Social

Sute de tone de carne expirata urmau sa intre pe piata de consum

Industria carnii din Romania este zguduita de un scandal de amploare dupa ce sute de tone de carne expirata, destinate comercializarii, au fost descoperite in mai multe depozite din tara.

DIICOT a demarat o ancheta care a vizat mai multe firme banuite ca au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 15 milioane de euro. Aceste societati fantome erau paravanul prin care erau aduse din mai multe tari europene, cantitati mare de carne, fara a se mai plati taxe la bugetul de Stat.

Marea surpriza a procurorilor DIICOT a fost aceea ca, in timpul controalelor, s-a descoperit ca marfa comercializata de firmele anchetate, era expirata inca de la finele anului trecut.

Iar acestea sunt doar informatiile preliminare. Datele arata ca sute de tone de carne au ajuns pe mesele romanilor. Alte sute de tone de aripi si pipote de pui, macrou, creier de porc, burta de porc, toba si carnati care fie erau expirate, fie aveau un aspect degradat si ambalaje neconforme, au fost descoperite marti in mai multe hale din tara.

„13 tone de aripi de pui erau expirate din noiembrie 2013.100 de tone de carne au fost oprite temporar de la vanzare”, a spus Alexandru Dunca, presedinte ANPC.

Controlul de amploare se va extinde joi in toate magazinele mari care vand produse alimentare.

Si in Bucuresti, In urma actiunii, inspectorii au gasit carne congelata de pui, porc sau vita care nu avea niciun termen de garantie. S-au luat probe iar autorittile urmaeza sa stabileasca daca erau sau nu expirate.

Toata aceasta marfa ar proveni de la o retea de evazionisti care actiona in Romania.

„Politistii si procurorii verifica peste 60 de firme care importa carne din Uniunea Europeana. Anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu fabulos de 15 milioane de euro, castigat din evaziune fiscala, spalare de bani si concurenta neloiala”, a mai transmis Lavinia Petrea.

Firmele cumparau carne si oua din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania iar, operatiunea era scutita de tva. De aici, marfa pleca in acte catre Bulgaria, Ungaria sau Cipru , pentru ca firmele importatoare sa nu plateasca taxa pe valoarea adaugata. In realitate, alimentele erau vandute la negru in magazine.

Acelasi firme fantoma ar fi cumparat marfa direct din Occident si au vandut-o la negru in romania la preturi mai mici decat cele de pe piata facand concurenta neloiala.

O a treia metoda, implica si producatorii de carne romani. acestia trimiteau doar in acte marfa in Bulgaria si Ungaria, si o intorceau prin societati tip paravan care erau ulterior abandonate.

80 de persoane printre care politisti de frontiera si angajati ai autoritatii nationale pentru protectia consumatoriului, au ajuns in fata procurorilor DIICOT la audieri iar o partea risca sa ramana in arest preventiv.

Articole asemănătoare

O intalnire pentru sustinerea posturilor Antena va avea loc vineri, in Piata Constitutiei

Lucy Ionesco

Program de Ziua Marinei la Constanta – Ce evenimente sunt programate pe litoral in perioada 9 – 15 august 2017

Ioana Badulescu

Iustin Paraschiv a fost arestat intr-un dosar de evaziune fiscala

Bogdan