Sute de terenuri din Corbu si Vadu, jud. Constanta, rechizitionate pentru realizarea conductei care aduce gazele din Marea Neagra
Social Stiri locale

Sute de terenuri din Corbu si Vadu, jud. Constanta, rechizitionate pentru realizarea conductei care aduce gazele din Marea Neagra

Sute de terenuri din localitatile Corbu si Vadu, judetul Constanta, vor fi rechizitionate pentru realizarea conductei care aduce gazele din Marea Neagra. Ministerul Energiei a făcut public miercuri un proiect de act normativ ce prevede despăgubiri acordate pentru sute de proprietari de terenuri agricole pe care urmează să fie realizat un prim tronson de 24 de kilometri al conductei care va aduce gazele din Marea Neagră în sistemul național. Terenurile nu vor fi însă expropriate. De precizat ca la Corbu se afla ultima plaja virgina din Romania. 

Sute de proprietari de terenuri agricole din zona localităților Vadu și Corbu din județul Constanța vor primi despăgubiri de la Transgaz pentru construirea pe terenurile lor a unei conducte de transport a gazelor de la malul Mării Negre până în localitatea Grădini din județ.

Proprietarii nu își vor pierde terenurile in urma exproprierilor însă acestea vor fi scoase pe durata de derulare a proiectului din circuitul agricol.

”Proiectul, în integralitatea sa, presupune construirea unui conducte de transport gaze naturale cu diametrul DN500 și presiune de proiectare 55 bar, în lungime de 24,37 km, de la terminalul de gaze prevăzut a fi amplasat în zona localității Vadu, până la cuplarea în conducta existentă de transport gaze internațional Tranzit 1”, explică Ministerul Energiei.

Proiectul Extindere SNT prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră (zona loc. Vadu) – la conducta Tranzit 1 (zona loc. Grădina) va asigura capacităti de transport gaze de un miliard metri cubi gaze pe an. Instalatiile proiectate vor asigura vehicularea gazelor spre conducta Tranzit I (care traversează Dobrogea pe axa nord-sud).

Lucrările de construcție a conductei DN 500 Vadu – Tranzit I se vor desfășura pe teritoriul următoarelor unități administrativ teritoriale: Corbu, Săcele, Cogealac și Grădina din Județul Constanța.

Proprietarii afectati de constructia conductei sunt îndreptățiți să beneficieze de indemnizațiile/despăgubirile prevazute de lege, precum și de a se adresa instanțelor de judecată pentru soluționarea litigiilor rezultate din nerespectarea drepturilor și/sau neexecutarea obligațiilor stabilite prin lege, spune Ministerul Energiei.

Lista terenurilor agricole situate în extravilan nu include categoriile de terenuri care nu presupun scoaterea temporară din circuitul agricol. Nu sunt incluse terenuri intravilane, căi ferate, drumuri, ape cadastrale, canale de desecare, torente.

Terenurile înscrise în anexa la proiectul de hotărâre a Guvernului sunt scoase temporar din circuitul agricol pe întreaga durata de valabilitate a autorizatiei de construire a conductei, fără a fi necesar obtinerea acordului deținătorului terenului.

Stiri pe aceeasi tema

Ranitidina, un medicament folosit pentru afectiunile stomacului, nu se mai vinde in farmacii din cauza prezentei unor substante care ar putea cauza cancer

Cristiana Petrariu Bota

Rares Bogdan l-a sunat pe Stelian Tanase si i l-a dat la telefon pe Gabriel Oprea. DEZVALUIRI DIN TVR

Cristiana Petrariu Bota

Seful ANAF, Gelu Diaconu, va fi demis de premier: Sunt mai multe variante de inlocuitor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult