Paris
Externe

The Washington Post sustine ca Abdelhamid Abaaoud, considerat creierul atentatelor de la Paris, a fost ucis

The Washington Post sustine ca Abdelhamid Abaaoud, considerat creierul atentatelor de la Paris, a fost ucis. Cel puţin doi oameni au murit şi alţi opt au fost reţinuţi, în urma unei ample operaţiuni antiteroriste desfăşurate miercuri în Saint-Denis, un oraş aflat la periferia Parisului. Procurorul general al capitalei franceze spune că toţi suspecţii făceau parte dintr-o celulă teroristă aflată în legătură cu autorii atentatelor de vinerea trecută.

Potrivit The Washington Post, presupusul „creier” din spatele atentatelor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, ar fi fost ucis în asaltul de miercuri dimineață de la Saint-Denis. Cotidianul citează sub acoperirea anonimatului două surse din cadrul serviciilor de informații europene. Informația nu a fost confirmată, însă, oficial de autoritățile franceze, care, pe de altă parte, nici nu au infirmat-o. Procurorul general s-a limitat să spună că Abdelhamid Abaaoud nu figurează printre persoanele reținute. Identitatea celei de-a doua persoane care a murit în apartamentul din Saint-Denis în momentul asaltului nu a fost comunicată încă. Potrivit unor surse, este greu de stabilit și urmeaza sa se faca teste ADN.

O femeie care a declanşat o centură cu explozibil atunci când trupele speciale au intrat în locuinţa ei este verişoara lui Abdelhamid Abaaoud, cel considerat creierul atentatelor de la Paris. Acesta însă, şi adjunctul său, nu se află printre cei reţinuţi, deşi existau informaţii că el s-ar fi aflat în imobilul vizat de raid, a mai precizat procurorul francez. Pe de altă parte, presa americană susține că Abaaoud ar fi fost ucis.

Procurorul general al Franței a spus că, dacă nu ar fi fost oprită, celula teroristă din Saint Denis urma să comită un atentat. Presa de la Paris a scris că posibilele ţinte ar fi fost aeroportul Charles de Caulle sau cartierul La Defense. Un nou comando de terorişti a fost neutralizat. Armamentul, structura organizatorică şi fermitatea lor, toate acestea arată că grupul se pregătea să treacă la fapte.

În operaţiunea de la Saint-Denis au fost mobilizaţi 380 de poliţişti, membri ai trupelor speciale şi militari francezi. S-au tras cinci mii de cartuşe. S-au folosit arme de asalt, explozibili, lunetiști.

Procurorul general al Parisului a prezentat detalile operaţiunii care a durat şapte ore şi a vizat un apartament aflat la etajul al treilea al unui imobil din Saint Denis şi alte două locuinţe vecine. Acolo se ascundeau persoane care aveau legătură cu atentatele de pe 13 noiembrie, în urma cărora 130 de oameni au murit. Intervenţia a fost complicată de uşa blindată a unuia dintre apartamente, care a rezistat explozibilului folosit de forţele de ordine şi le-a permis suspecţilor să-şi pregătească riposta.

În momentul în care trupele au pătruns în apartament, o femeie a detonat centura de explozibili pe care o purta asupra sa. Victimă i-a căzut Diesel, un câine de asalt al forţelor speciale franceze. Avea şapte ani, făcea parte din diviza canină de elită a RAID şi participase la zeci de misiuni. Explozia a provocat şi prăbuşirea parţială a imobilului.

Procurorul general din Paris, Francois Molins: „Nu sunt în măsură să vă ofer un bilanţ exact al numărului definitiv şi identitatea celor decedaţi. Sunt cel puţin doi morţi”.

Cinci luptători au trupelor speciale au fost răniţi în timpul asaltului. Au fost arestate opt persoane, însă printe acestea nu se află şi Abdelhamid Abaaoud, cel considerat creierul comandoului care a organizat loviturile de vinerea trecută, şi nici Salah Abdeslam, complice al acestuia.

Procurorul general din Paris, Francois Molins: „În total s-au făcut opt arestări, este vorba despre şapte bărbaţi şi o femeie. Identitatea persoanelor arestate în imobil nu au fost stabilite oficial. Vă precizez că Abaaoud şi Salah Abdeslam nu fac parte dintre cei arestaţi”.

În acelaşi timp, procurorul general al Parisului a precizat că, în ancheta privind atentatele de vinerea trecută, au fost recuperate date dintr-un telefon mobil aruncat într-o pubelă în faţa sălii de teatru Bataclan. Tot în dispozitivul mobil a fost găsit un sms în care scria: „Am plecat, începem”.

Stiri pe aceeasi tema

Ambasadorul Romaniei la Londra ii indeamna la calm pe romanii din Marea Britanie

Bogdan

Dovezile arata ca avionul prabusit in Iran a fost doborat de o racheta antiaeriana iraniana, sustine Justin Trudeau

Cristiana Petrariu Bota

Grecia a votat. Reactia Rusiei: Va trebui sa-si caute parteneri in afara Uniunii Europene

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult