Economie

Tara cu cele mai mari salarii din Europa

Tara care ofera cele mai mari salarii din Europa este Elvetia, care in raport cu Austria, ofera salarii de 1,3 ori mai mari, iar in raport cu Franta sau Italia, ofera salarii de 1,4 ori respectiv 1,5 ori mai mari. Elvetia devanseaza si tari precum Norvegia sau Danemarca. Pe ultimele locuri in clasament se situeaza Romania si Bulgaria, care au cele mai mici salarii din Europa.

Salariile acordate in Elvetia sunt cele mai mari din Europa, se arata intr-un studiu efectuat de Oficiul federal de statistica din Elvetia si citat de AFP. In 2010, un angajat cu program normal de lucru in sectorul industrial sau al serviciilor din Elvetia a primit un salariu mediu brut anual de 63.549 euro, adica de 13,8 ori mai mare decat un angajat bulgar.

Tara in care salariul mediu depaseste 10.000 de dolari/luna. Cati romani traiesc in tara fara somaj

Elvetia ocupa astfel primul loc in Europa la capitolul salarii, devansand Norvegia (55.370 euro) si Danemarca (51.485 euro).

In cazul vechilor 15 state membre UE, cele mai reduse remuneratii au fost acordate in Portugalia (17.193 euro), Grecia (25.696 euro) si Spania (26.621 euro). Daca sunt luate in calcul si tarile care au aderat la UE dupa 2004, pe ultimele pozitii se afla Romania (6.048 euro) si Bulgaria (4.618 euro).

Stii care este cea mai sigura tara din Europa? Nu are armata, iar oamenii isi lasa casele si masinile descuiate

Oficiul federal de statistica din Elvetia subliniaza insa ca salariul mediu brut anual este influentat de cat de puternic este francul elvetian.

Pentru compara salariile in functie de puterea lor reala de cumparare, castigurile exprimate in moneda nationala trebuie convertite intr-una virtuala, denumita puterea de cumparare standard. In acest caz, salariile din Elvetia sunt doar de 4,3 ori mai mari decat in Bulgaria. Exprimate in euro, sunt de 1,6 ori mai mari decat cele ale angajatilor austrieci si germani si de 1,8 ori mai mari decat cele ale salariatilor francezi si duble fata de cele ale italienilor.

Insa, utilizand puterea de cumparare standard, diferentele se atenueaza, astfel ca in raport cu germanii, elvetienii primesc o remuneratie de 1,2 ori mai mare. In raport cu omologii lor din Austria, salariile elvetienilor sunt de 1,3 ori mai mari. Comparativ cu cele acordate angajatilor francezi si italieni, salariile platite in Elvetia sunt de 1,4 ori respectiv 1,5 ori mai mari, transmite Agerpres.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri senzationale”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.  

Stiri pe aceeasi tema

Nicolae Cinteza, sef in cadrul BNR, acuzat de Ilie Carabulea ca a devalizat Banca Carpatica

Cristiana Petrariu Bota

Lista persoanelor cu datorii la stat, publicata de ANAF. Pe lista rusinii sunt peste 187.000 de romani

Cristiana Petrariu Bota

Preturile la apartamente sunt in scadere in Bucuresti, dar in crestere in Iasi si Cluj

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult