12 C
România
28 septembrie 2021
Medicamentele sub 25 de lei ar putea disparea din farmacii de anul viitor, atrag atentia producatorii romani de medicamente
Social

Taxa clawback a crescut, iar incapacitatea guvernantilor de a solutiona problema obliga producatorii de medicamente sa plateasca 40% impozit pe cifra de afaceri

Taxa clawback a crescut cu câteva procente într-un an iar incapacitatea guvernanţilor de a soluţiona această problemă obligă producătorii de medicamente care au investit în fabrici din România să plătească aproape 40% impozit pe cifra de afaceri, susţine PRIMER într-un comunicat transmis miercuri presei.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reuneşte 16 situri de fabricaţie din ţară, consideră că escaladarea taxei claw-back de la 18,89% în ultimul trimestru al anului 2016 la 23,45% în trimestrul patru din 2017 este încă o dovadă că producătorii industriali de medicamente sunt obligaţi să acopere deficitul de finanţare din decontările de medicamente.

Potrivit sursei citate, din 2011, statul român nu a mai alocat un singur leu în plus pentru decontarea de medicamente, suma îngheţată încă de atunci fiind de 6 miliarde de lei, în vreme ce consumul estimat la finalul acestui an urmează să ajungă la 10 miliarde de lei. Astfel că diferenţa de 4 miliarde de lei va fi acoperită de fabricile de medicamente din ţară, care ajung să plătească în realitate un impozit de peste 40% pentru activităţile derulate în România.

„Un astfel de impozit nu este suportabil şi acceptabil pentru nici o industrie, fără a pune în primejdie dezvoltarea acesteia. În loc să ne continuăm investiţiile în fabricile din ţara pentru a nu face România dependentă de importuri, trebuie să plătim o sumă enormă şi imposibil de apreciat trimestru de trimestru sub formă de taxe şi impozite, în condiţiile în care cifrele de afaceri scad”, a declarat Dragoş Damian, director executiv PRIMER.

Conform sursei citate, guvernele care s-au succedat „au eşuat în rezolvarea problemei taxei clawback, astfel că se periclitează accesul pacienţilor la medicamentele produse în ţară şi se pune pe butuci un întreg segment economic”.

„Peste unul sau doi ani, pacienţii se vor întreba unde au dispărut fabricile de medicamente din ţară, analiştii economici se vor mira că nu vin investitori noi iar autorităţile vor fi obligate să aducă totul din import, agravând problemele de aprovizionare din prezent”, a completat Damian.

În opinia acestuia, singura măsură care poate preveni descompunerea industriei de medicamente din ţară rămâne scutirea de taxa claw-back a medicamentelor care costă mai puţin de 25 de lei, devenite complet nerentabile la o impozitare de 40%.

„Medicamentele care costă sub 25 lei sunt utilizate de peste 8 milioane de români, iar dispariţia lor va obliga pacienţii să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi procura medicamente mai scumpe”, se mai arată în comunicat.

Stiri pe aceeasi tema

27, 31 decembrie 2013 si 3 ianuarie 2014 au fost declarate zile libere

Bogdan

Retinerea si arestarea lui Dan Sova a primit aviz favorabil

Corina Alexandru

Ziua Regalitatii, sarbatorita pe 10 mai. Principesa Margareta a transmis un mesaj

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult