Tarile UE au liber la cumparaturi online. Specialist: Vor fi probleme serioase privind expedierea coletelor
IT/Stiinta

Tarile UE au liber la cumparaturi online. Specialist: Vor fi probleme serioase privind expedierea coletelor

Astazi a intrat in vigore noul regulament al Comisiei Europene, care elimina geoblocarea nejustificata in cazul cumparaturilor online in Uniunea Europeana. In aceste conditii, ”europenii nu vor trebui sa se mai teama ca un site le va bloca accesul sau ii va redirectiona doar pentru ca ei – sau cardurile lor de credit – provin dintr-o alta tara”, se arata intr-un comunicat oficial al Executivului comunitar.

”Este o veste foarte buna, care vine insa cu probleme serioase privind expedierea coletelor”, comenteaza la RFI Crina Ciocian, specialist in comertul online.

Noul regulament al Comisiei Europene, care a intrat in vigoare, elimina practic posibilitatea site-urilor din statele membre ale UE sa geoblocheze cumparaturile online efectuate dintr-un alt stat membru.

”Oriunde s-ar afla in UE, vor avea acces la bunuri si servicii online”, se afirma in comunicatul oficial al CE.

In aceste conditii, vicepresedintele pentru piata unica digitala, Andrus Ansip, a declarat: „In 2015, 63% dintre site-uri nu permiteau efectuarea de achizitii dintr-o alta tara a UE. Prin urmare, aproape doua treimi dintre consumatorii care doreau sa faca cumparaturi online intr-o alta tara nu puteau sa faca acest lucru. Punem acum capat acestei practici. Ne dorim o Europa fara bariere, fapt ce presupune, printre altele, eliminarea barierelor din calea comertului online”, a spus oficialul de la Bruxelles.

La randul sau, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a afirmat ca, dupa eliminarea tarifelor de roaming si introducerea noilor norme privind protectia datelor si a posibilitatii ca cetatenii sa aiba acces la continutul lor online atunci cand se afla intr-un alt stat membru, eliminarea geoblocarii nejustificate aduce mai aproape o piata unica digitala reala pentru toti europenii, cu avantaje atat pentru cetateni, cat si pentru intreprinderi.

La randul sau, comisarul pentru economia digitala si societatea digitala, Mariya Gabriel, a invitat toate statele membre sa asigure o punere in aplicare eficace a acestor norme si sa faca tot ceea ce le sta in putere pentru a asigura aplicarea eficienta a regulamentului chiar din prima zi a intrarii sale in vigoare.

In conformitate cu prevederile acestei noi legi europene, statele membre sunt responsabile acum cu punerea in aplicare a regulamentului si trebuie sa instituie structurile necesare care sa asigure o demarare fara probleme a aplicarii acestuia.

Comisia va efectua o prima evaluare a aplicarii Regulamentului privind geoblocarea inainte de martie 2020. Bruxelles-ul va analiza si daca in alte sectoare, cum ar fi serviciile de transport si serviciile audiovizuale, mai exista inca restrictii nejustificate pe motive de cetatenie, loc de resedinta sau sediu.

Expert: Vor fi probleme cu livrarea coletelor

”Este o veste foarte buna, care vine insa cu probleme serioase privind expedierea coletelor”, comenteaza la RFI Crina Ciocian, specialist in comertul online si organizator al expoconferintei de comert electronic Tecomm, organizata anual la Cluj si Bucuresti in octombrie, respectiv aprilie.

”Nu se va mai putea bloca accesul pe site-ul unui magazin online indiferent de statul UE din care se face comanda. (…) Pana acum, site-urile puteau bloca accesul IP-urilor din statele ale caror piete nu prezentau interes. Insa, comerciantii isi pot rezerva dreptul de a nu face shipping in anumite zone. Totusi, exista obligatia pentru magazinul online ca, in contextul in care clientul isi rezolva singur partea de expediere, sa trimita acest colet”.

Crina Ciocian mai spune ca prevederea este foarte benefica pentru consumatorii europeni si, implicit, pentru cei din Romania. ”Sunt companii si in Romania care fac shipping in alte tari, aici bineinteles intervenind chestiunile legate de cresterea costurilor in functie de distanta, volumul si greutatea coletului”, afirma expertul care mai afirma ca prevederea va fi foarte buna si pentru intreprinzatorii romani care tintesc piete din afara tarii.

Stiri pe aceeasi tema

Primul computer cuantic care poate fi folosit in afara laboratorului a fost prezentat de IBM. Ce specificatii are prototipul IBM Q System One

Cristiana Petrariu Bota

Huawei a lansat un telefon mai performant decat iPhone X si Samsung Galaxy S9

Delia Ion

Kepler 452b sau Pamantul 2.0! Planeta asemanatoare Terrei, descoperita recent de cercetatori

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult