Calin Popescu Tariceanu
Politica

Tariceanu, mesaj de Ziua Constitutiei Romaniei

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a transmis un mesaj de Ziua Constitutiei Romaniei, pe care il redam integral mai jos. Amintim ca Ziua Constitutiei Romsniei se ssrbstoreste la 8 decembrie. 

Constituția României, prima de după Revoluția din decembrie 1989, a fost adoptată de Adunarea Constituantă, la 21 noiembrie 1991, și aprobată prin Referendumul național de la 8 decembrie, același an, cu o majoritate semnificativă (77,3% au răspuns afirmativ).

Constituția adoptată în 1991 a fost modificată și completată prin Legea de revizuire a Constituției României nr. 429/2003. Aceasta a fost aprobată prin referendumul național din 18-19 octombrie 2003 și a intrat în vigoare la 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Curții Constituționale nr. 3 din 22 octombrie 2003, pentru confirmarea rezultatului referendumului național din 18-19 octombrie 2003, privind Legea de revizuire a Constituției României.

Adoptarea Constituţiei României în 1991 de către Adunarea Constituantă a reprezentat o ruptură definitivă a ţării noastre de regimul comunist şi înscrierea statului român pe calea ‪#‎democraţiei‬ parlamentare pluripartite. Constituţia a definit instituţiile de bază ale statului român, punând astfel bazele construcţiei unei Românii noi.

Deopotrivă, ‪‎Constituţia‬ reprezintă simbolul luptei pe care poporul român a dus-o pentru libertate şi democraţie.

În toţi aceşti ani, Constituţia României a stabilit principiile şi normele care au dus la afirmarea valorilor fundamentale ale statului de drept şi la garantarea drepturilor fundamentale ale omului.

Legea fundamentală a oricărui stat trebuie să treacă proba timpului şi a presiunilor la care este supusă inerent datorită evoluţiilor interne şi externe, schimbărilor mentalităţilor şi filozofiei din societate. În cei 24 de ani de la adoptarea sa, Constituţia României a contribuit de o manieră decisivă la consolidarea sistemului democratic din ţara noastră. Ca urmare a experienţei practice, a fost necesară modificarea Constituţiei în anul 2003.

Revizuirea Constituţiei, un proiect despre care s-a discutat de-a lungul ultimilor ani, poate fi, în actualul context, o oportunitate pentru remodelare instituţională şi restructurea vieţii politice. Modificările aduse Constituţiei nu trebuie să reprezinte o simplă operaţiune cosmetică. Împreună va trebui să găsim o formă care să limiteze posibilităţile de interpretare care depăşesc cadrul Constituţiei şi intenţiile legiuitorului. România are nevoie de o nouă viziune, care să reflecte starea actuală a societăţii româneşti şi să valorifice în mod constructiv experienţele la care a fost supusă societatea în ultimii 10 ani. Cu ocazia Zilei Constituţiei îmi doresc ca ‪#‎România‬ să fie cu adevărat un stat de drept”, a aratat Calin Popescu Tariceanu in mesajul sau.

Stiri pe aceeasi tema

Trei prefecti, demisi din functie de premier. Este vorba de prefectii din Maramures, Mehedinti si Prahova

Bogdan

PNL nu mai are credibilitate, pierderea de imagine nu se mai poate compensa, considera Alina Mungiu Pippidi

Cristiana Petrariu Bota

Dragnea: Incidentele din Piata Victoriei nu pot fi incadrate in nicio forma de democratie. Puterea se castiga prin vot, ideile se dezbat cu argumente, nu cu pietre

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult