RETEA 5G ROMANIA
IT/Stiinta

Telekom si Ericsson au testa o retea 5G pentru prima oara in Romania si in estul Europei

Telekom si Ericsson au facut la inceputul acestei saptamani in primul test din Romania dar si din Europa de Est pentru darea in functiune a unei retele 5G. Cei doi jucatori ocupa locul 3 pe piata locala de telefonie mobila respectiv primul loc la nivel global in privinta furniazarii de tehnologie si servicii de comunicatii.

Telekom este cea mai mare companie de telecomunicati din Europa si a intrat in tara noastra prin achizitionarea fostului Cosmote. Telekom a fost ultima retea de telefonie mobila din Romania care a implementat retele 4G insa, de aceasta data, vrea sa fie campioana la disponibilitatea tehnologiei 5G.

Miroslav Majoros, CEO Telekom Romania amintea intr-o declaratie progresul facut de companie la nivelul retelei 4G. Anul trecut Telekom avea o acoperire 4G de doar 30% insa aceasta este dubla in prezent perspectivele fiind ca acoperirea sa creasca la peste 70% la finalul acestui an.

„Compania avea anul trecut o acoperire de doar 30% . Este cea mai rapida acoperire 4G din cate stiu eu. Telekom va avea o acoperire de peste 90% in doi, trei ani. Ultimele procente sunt cel mai greu de acoperit. in 2020 acoperirea va fi sigur de 99%”, a declarat Miroslav Majoros.

„Ne-am propus sa fim la aceeasi acoperire cu restul concurentilor pana anul viitor. Parteneriatul cu Orange este unul mobil dar si fix, vom vedea cum va evolua businessul, cum va evolua acoperirea Orange, dar cu siguranta vom folosi mai putin resursele lor”, a declarat Timos Tsokanis, director executiv Tehnologie si IT Telekom Romania.

Augustin Jianu, ministrul Comunicatiilor, a declarat ca primele licente 5G vor fi oferite in 2018 pentru ca in 2020 sa fie lansate comercial primele retele.

Tehnologia 5G va aduce economiei un plus de 3,2 miliarde de dolari, sectoarele cu cele mai important potential fiind energie si utilitati, productie sau sectorul public.

In ceea ce priveste reteaua 4G aceasta va continua sa coexiste cu cea 5G cel putin 10 ani. Implementarea unei retele 5G va costa foarte mult, iar utilizatorii vor folosi cu preponderenta reteaua 4G, cea 5G fiind accesata doar cand va fi cazul, cand va fi nevoie de o latenta scazuta.

Stiri pe aceeasi tema

Magazin online ANAF pentru marfa confiscata. Fiscul va vinde produsele confiscate pe un site construit de o firma din Cluj

Delia Ion

Google Street View cu imagini din perspectiva unei pisici

Cristiana Petrariu Bota

Licitatiile majore din IT vor fi controlate de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, institutie aflata sub coordonarea premierului

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult