Legea pensiilor va fi contestata la CCR. PNL: 65% dintre beneficiari vor primi pensia minima
Economie

Suspendarea contributiilor la Pilonul II a fost introdusa din greseala, sustine presedintele Comisiei de Prognoza

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii a fost introdusa din greseala, sustine presedintele Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, Ion Ghizdeanu. Acesta a declarat, pentru Digi 24, ca documentul in care se propune suspendarea contributiilor la Pilonul II, incepand de la 1 iulie 2018 a fost introdus din greseala in agenda legislativa a Guvernului.

Amintim ca propunerea face parte dintr-un proiect care este deja publicat pe site-ul Guvernului si ar trebui sa fie aprobat pana la sfarsitul lunii iunie.

O idee asemănătoare a avansa, duminică seară, și ministrul Muncii, Olguța Vasilescu. „Este o propunere a Comisiei de Prognoza, nu s-a transpus într-o OUG. (..) Nu suntem de acord cu ea. Proiectul trebuie să ajungă la Ministerul Muncii. (…) Nu se va întâmpla”, a spus ea.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), alături de mai multe organizaţii, a cerut Guvernului să menţină neschimbat modul de funcţionare al Pilonului II de pensii. Ideea a fost criticată de PNL și USR.

Iti recomandam si: Contributiile la Pilonul II de pensii ar putea fi suspendate de la 1 iulie 2018. Ce prevede proiectul de lege al Guvernului 

Proiectul publicat publicat în programul legislativ prevede o încasare integrală la buget pentru contribuţiile CAS şi „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07-31.12.2018” la pilonul II de pensii private.

Totodată, draftul vizează o contribuţie fixă de 84 lei în primul an, care ar urma să crească anual până la 125 lei in cinci ani. Această contribuţie ar urma să fie dedusă din impozitul pe venit.

În plus, proiectul prevede o contribuţie a angajatorului egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei – 50, 25 sau 10 angajaţi.

Contribuţia virată către Pilonul II a plecat de la 2% din venitul brut în 2008 şi trebuia să ajungă la 6 la sută în 2016. Însă, după mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2016, dar a scăzut la 3,75% anul acesta. Drept urmare, românii care au contribuit timp de 10 ani au acum mai puţini bani în conturi. Potrivit Asociației pentru pensii, sumele sunt cu aproape 13% mai mici, ceea ce înseamnă o scădere de 1,1 miliarde de euro.

Articole asemănătoare

Ce este un fluturaș de salariu și ce informații trebuie să cuprindă?

admin

Cota unica sau impozit diferentiat? Guvernul vrea impozit diferentiat pe venitul salarial

Lucy Ionesco

Guvernul pregateste un pachet de masuri pentru mediul de afaceri. Care sunt masurile propuse

Lucy Ionesco