11.4 C
România
28 octombrie 2021
Muzica

TAXI – Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici. VIDEO. Piesa imparte tara in doua

Piesa trupei TAXI intitulata „Despre smerenie” imparte Romania in doua, desi Dan Teodorescu sustine ca piesa nu este un manifest impotriva Catedralei Manturirii Neamului, ci un apel la smerenie. „Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici” a intors tara pe dos. Reactiile mai multor persoane publice la videoclipul trupei Taxi „Despre smerenie” sunt publicate de Mediafax. 

Oana Pellea crede că „Dumnezeu nu are nicio legătură cu megalomania”, iar Mircea Cărtărescu spune că piesa de la Taxi „e doar un cântec foarte frumos, nu un atac”. Iată bilanţul reacţiilor unor celebrităţi care apar în clip-ul piesei „Despre smerenie”, după izbucnirea zarvei pro şi contra Catedrală.

Piesa „Despre smerenie” a trupei Taxi pledează pentru modestia creştină. 33 de celebrităţi din România repetă în videoclip versul percutant „Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici”, alături de solistul Dan Teodorescu. Cântecelul a iscat un val de controverse, rumoare, elogii, reacţii agresive, ba chiar a creat discordie între unele feţele bisericeşti ce laudă piesa şi alţii, înalţi prelaţi supărăcioşi din Biserica Ortodoxă Română, care critică mesajul melodiei.

Reactiile unor persoane publice la piesa trupei Taxi

Oana Pellea are credinţa că „Dumnezeu nu are nicio legătură cu megalomania, cu agresivitatea, cu răutatea”: „Dumnezeu cred că preferă spaţiile mici, în sensul în care cred că Dumnezeu se odihneşte în fiecare dintre noi, în fiecare atom. Şi mai cred că Dumnezeu nu are nicio legătură cu megalomania, cu agresivitatea, cu răutatea. Nu cred că mărimea unei biserici determină profunzimea credinţei în Dumnezeu şi cum Dumnezeu poate fi găsit absolut oriunde, într-o ţară săracă poate că şi-ar dori chiar EL mai multe spitale,mai multe şcoli, mai multe strategii de ajutorare a săracilor, copiilor bolnavi, bătrânilor abandonaţi.”, spune actriţa în mesajul publicat pe pagina sa de Facebook.

Mircea Cărtărescu a publicat iniţial un mesaj concis pe pagina personală de Facebook, înainte de incidentul în care un vandal îi arde cartea „Frumoasele străine”, în semn de protest faţă de apariţia lui şi a altor celebrităţi în videoclipul piesei „Despre smerenie”: „Un videoclip care va face valuri. Sunt şi eu undeva prin el…E doar un cântec foarte frumos, cu versuri inteligente, cu un mesaj understated, fără niciun fel de încrâncenare. Nici manifest, nici voinţă de a stopa lucrările în curs. E doar un dubiu, exprimat cu delicateţe, demnitate şi, până la urmă, cu un zâmbet unanim pe buze.”, a spus Cărtărescu iniţial.

