12.2 C
România
6 octombrie 2022
Tariceanu poate castiga Primaria Generala, daca va intra in cursa electorala
Politica

Tariceanu, despre anuntul lui Iohannis privind demisia premierului Dancila: Doar Parlamentul poate retrage votul de incredere Guvernului. Presedintele nu are nimic de-a face cu asta

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, referitor la afirmațiile președintelui Klaus Iohannis prin care solicită demisia prim-ministrului Viorica Dăncilă, că în Constituţie se precizează foarte clar că încrederea este acordată Guvernului de Parlament, președintele neputând să retragă ceva ce nu are în atribuții.

„Trebuie să ne raportăm, înainte de orice, la atributele conferite de Constituţie președintelui! În ceea ce priveşte atât capacitatea de a conduce Guvernul, cât şi suportul politic necesar, singurul în măsură să dea un verdict este Parlamentul. Parlamentul asigură controlul asupra Executivului, Parlamentul dă votul de încredere Guvernului şi numai el poate să-l retragă. Preşedintele nu are nimic de-a face cu această chestiune”, a afirmat președintele ALDE la Antena 3.

Referitor la criticile președintelui Iohannis cu privire la vizita premierului Viorica Dăncilă în Israel, președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că președintele nu cunoaște bine atribuțiile funcției și vrea să arate că are un rol care nu este nicăieri descris în Constituție.

„Cred că domnul Iohannis nu cunoaşte bine care sunt atribuţiile constituţionale ale preşedintelui, deci ale funcţiei, pentru că ieri am auzit o afirmaţie cu totul şi cu totul nesusţinută de nimic. Nu vreau să folosesc epitete jignitoare, pentru că intenţia mea nu este să creez o dispută cu preşedintele, dar vreau să-i atrag atenţia preşedintelui că prim-ministrul niciodată nu are nevoie de mandat să se ducă într-o vizită externă. L-am auzit ieri pe preşedinte spunând că doamna Dăncilă a plecat fără mandat.

Viorica Dăncilă, prim-ministru, vorbeşte în numele Guvernului şi, evident, când vorbeşte în numele Guvernului, vorbeşte şi în numele României. Nu este preşedintele singura voce care vorbeşte în numele României. Prin urmare, cred că la aceste lucruri trebuie să ne raportăm, înainte de orice. Sigur că, politic, preşedintele poate să facă declaraţii, poate, dacă vrea, după cum văd, să deschidă un război cu majoritatea, cu Guvernul. E problema dânsului”, a mai spus președintele Călin Popescu-Tăriceanu.

Președintele ALDE a adăugat că „am văzut la nivelul Guvernului o activitate foarte serioasă, am văzut în premierul Dăncilă un premier foarte implicat, foarte responsabil, niciodată dispus să ia lucrurile cu superficialitate. Din contră, un om care stă, cântăreşte şi decide. Se vede că are o experienţă la nivelul Parlamentului European, lucru care, sigur că este un atu important. Mie mi se pare că alegerea pe care noi am făcut-o, desemnând-o pe doamna Dăncilă în funcţia de prim-ministru a fost o alegere inspirată. Am toată încrederea în ea, îi acord tot sprijinul”.

Related posts

Consultari intre Iohannis si partide la Cotroceni pe Legea Securitatii Cibernetice

Lucy Ionesco

Deputatii PSD ar putea vota motiunea simpla depusa de Opozitie impotriva ministrului Justitiei, sustin surse politice

Ioana Badulescu

Ponta nu cedeaza: Discursul lui Basescu, de carciuma. Imi mentin nominalizarile

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult