Breaking News

Telemedicina a fost reglementata oficial de Guvern, OUG 196/2020 a fost publicata deja in Monitorul Oficial

Telemedicina a fost reglementata oficial de Guvern printr-o ordonanta de urgenta (OUG) care completeaza legislatia privind reforma in domeniul sanatatii, stabilind posibilitatea furnizarii serviciilor medicale la distanta, prin telemedicina, de catre profesionistii din domeniul sanatatii. OUG nr. 196/2020 privind reglementarea telemedicinei a fost publicata in Monitorul Oficial joi, 19 noiembrie, dar sunt asteptate normele de punere in aplicare.

Ordonanta reglementeaza, printre altele, formele telemedicinei si stabileste cine poate sa acorde aceste servicii medicale. Telemedicina a fost reglementata oficial prin OUG, desi parlamentarii pregateau o lege in acest sens.

Serviciile care pot fi furnizate si prin telemedicina sunt: a) teleconsultatia; b) teleexpertiza; c) teleasistenta; d) teleradiologia; e) telepatologia; f) telemonitorizarea.

Beneficiarii telemedicinei sunt pacientii care pot avea acces mai rapid la actul medical.

Totodata, serviciile de tipul teleradiologiei si al teleconsultatiilor pot contribui la scurtarea listelor de asteptare, pot optimiza utilizarea resurselor si pot ajuta la cresterea productivitatii, ceea ce duce, in final, atat la imbunatatirea asistentei medicale, cat si la o eficienta sporita a sistemului sanitar din Romania, beneficii cu atat mai importante si mai necesare in contextul actual determinat de pandemia generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea, telemedicina (furnizarea de la distanta a serviciilor medicale) poate contribui la limitarea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 deoarce se pot limita deplasarile si interactiunile interumane directe, fara limitarea accesului pacientilor la asistenta medicala necesara

In termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sanatatii va elabora normele metodologice generale de punere in aplicare a ordonantei, care vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului, act normativ care va cuprinde:

a) specialitatile medicale si lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicina;

b) conditiile de organizare si functionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicina;

c) responsabilitatea stabilirii calitatii serviciului de telemedicina si a verificarii respectarii ei;

d) modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicina.

Ordonanta de urgenta (OUG) nr. 196/2020 privind reglementarea telemedicinei vine in contextul in care Parlamentul deja lucra la un proiect de lege prin care sa fie reglementata aceasta activitate.

Potrivit ordonantei, telemedicina poate fi acordata de toti cei care furnizeaza servicii medicale, fie ca e vorba de stat, fie ca e vorba de privat.

Ordonanta reglementeaza urmatoarele proceduri:

– teleconsultatia;
– teleexpertiza (serviciul de telemedicina prin care are loc un schimb de opinii medicale intre mai multi medici);
– teleasistenta (serviciul medical constand in ajutorul oferit de un medic unui alt practician, aflat la distanta, care efectueaza un act medical sau chirurgical, precum si serviciul medical efectuat atunci cand cadrele medicale care acorda ajutor medical de urgenta au nevoie de asistenta);
– teleradiologia, respectiv radiologie si imagistica medicala la distanta (transmiterea electronica a imaginilor radiologice);
– telepatologia (presupune transmiterea la distanta a datelor si imaginilor microscopice);
– telemonitorizarea (ii permite unui medic specialist sa monitorizeze si sa interpreteze de la distanta datele medicale despre pacient, transmise de acesta prin mijloace de comunicare electronica la distanta, necesare pentru urmarirea medicala, ajustarea conduitei terapeutice, a regimului de viata si igieno-dietetic, referitoare la ingrijirea acestui pacient, dupa caz).

Sunt asteptate normele de punere in aplicare.

 

Stiri pe aceeasi tema

Gabriel Oprea: Nu am stiut ca a fost un accident. Un politist mi-a facut semn sa plecam mai departe

Cristiana Petrariu Bota

ONG-urile au decis sa continue protestele dupa intalnirea cu premierul Tudose si cer sesizarea Comisiei de la Venetia

Ioana Badulescu

RAPORT MCV – Sistemul judiciar ramane o sursa de ingrijorare, lupta anticoruptie este supusa unor presiuni care ar putea determina CE sa-si reevalueze concluziile

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult