump-Kim Jong Un, in analiza profesorului Valentin Naumescu: O schimbare reala in Coreea de Nord nu este posibila decat prin schimbarea regimului politic
Breaking News

Summit-ul Trump-Kim Jong Un, in analiza profesorului Valentin Naumescu: O schimbare reala in Coreea de Nord nu este posibila decat prin schimbarea regimului politic

Profesorul Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, a analizat, pentru RFI, summit-ul Trump-Kim. El este de părere că documentul semnat de cei doi lideri este ”subțire” și departe de a prezenta garanții privind denuclearizarea Coreei de Nord.

”Documentul semnat de Donald Trump și Kim Jong-un în Singapore nu oferă nicio garanție privind denuclearizarea Coreei de Nord”, declară la RFI profesorul Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. El este de părere că o schimbare reală în Coreea de Nord nu este posibilă decât prin schimbarea regimului politic.

”Este un document în termeni mari, în care se folosesc cuvinte mari. Experții în materie de politici nucleare spun că, și dacă ar exista voință politică, o denuclearizare a Coreei de Nord nu este posibilă înainte de 10-15 ani. Nu cred într-o deschidere reală a Coreei de Nord în condițiile acestui regim politic”.

Pe de altă parte, preşedintele Trump a surprins, marți, presa internațională cu un discurs laudativ la adresa liderului nord-coreean Kim Jong-un, la finalul summit-ului din Singapore. Trump l-a caracterizat pe dictatorul de la Phenian drept ”un negociator foarte demn, foarte inteligent” și o ”mare personalitate”.

Liderul de la Casa Albă a fost criticat de jurnaliștii prezenți care i-au amintit că președintele nord-corean este considerat responsabil de moartea a mii de persoane, de infometarea propriului popor și de nenumarate încălcări ale drepturilor omului.

Profesorul Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, critică și el poziția președintelui SUA: ”Sunt de partea analiștilor și ziariștilor care privesc cu uimire declarațiile laudative ale lui Donald Trump la adresa lui Kim Jong-un. Cum îti poți iubi țara atunci când îți înfometezi poporul și il ții prizonier într-o cușcă? Denuclearizarea va face pași foarte lenți. În schimb, sunt convins că liderii nord-coreeni vor face presuni în perioada următoare pentru a primi facilități financiare și comerciale”.

Asculta interventia audio pe site-ul RFI

Related posts

Orasul Wuhan din China a fost inchis complet din cauza virusului misterios

Lucy Ionesco

Proiectul de buget al Comisiei Europene afecteaza statele din grupul de la Visegrad. Europa Centrala si de Est ramane relaxata

Ioana Badulescu

Vosganian a reusit sa-si induplece colegii senatori sa nu-i ridice imunitatea parlamentara

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult