România se împrumută mai scump de pe piaţă, din cauza tendinţei de deteriorare a echilibrelor macroeconomice, declară la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan. El spune că ”suntem într-o ceaţă totală” în privinţa Pilonului II de pensii.
Theodor Stolojan precizează că „România se împrumută mai scump, deoarece există tendinţele de deteriorare a echilibrelor macroeconomice şi acest lucru este văzut de către toţi, inclusiv confirmat de ultimul raport de convergenţă al Băncii Europene Centrale, care arată că practic, România a ieşit aproape din toţi indicatorii de convergenţă şi de aderare la euro, pe care îi îndeplinea acum un an, un an şi jumătate”.
Fostul premier afirmă în contextul polemicilor privind eventuala suspendare a Pilonului II de pensii că „suntem într-o ceaţă totală, declaraţii contradictorii ale unui ministru, ale altuia, ale şefului de partid, Dragnea etc.. Ceea ce contează însă şi este cert e că cineva din actuala guvernare se gândeşte la cum să atace Pilonul II şi acest lucru nu este bine. Orice atac la adresa Pilonului II înseamnă să distrugi speranţa generaţiei actuale tinere, cei care contribuie şi la Pilonul I şi la Pilonul II că la pensie pot beneficia de o pensie decentă”.
Theodor Stolojan critică intenţia Guvernului de a-i pune pe români să aleagă între Pilonul I şi Pilonul II de pensii: „Este o decizie proastă, dacă se va lua. Dacă ne uităm care e evoluţia demografică în România, scăderea natalităţii, dacă ne uităm la faptul că foarte mulţi români lucrează în străinătate, unii rămân definitiv acolo, unii se întorc, atunci ar trebui să înţelegem că sistemul de pensii care ar trebui să fie în România nu mai e sistemul de pensii de la Pilonul I, ci ar trebui să avem un sistem de pensii cum este Pilonul II, în care fiecare om în timpul vieţii active îşi constituie propriul fond de pensii, indiferent că lucrează în România sau în afara României”.
Interventia audio o poti asculta pe site-ul RFI