-7.5 C
România
17 ianuarie 2021
Calin Popescu Tariceanu
Politica

Tariceanu, mesaj de Ziua Constitutiei Romaniei

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a transmis un mesaj de Ziua Constitutiei Romaniei, pe care il redam integral mai jos. Amintim ca Ziua Constitutiei Romsniei se ssrbstoreste la 8 decembrie. 

Constituția României, prima de după Revoluția din decembrie 1989, a fost adoptată de Adunarea Constituantă, la 21 noiembrie 1991, și aprobată prin Referendumul național de la 8 decembrie, același an, cu o majoritate semnificativă (77,3% au răspuns afirmativ).

Constituția adoptată în 1991 a fost modificată și completată prin Legea de revizuire a Constituției României nr. 429/2003. Aceasta a fost aprobată prin referendumul național din 18-19 octombrie 2003 și a intrat în vigoare la 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Curții Constituționale nr. 3 din 22 octombrie 2003, pentru confirmarea rezultatului referendumului național din 18-19 octombrie 2003, privind Legea de revizuire a Constituției României.

Adoptarea Constituţiei României în 1991 de către Adunarea Constituantă a reprezentat o ruptură definitivă a ţării noastre de regimul comunist şi înscrierea statului român pe calea ‪#‎democraţiei‬ parlamentare pluripartite. Constituţia a definit instituţiile de bază ale statului român, punând astfel bazele construcţiei unei Românii noi.

Deopotrivă, ‪‎Constituţia‬ reprezintă simbolul luptei pe care poporul român a dus-o pentru libertate şi democraţie.

În toţi aceşti ani, Constituţia României a stabilit principiile şi normele care au dus la afirmarea valorilor fundamentale ale statului de drept şi la garantarea drepturilor fundamentale ale omului.

Legea fundamentală a oricărui stat trebuie să treacă proba timpului şi a presiunilor la care este supusă inerent datorită evoluţiilor interne şi externe, schimbărilor mentalităţilor şi filozofiei din societate. În cei 24 de ani de la adoptarea sa, Constituţia României a contribuit de o manieră decisivă la consolidarea sistemului democratic din ţara noastră. Ca urmare a experienţei practice, a fost necesară modificarea Constituţiei în anul 2003.

Revizuirea Constituţiei, un proiect despre care s-a discutat de-a lungul ultimilor ani, poate fi, în actualul context, o oportunitate pentru remodelare instituţională şi restructurea vieţii politice. Modificările aduse Constituţiei nu trebuie să reprezinte o simplă operaţiune cosmetică. Împreună va trebui să găsim o formă care să limiteze posibilităţile de interpretare care depăşesc cadrul Constituţiei şi intenţiile legiuitorului. România are nevoie de o nouă viziune, care să reflecte starea actuală a societăţii româneşti şi să valorifice în mod constructiv experienţele la care a fost supusă societatea în ultimii 10 ani. Cu ocazia Zilei Constituţiei îmi doresc ca ‪#‎România‬ să fie cu adevărat un stat de drept”, a aratat Calin Popescu Tariceanu in mesajul sau.

Stiri pe aceeasi tema

Iohannis critica implementarea cardului de sanatate: E un scandal public

Cristiana Petrariu Bota

Ioan Rus, despre linia de metrou Gara de Nord – Aeroportul Henri Coanda

Cristiana Petrariu Bota

Deputatul Marian Neacsu, desemnat seful campaniei electorale a PSD

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult