Teodor Melescanu isi da demisia de la MAE, dupa 8 zile de mandat

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota noiembrie 18, 2014 09:34

Teodor Melescanu isi da demisia de la MAE, dupa 8 zile de mandat

Teodor Melescanu a anuntat, marti, ca demisioneaza de la conducerea Ministerului de Externe (MAE), afirmand ca isi asuma responsabilitatea pentru esecul organizarii turului doi al alegerilor prezidentiale in strainatate si pentru faptul ca nu toti romanii din diaspora nu si-au putut exercita dreptul de vot. El a mentionat ca isi va depune demisia, marti, in sedinta de guvern. Totodata, Melescanu si-a cerut scuze public romanilor care nu au reusit sa isi exercite dreptul de vot.

“Am preluat aceasta repsonsabilitate a conducerii MAE la 10 nov 2014, cu doar 5 zile inainte de turul al doilea in conditiile in care exista deja o situatie de criza din primul tur de scrutin. Intrucit traim intr-o tara in care nimeni nu-si asuma responsabilitattile, eu imi asum responsabilitatea si imi voi depune azi in sedinta de guvern mandatul de ministru. In momentul in care au aparut incidente dupa inchiderea sectiilor de vot, autoritatile din tarile respective au actionat conform propriilor lor legi”, a mentionat Melescanu, intr-o conferinta organizata la MAE.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS este noul presedinte ales al Romaniei. Rezultate BEC

Totodata, Teodor Melescanu a vorbit despre faptul ca BEC nu a putut prelungi orarul sectiilor de vot, dar si despre faptul ca Legea 370/2004 nu mai corespunde realitatilor demografice si tendintelor de libera circulatie in spatiul european.

“BEC ne-a atras atentia intr-o adresa ca nu se poate prelungi orarul sectiilor de vot. Regret aceste disfunctionalitati din al doilea tur. Imi cer public scuze tuturor cetatenilor romani care, dind dovada de spirit civic, au stat la coada ore in sir. Responsabilitatea apartine rigiditatii cadrului legislativ. Legea 370/2004 nu mai corespunde realitatilor demografice si tendintelor de libera circulatie in spatiul european. Fara o modificare a legii, de tip inregistrare prealabila, vot prin corespondenta, nu se vor putea organiza alegeri care sa permita exercitarea votului fara discriminare”, a mai spus Melescanu.

“La nivel de conducere a MAE, eu si ceilalti ne-am deplasat in ziua votului in toate sectiile unde au fost dificultati. Singurul lucru pe care nu l-am putut realiza a fost suplimetarea sectiilor, pentru ca BEC nu a putut oferi clarificari legale. A existat riscul contestarii alegerilor. S-a inregistrat un numar record de voturi: 378.000 de voturi. Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului electoral in exterior. Au existat exceptii pe care le regretam: Paris, Londra, Munchen, Torino, Stuttgart, unde nu toti romanii au votat. In mod cu totul regretabil, in unele cazuri au existat incidente care au generat interventia fortelor locale de ordine. (…) Vreau sa le multumesc colegilor din MAE si sprijinul primirt din partea comunitatilor romanesti, care au trimis voluntari. Ramine insa un fapt: nu toti cetatenii romani din strainatate au votat. Si acesta trebuie asumat. Intrucit traim intr-o tara in care nimeni nu-si asuma responsabilitattile, eu imi asum responsabilitatea si imi voi depune azi in sedinta de guvern mandatul de ministru”, a completat Teodor Melescanu.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.