Summitul NATO: Trump a calificat Germania drept prizoniera a Rusiei. Angela Merkel a reactionat

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu iulie 12, 2018 12:53

Summitul NATO: Trump a calificat Germania drept prizoniera a Rusiei. Angela Merkel a reactionat

Preşedintele american Donald Trump a calificat miercuri Germania drept “prizonieră” a Rusiei, la începutul summitului NATO de la Bruxelles, relatează AFP. Germania poate lua ″decizii independente″⁣, a replicat cancelarul german Angela Merkel, respingând criticile preşedintelui SUA.

Potrivit lui Trump, Germania este “total controlată de Rusia” din cauza acordului său cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2. Liderul SUA a îndemnat totodată Germania să-şi majoreze fără întârziere bugetul apărării, argumentând că este o ”ţară bogată”.

“Germania este prizoniera Rusiei pentru că îşi primeşte o mare parte din energie de la Rusia”, a spus Trump la un mic dejun cu secretarul general al NATO, Jesn Stoltenberg, înainte de deschiderea oficială a summitului. Germanii “plătesc miliarde şi miliarde de dolari Rusiei când noi trebuie să-i apărăm de Rusia (…) Nu este normal”, a explicat Trump.

În acelaşi timp, potrivit liderului de la Casa Albă, “SUA plătesc foarte mulţi bani pentru a apăra Franţa, Germania şi pe toată lumea”. “Germania este o ţară bogată, ar putea să-şi sporească imediat, de mâine, cheltuielile pentru apărare şi nu ar fi probleme”, a adăugat Trump, care i-a criticat în mod repetat pe aliaţii SUA din NATO pentru că nu depun suficiente eforturi pentru a ajunge la nivelul de 2% din PIB pentru apărare.

Angela Merkel respinge criticile lui Trump 

Germania poate lua ″decizii independente″⁣, a afirmat miercuri cancelarul german Angela Merkel, respingând criticile preşedintelui american care acuză Berlinul că ″⁣îmbogăţeşte″⁣ Rusia şi că nu contribuie suficient la eforturile militare ale NATO.

″Putem întreprinde propriile noastre politici, putem lua decizii independente″⁣, a afirmat Angela Merkel, fără să-l citeze direct pe Donald Trump, la sosirea sa la un summit al NATO la Bruxelles, marcat de o virulentă diatribă a preşedintelui american la adresa Germaniei.

″Am trăit eu însumi într-o parte a Germaniei ocupată de Uniunea Sovietică. Sunt foarte fericită astăzi că suntem uniţi în libertate şi că putem spune de asemenea că ducem politici independente şi putem lua decizii independente″⁣, a declarat Angela Merkel, originară din fosta Germanie de Est.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.