După ce a descoperit pe youtube clip-ul în care un vandal îi arde într-un puseu brutal cartea, Mircea Cărtărescu a publicat un alt mesaj pe pagina sa de Facebook, în care explică mesajul piesei „Despre smerenie”, pentru cei mulţi care s-au grăbit să-i dea o interpretare nefondată: „Dragii mei, apelez din nou la raţiune, cu speranţa că totuşi mai există aşa ceva la noi. Clipul formaţiei ”Taxi” nu e în realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mântuirii Neamului, nici o teză de doctorat. E doar o poezie cântată. Clipul nu cere oprirea lucrărilor la catedrală şi nu jigneşte credinţa nimănui. Nu e o poziţionare atee, cei pe care-i cunosc dintre participanţi sunt creştini ortodocşi, ca şi mine. În clip e vorba de un om care-l caută pe Dumnezeu. Nu-l găseşte în Catedrală din cauza spaţiilor prea largi, dar îl vede imediat într-o biserică mică. E o metaforă, nu o dispută ideologică şi nici o lucrare de istoria religiilor sau de geo-politică gen Huntington. Lemnul şi spaţiile mici nu trebuie luate literal, ele sunt simbolul intimităţii actului de credinţă. De fapt, toate acestea există în textul cântecului, dar cei care s-au inflamat nu le-au observat. Dumnezeu există şi în catedrală, cum există pretutindeni, spune cântecul în mod expres şi literal. Pe scurt, eu am participat la un eveniment estetic, cu un mesaj poetic (ambiguu prin excelenţă) şi nu la unul tăios ideologic. În ceea ce mă priveşte, o altă perspectivă nu mă interesează. Războiul iscat din senin şi prosteşte din neînţelegerea unui poem cântat nu e războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura (cum cânta Bob Dylan). Sociologii vor avea mult de lucru să explice enorma discrepanţă dintre un mesaj ambiguu şi understated al unui cântecel şi masiva overreaction pe care a provocat-o. După mine, asta arată că ne scăldăm în ape foarte tulburi, din care-ar putea ieşi oricând o fantomă a trecutului.”

Folcloristul Grigore Leşe a cerut să fie scos din videoclip, după ce piesa „Despre smerenie” a fost interpretată drept un manifest împotriva opulenţei Catedralei Mântuirii Neamului. Cântăreţul de muzică populară, care crede că mesajul piesei este echivoc, a reacţionat la rândul lui pe pagina sa de Facebook: „În spaţii mici sau mai mari, în bisericuţe de lemn sau în catedrale, important este să mergem la Sfânta Liturghie şi să ne rugăm. Să avem o duminică frumoasă, cu pace în suflet şi lumină în gând!“

Andi Moisescu zice tot pe pagina personală de Facebook: „Nu deţin niciun adevăr. Nu dau lecţii nimănui. Din când în când împărtăşesc doar opinii, în speranţa că dezbaterea lor ar putea ajuta la o schimbare în bine. Nu exclud sub nicio o formă ca schimbarea să mă privească în primul rând pe mine. Sunt conştient că oamenii mă pot judeca, apostrofa sau chiar jigni pentru opiniile mele. Juliturile fac şi ele parte din joc. Singura mea grijă e să nu ma iau prea în serios sau să ajung să fiu copleşit de propria importanţă. Căci paranoia nu iartă nici măcar cele mai bune intenţii.“

Dan Teodorescu, solistul de la Taxi, în acelaşi val de comentarii la mesajul publicat de Dorina Chiriac, spune: „Bună seara! Dupa cum aţi putut remarca, la final am citat din Intâia Epistola Soborniceasca a Sfantului Apostol Petru: „voi, fiilor duhovniceşti, supuneţi-vă preoţilor”. Deci sunt de acord cu dumneavoastră: ne supunem. Noi am spus doar ce credem; credem că Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici. Numai bine! Doamne ajută!”

“(…) Cum îţi permiţi să dai lecţii de smerenie Bisericii?” a întrebat-o cineva pe Ada Milea, pe pagina ei de Facebook.

Ada Milea, într-un comentariu pe Facebook adresat criticului ei, dă replica „Nu cred că sunt lecţii, ci autorul exprimă un gând. Oare gândul e interzis? „Eu cred că” nu înseamnă „eu ştiu că”.

Stiri pe aceeasi tema

Festivalul Enescu 2017 – inovatie in muzica clasica. Marii artisti ai lumii vin in premiera la Bucuresti. Muzica contemporana si matematica, noutatea absoluta a festivalului

Ioana Badulescu

Calin Merca si Emil Floare – Vin colindatorii. VIDEO. Asculta colindul care a impresionat internetul!

Cristiana Petrariu Bota

Antonia si Alex Velea – Vorbeste Lumea! Fanii sunt in delir! VIDEO

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult