Taxa prin SMS pe podul de la Fetesti-Cernavoda, din 30 aprilie. Cum poti plati taxa fara sa opresti la bariera
Stiri locale

Taxa prin SMS pe podul de la Fetesti-Cernavoda, din 30 aprilie. Cum poti plati taxa fara sa opresti la bariera

Taxa pe podul de la Fetesti se va putea face electronic, incepand de joi, 30 aprilie, mai exact prin SMS si la benzinarii. Cei care trimit un SMS la 7577 pot traversa podul de la Fetesti fara sa mai opreasca la bariera. Astfel, sunt trei modalitati de plata a taxei de pod: cash, ca pana acum, insa la un singur ghiseu, prin SMS si la benzinarii.

O singura banda va fi disponibila pentru soferii care platesc taxa de pod de la Fetesti cu banii cash, iar pe banda a doua si a treia va fi liber pentru soferii care au platit taxa electronic. Plata prin SMS este valabila pentru o singura trecere, autoturismele fiind inregistrate video.

Cum poti plati taxa pe podul Fetesti – Cernavoda fara sa opresti la bariera

Soferii care vor trece podul peste Dunare de la Fetesti-Cernavoda vor putea, incepand din 30 aprilie, sa achite anticipat taxa de trecere, astfel incat sa nu fie nevoiti sa mai opreasca la statia de taxare de pe Autostrada Soarelui. Noile reguli au fost publicate marti in Monitorul Oficial.

Astfel, s-a introdus posibilitatea de a plati anticipat taxa de trecere pentru folosirea podului peste Dunare de la Fetesti-Cernavoda (Autostrada 2). Acest lucru se poate face atat prin SMS, cat si in benzinarii.

Conform OUG nr. 8/2015, pe drumurile nationale pentru care este nevoie de rovinieta se poate aplica si tariful de trecere, dar numai pentru folosirea podurilor, tunelurilor si trecatorilor de munte. Tarifarea electronica este aplicabila, momentan, doar pentru podul de la Fetesti-Cernavoda.

Este bine de stiut ca taxa se achita inainte de trecere, insa, prin exceptie, aceasta poate fi platita pana cel tarziu la ora 24:00 a urmatoarei zile de dupa trecere. Tariful are o valabilitate de 12 luni de la data achitarii.

Persoanele care nu vor achita taxa in termenul stabilit de noul act normativ vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 130 si 1.820 de lei, in functie de tipul vehiculului. In cazul autoturismelor, de exemplu, soferii care nu vor plati in timp util vor fi amendati cu sume cuprinse intre 130 si 260 de lei. In aceasta situatie, procesul-verbal de contraventie va fi incheiat in lipsa contravenientului. Totusi, din ordonanta de urgenta publicata ieri reiese ca amenzile pentru neachitarea tarifului de trecere vor fi valabile incepand din data de 8 mai.

Soferii trebuie sa plateasca un tarif de trecere si pentru podurile peste Dunare de la Giurgeni-Vadu Oii (DN2A) si Giurgiu-Ruse (DN5).

Cum platesti taxa de pod prin SMS sau in benzinarii

Soferii vor putea sa treaca prin statia de taxare de pe A2 fara sa mai opreasca la bariera, folosind benzile 2 si 3. In aceasta situatie, tariful va fi achitat fie anticipat, fie cel tarziu pana la ora 24:00 a urmatoarei zile de dupa trecere, prin SMS sau in benzinarii. Totusi, banda 1 va ramane in continuare cu bariera si plata in numerar.

Pentru plata taxei prin SMS, conform Ordinului MT nr. 611/2015 si informatiilor puse la dispozitie de CNADNR, soferii vor urma urmatorii pasi:

1. Vor transmite prin SMS la numarul 7577 (Orange, Telekom, Vodafone) numarul de inmatriculare al vehiculului si tipul acestuia (conform tabelului de mai jos). De exemplu, pentru un autoturism se va trimite urmatorul mesaj: B 15 AVN 1.

2. Vor primi un SMS prin care vor fi informati ca peajul (dovada platii tarifului de trecere) va fi emis pentru datele furnizate.

3. Vor confirma prin SMS emiterea peajului.

4. Vor primi un SMS de confirmare a emiterii peajului cu urmatoarele informatii: seria peajului, numarul de inmatriculare al vehiculului, tipul vehiculului, data expirarii valabilitatii peajului.

In afara de plata prin SMS, tot de joi va exista si posibilitatea achitarii tarifului de trecere in benzinariile OMV, Petrom, Rompetrol si Mol (pentru una, doua sau 20 de treceri). Astfel, soferii vor primi documentul fiscal care atesta achitarea tarifului de trecere si documentul care atesta emiterea peajului. „Pentru achitarea tarifului de trecere la statiile de carburanti, recomandam prezentarea certificatului de inmatriculare al vehiculului si verificarea informatiilor inscrise pe documentul eliberat de distribuitor”, informeaza CNADNR.

La trecerea prin statia de taxare, numerele de inmatriculare ale masinilor vor fi inregistrate si verificate prin intermediul unor camere video. In acest fel, soferii care nu vor achita tariful in termenul stabilit de lege vor fi amendati. „Camerele video ANPR (ce permit recunoasterea automata a numarului de inmatriculare – n.r.) identifica trecerea aplicand o marca temporala si coordonatele GPS. Daca nu se achita tariful de trecere pana la ora 24:00 a zilei urmatoare trecerii, aceasta va fi marcata drept posibila contraventie, urmand a se intocmi un proces-verbal de constatare a contraventiei”, explica reprezentantii CNADNR.

Soferii care au abonamente preplatite eliberate sub forma de tichete vor trece cu vehiculele doar pe banda 1.

Sursa foto: HotWeek.ro

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.

Stiri pe aceeasi tema

Alin Cucui, vicepresedintele CJ Alba, s-a sinucis in locuinta parintilor. Alin a lasat un bilet de adio

Ioana Badulescu

Fostul director al Spitalului Judetean Constanta, Danut Capatana a fost achitat pentru abuz in serviciu, insa ramane in inchisoare

Ioana Badulescu

Gabriel Badarau, profesor la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iasi, a murit fulgerator

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult