SUPER LUNA. Pe 14 noiembrie, luna va fi mai cel mai aproape de Pamant in Secolul 21

Delia Ion
By Delia Ion noiembrie 3, 2016 18:34

SUPER LUNA. Pe 14 noiembrie, luna va fi mai cel mai aproape de Pamant in Secolul 21

SUPER LUNA este un fenomen fascinant pentru pasionatii deastronomie. Pe 14 noiembrie, luna se va afla la cea mai mica distanta de Pamant, fiind cu 30% mai stralucitoare si cu un diametru cu 14% mai mare decat in mod normal. Un astfel de fenomen nu a mai avut loc din 1948. „Luna plina din 14 noiembrie este cea mai mare din 2016 si totodata ziua in care satelitul natural al Pamantului va fi cel mai aproape de noi in acest secol 21”, se arata intr-un comunicat al NASA.

Pasionatii de astronomie cu siguranta nu vor rata fenomenul, pentru ca urmatorul eveniment similar va avea loc abia in data de 25 noiembrie 2034. Specialistii de la NASA sustin ca fenomenul are loc deoarece Luna are o orbita eliptica numita perigeu, care se va afla cu 48.280 de kilometri mai aproape de Pamant decat cealalta parte, apogeul.

Cand Soarele, Luna si Pamantul se aliniaza, in timp ce Luna orbiteaza Pamantul, se numeste „syzygy”. Cand acest eveniment se petrece avand partea perigeului inspre planeta noastra, iar Luna se afla in partea opusa a Pamantului dinspre Soare, fenomenul se numeste syzygy-perigeu.

Superluna nu este tocmai un fenomen neobisnuit, insa pe 14 noiembrie fenomenul va fi unul mult mai amplu decat cel care a avut loc pe 16 octombrie sau decat cel pe care o sa-l putem observa pe 14 decembrie.

Aasadar anul 2016 se va incheia cu cea mai mare Luna plina pe care majoritatea oamenilor au vazut-o vreodata, arata NASA pe site-ul oficial. Pe 14 noiembrie se va produce a doua dintre Super Lunile de la sfarsitul anului 2016. Una a fost deja vizibila pe 16 octombrie, iar cea de-a treia va fi pe 14 decembrie.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.