0.4 C
România
28 octombrie 2021
Tiberiu Nitu a demisionat din functia de procuror general, presedintele Iohannis i-a acceptat demisia
Breaking News

Tiberiu Nitu a demisionat din functia de procuror general, presedintele Iohannis i-a acceptat demisia

Tiberiu Nitu, acuzat ca a folosit ilegal o coloana oficiala, a demisionat, marti, din functia de procuror general. Presedintele Klaus Iohannis a acceptat demisia lui Tiberiu Nitu din functia de procuror general, conducerea Parchetului General fiind preluata interimar de Bogdan Licu. 

Tiberiu Nitu si-a anuntat demisia din functia de procuror general, invocand faptul ca numele sau si functia pe care o reprezinta sunt asociate „in mod artificial” cu o situatie de natura sa aiba consecinte asupra imaginii institutiei pe care o conduce.

Nitu se apara afirmand ca nu a solicitat si nu a beneficiat de coloana oficiala in sensul in care aceasta notiune este definita prin lege si ca i s-a asigurat un dispozitiv de insotire si protectie, si isi descrie decizia de a demisiona drept „un gest de responsabilitate si onoare”.

„Decizia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a demisiona este un gest corect, de asumare a responsabilităţii şi de diminuare a prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public.

Potrivit Art. 15 alin. 4 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor aprobat prin Ordinul 2632/C din 30 iulie 2014, atribuţiile Procurorului General sunt exercitate de prim adjunctul acestuia.

Ministrul justiţiei va declanşa cu celeritate procedura de ocupare a funcţiei vacantate”, a comunicat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, într-o declaraţie de presă.

Saptamana trecuta a fost marcata de doua evenimente importante din punct de vedere al activitatii Ministerului Public: publicarea Raportului MCV si lansarea in spatiul public de catre unele institutii media a unor afirmatii referitoare la o presupusa incalcare a legii de catre mine, in calitate de procuror general.

Doresc sa ma refer, pe scurt, la ambele evenimente.

Dupa cum unii dintre dumneavoastra deja au observat, activitatea Ministerului Public si a Procurorului General a fost consemnata intr-o maniera mai mult decat apreciativa in Raportul de tara, care a subliniat eforturile depuse de procurori pentru indeplinirea obligatiilor asumate. Nu voi insista asupra referirilor din Raportul politic, care a fost deja mediatizat si nici asupra cifrelor si indicatorilor de performanta – pe care ii veti regasi si in Raportul de bilant pentru anul 2015, ci voi mentiona doar cateva dintre aprecierile din Raportul tehnic, mai putin cunoscut pentru opinia publica, dar care este un instrument de lucru pentru practicieni.

Iti recomandam si: Tiberiu Nitu, intre mania grandorii, Revolutia din 1989 si controversele din jurul numirii sale ca procuror general

Astfel, Raportul tehnic arata ca Procurorul general a facut din combaterea coruptiei o prioritate a activitatii sale. In 2015, Ministerul Public a instrumentat un numar mare de cazuri de mica coruptie, fiind trimisi in instanta 903 inculpati, care acopera un spectru larg de domenii, inclusiv educatie, sanatate, politie, administratia publica locala si centrala.

Am fost bucurosi sa constatam ca Raportul a apreciat faptul ca Serviciul de indrumare si control din subordinea procurorului general face o analiza a tipologiei acestor cazuri de coruptie, pentru a stabili prioritatile in cadrul activitatilor de urmarire penala si a oferi indrumari in materie de evaluare a riscurilor.

Totodata, referindu-se la problema reorganizarii parchetelor – tema legata indisolubil de situatia resurselor umane si a volumului de munca – problema prezenta in toate documentele MCV, Raportul din acest an mentioneaza propunerea pe care am facut-o in acest sens – respectiv regruparea procurorilor la nivelul tribunalului si inchiderea parchetelor la nivelul instantei de prim grad de jurisdictie – invocand si finalizarea studiului de impact care a facut obiectul unor consultari cu sistemul. Aceasta masura precum si propria politie judiciara, in subordinea procurorului, sunt solutiile pe care le consideram necesare si de natura sa rezolve principalele probleme ale Ministerului Public.

Cu referire la cel de al doilea eveniment, constand in lansarea in spatiul public de catre unele institutii media a unor afirmatii referitoare la o presupusa incalcare a legii de catre mine, respectiv „folosirea coloanei oficiale fara drept”, doresc sa precizez cateva lucruri si sa le reiterez pe cele deja exprimate in cursul lunilor octombrie – decembrie 2015:
Nu am solicitat si nu am beneficiat de coloana oficiala in sensul in care aceasta notiune este definita prin lege.
Mi s-a asigurat un dispozitiv de insotire si protectie.
Stabilirea unui anumit nivel de protectie pentru diverse categorii de demnitari si punerea in practica a masurilor de protectie sunt atributul institutiilor specializate ale statului si nu al beneficiarului protectiei.
Masurile de protectie asigurate procurorului general al Romaniei de catre institutiile specializate ale statului sunt proportionale cu riscurile potentiale la care acesta este expus in exercitarea anumitor atributii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevazute de legislatia in vigoare.
In intreaga mea cariera de magistrat, precum si in functia de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii si a normelor deontologice.
Cu toate ca Raportul MCV valideaza rezultatele activitatii mele in fruntea Ministerului Public, la fel si datele din bilant care vor fi facute publice in cursul lunii martie, in conditiile in care numele meu si functia pe care o reprezint sunt asociate in mod artificial cu o situatie de natura sa aiba consecinte asupra imaginii institutiei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate si onoare – sa imi depun demisia din functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procuror general
Tiberiu-Mihail Nitu”.

Stiri pe aceeasi tema

INTERVIU HOTWEEK. De ce cred refugiatii in Europa? Muhammad Talal: Pakistanul are putine locuri de munca. Nimeni nu vrea sa investeasca in tara mea

Cristiana Petrariu Bota

Istoria se scrie la Havana! Papa Francisc se va intalni in cateva zile cu liderul Bisericii Ortodoxe Ruse

Cristiana Petrariu Bota

LEGEA PREVENTIEI. Ce reguli vor fi de fapt intre ANAF si firme si de ce asteptarile de la acest proiect ar putea fi prea mari

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult