6.5 C
România
16 octombrie 2021
Tiberiu Nitu
Breaking News

Tiberiu Nitu, intre mania grandorii, Revolutia din 1989 si controversele din jurul numirii sale ca procuror general

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, este tinta unui scandal de amploare, dupa a iesit la iveala ca s-a folosit in mod abuziv de coloana oficiala, pusa la dispozitie in baza unui protocol semnat de fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea. Din octombrie 2014 si pana in noiembrie 2015, Tiberiu Nitu s-a folosit de 700 de ori de coloana oficiala, iar una dintre acuzatiile care i se aduc lui Gabriel Oprea este tocmai acest protocol prin care procurorul general s-a putut folosi dupa bunul plac de coloana oficiala.

Pana la finalizarea anchetei, haideti sa ne amintim cum a ajuns Tiberiu Nitu in functia de procuror general al Romaniei. Mai apoi, va propunem o scurta retrospectiva a unor declaratii facute in spatiul public privind rolul lui Tiberiu Nitu la Revolutia din 1989.

Controversele din jurul numirii lui Tiberiu Nitu in functia de procuror general 

Tiberiu Nitu a fost numit in functia de procuror general al Romaniei la data de 16 mai 2013, iar mandatul sau are o durata de 3 ani, respectiv pana in luna mai 2016. Numirea lui Tiberiu Nitu ca procuror general nu a fost lipsita de controverse.

Initial, Tiberiu Nitu a fost propus pentru functia de procuror general in luna noiembrie 2012, de ministrul Justitiei de la acea vreme, Mona Pivniceru. Numai ca Tiberiu Nitu a primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fiind mai apoi respins si de fostul presedinte Traian Basescu.

Tiberiu Nitu, in viziunea CSM din 2012 „autocontrol scazut, irascibilitate si lipsa de viziune”

Tiberiu Nitu nu putea fi procuror general deoarece nu intrunea o serie de conditii si exigente necesare functiei. Astfel, motivele invocate de CSM au fost faptul ca Tiberiu Nitu avea un autocontrol scazut, o rezistenta scazuta la stres, irascibilitate, o scazuta capacitate de mobilizare si adaptare la interviu, precum si o spontaneitate redusa.

Totodata,CSM sustinea ca Tiberiu Nitu nu intruneste conditiile si exigentele necesare functiei de procuror general, nu doar din punctul de vedere al lipsei unei viziuni strategice asupra managementului Ministerului Public, dar si din perspectiva structurii de personalitate.

Si totusi ajunge procuror general

In cele din urma, Tiberiu Nitu reuseste sa-si vada visul implinit. In aprilie 2013, fostul premier Victor Ponta, care indeplinea si functia de ministru interimar al Justitiei, l-a propus din nou pe Tiberiu Nitu la sefia Ministerului Public.

Dupa mai multe negocieri purtate intre Traian Basescu si Victor Ponta, in cele din urma s-a ajuns la un compromis. Tiberiu Nitu a fost acceptat pentru functia de procuror general, iar Laura Codruta Kovesi era numita procuror sef al DNA, ambele nominalizari primind aviz pozitiv si din partea CSM.

Ce i-a cerut Basescu lui Nitu la numirea in functia de procuror general

La numirea in functie, Traian Basescu i-a trasat un termen limita de un an lui Tiberiu Nitu, ca sa rezolve dosarele Revolutiei. Sa ne amintim ca Romania a fost condamnata de mai multe ori la CEDO pentru tergiversarea dosarelor Revolutiei din 1989. Iata ce i-a spus Basescu lui Nitu:

Am emis decret pentru nominalizarea tuturor. Am discutat cu cei sase procurori propusi si avizati pozitiv de
CSM. Mesajele mele au fost: primul, sa faca echipa. Am cerut sa ridice nivelul de eficienta si de calitate in
lupta anticoruptie. (…) O atentie deosebita am dat discutiei cu procurorul general Nitu. Pentru Nitu am avut o solicitare speciala, care este o restanta din vremea lui Kovesi: clarificarea macar a doua aspecte din Revolutie: cine a luat decizia politica si a cerut ministrului Apararii sa fie scoasa armata cu munitie de razboi impotriva poporului. Sunt de acord ca e dificil sa stabilesti exact cine a tras, dar istoria are dreptul sa consemneze in ce cadru s-a decis ca la Revolutie sa fie scoasa armata. E un raspuns pe care Nitu trebuie sa mi-l dea pana anul viitor. Doi, care e cadrul in care s-a luat decizia politica de a fi inarmate garzile patriotice cu armament si munitie de razboi. Sunt doua decizii politice esentiale, care au generat peste 1000 de victime”, spunea Traian Basescu in primavara anului 2013.

Basescu despre Tiberiu Nitu: A tras la Revolutie. Am aflat abia la finalul mandatului

Traian Basescu declara in primavara anului trecut ca procurorul general Tiberiu Nitu este suspectat ca „a tras la Revolutie”, cand era militar in trupele de Securitate si probabil ca „a impuscat cativa teroristi”.

Traian Basescu mai declara ca la numirea in functia de procuror general stia ca Tiberiu Nitu are certificat de revolutionar, motiv pentru care a fost increzator ca va finaliza dosarul Revolutiei.

Ce nu stia Basescu, potrivit propriei declaratii, este ca Tiberiu Nitu a tras la Revolutie. Basescu spune ca a aflat abia la sfarsitul mandatului sau ca Nitu se afla printre „cei care au tras” la Revolutie.

„La numirea in functia de Procuror General stiam ca domnul Nitu are certificat de revolutionar si ca a primit 8000 mp de pamint drept recompensa. Si acesta a fost un motiv pentru care am fost increzator ca va finaliza dosarul Revolutiei. Mi-l imaginam sub gloantele armatei”, a scris pe Facebook fostul presedinte Traian Basescu.

In ultimele saptamini de mandat am aflat ca militar in termen fiind (nu-i fac o vina din asta), a tras de la cladirea televiziunii pe care o apara in directia blocurilor din Dorobanti. Nu stiu daca a impuscat pe cineva. Nici el nu stie probabil. Dar abia atunci am inteles ca moral, domnul Nitu nu poate finaliza dosarul revolutiei„, declara Basescu.

Generalul Voinea: Nitu trebuia cercetat la fel ca cei care au tras in decembrie 1989 

Generalul Dan Voinea, fost sef al Parchetelor militare, declara la randul sau, intr-un interviu acordat in luna aprilie 2013 pentru ziare.com, ca Tiberiu Nitu a tras la Revolutia din ’89. Voinea mai sustinea ca, in opinia sa, politicul a influentat in permanenta Justitia dupa 1989 si fiecare „guvern post-decembrist si-a facut Parchet”.

Domnul Nitu in dosarul Revolutiei are o declaratie in care recunoaste ca a tras la Televiziune. El era atunci militar. Are certificat de revolutionar acum, dar el trebuia cercetat la fel ca cei care au tras in decembrie 1989. (…)

Procurorul general ar trebui sa fie o persoana care sa se comporte profesional, adica in concordanta cu aceasta independenta a Justitiei pe care o clamam cu totii. Sa se observe asta in activitatea lui, deoarece credibilitatea institutiei sta in credibilitatea pe care o are cel care conduce institutia respectiva.

In momentul in care insistam sa punem la conducere oameni care au facut compromisuri de notorietate, facem deservicii institutiei, facem deservicii statului de drept„, declara la acea vreme generalul Voinea.

Declaratia lui Nitu si certificatul de Revolutionar

La Revolutia din 1989, Tiberiu Nitu era militar in termen la unitatea de la Televiziunea Romana, trei dintre colegii sai fiind impuscati mortal.

Tiberiu Nitu este posesor al certificatului seria FD nr. 04201 din 16.11.1996 de Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 – Remarcat prin Merite Deosebite. Potrivit luju.ro, in timp ce era militar in termen la UM 0596 Bucuresti – la ordin – Tiberiu Nitu a tras in casele din jurul Televiziunii Romane, precum si asupra unui elicopter care survola zona, in zilele de panica si diversiune de atunci.

In octombrie 2012, Tiberiu Nitu le spunea jurnalistilor ca a primit, in baza legii, 8.000 de metri patrati, ca urmare a certificatului de revolutionar. Militarii care au participat la Revolutia din 1989 au beneficiat, ca si civilii, de 10.000 de metri patrati de teren, iar in cazul celor 78 li s-a dat cate 8.000, „ca atat a putut Primaria”, declara Nitu la acea vreme.

Fragmente din declaratia de Revolutionar a lui Tiberiu Nitu

„Subsemnatul Nitu Tiberiu Mihail….. posesor al certificatului seria FD nr. 04201 din 16.11.1996 de Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 – Remarcat prin Merite Deosebite, in legatura cu contributia si participarea mea la Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 declar urmatoarele:

Pe data de 28.09.1989 am fost incorporat la UM 0596 apartinand Ministerului de Interne… pe data de 02.12.1989 am fost trimis sa efectuez serviciul militar la Compania I-a a unitatii, Garda Televiziune. Arat faptul ca Compania I-a avea ca misiune paza si apararea a trei obiective de o importanta deosebita in Bucuresti, respectiv Televiziunii Romanie, Casa Radio si Palatul Telefoanelor.

Eu am fost repartizat la Corpul de Garda al Televiziunii…. ziua efectuam serviciul de santinela pe perimetrul Televiziunii, in programul 6 ore cu 6 ore, iar noaptea nu mai intram in Corpul de Garda, ci stateam pe acoperisul cladirii corp Studiouri. In noaptea de 21/22.12.1989 am tras cu arma din dotare peste Calea Dorobantilor, in casele situate pe aceasta strada. Arat faptul ca am primit ordin sa tragem in aceste cladiri intrucat acolo ar fi teroristi. Personal, in momentele cand nu se tragea din partea noastra, am auzit zgomote de focuri de arma dinspre acele cladiri… Pe data de 22.12.1989, orele 11.30.12.00 au trecut pe deasupra Televiziunii cele doua elicoptere in care se afla familia Ceausescu. Dupa un timp foarte scurt, nu mai tin minte exact, am deschis portile Televiziunii, astfel incat revolutionarii care protestau la porti au intrat in Televiziune. In acele momente eram in curte si m-am imbratisat cu civilii care ne multumeau ca nu am tras in ei.

In noaptea de 22/23.12.1989 am fost tot pe acoperisul Corp Studiouri si impreuna cu civili, care nu stiu de unde, dar unii aveau si arme, am tras in cladirile situate pe Calea Dorobanti, vis-a-vis de Televiziune. In dimineata zilei de 23.12.1989, tot in jurul orelor 12.00… a trecut deasupra noastra un elicopter… gloantele trase din elicopter au trecut la circa 5-7 metri de talpile noastre muscand din acoperisul cladirii. Arat faptul ca noi eram in pozitia culcat, cu capul spre Calea Dorobantilor. Am tras si noi in elicopter, nu stiu daca l-am atins, dar acesta s-a indepartat foarte repede… Arat faptul ca in perioada 16.12 – 24.12.1989 m-am aflat tot timpul in sediul Televiziunii si nu am fost implicat in luptele de strada ori in alte actiuni de represiune a populatiei, dimpotriva, asa cum am aratat mai sus, am permis accesul liber al revolutionarilor in Televiziune pe data de 22.12.1989 si nu a decedat nimeni cu aceasta ocazie. Atat declar, sustin si semnez personal, cele relatate de mine corespund adevarului” – Nitu Tiberiu Mihail. (Fragmentul a fost preluat de pe site-ul luju.ro)

Generalul Dan Voinea i-a dat in scris lui Tiberiu Nitu ca nu a luptat impotriva Revolutiei. Se intampla in data de 19 martie 2007, in timp ce instrumenta marele dosar al crimelor din decembrie 1989.

Amintim ca generalul Dan Voinea a fost procurorul acuzarii din procesul sotilor Elena si Nicolae Ceausescu de la Targoviste, din 25 decembrie 1989. Voinea i-a emis procurorului Tiberiu Nitu un „certificat de buna purtare”.

De ce a fost catalogat „irascibil” la audierile de la CSM

La audierile lui Tiberiu Nitu de la CSM, din noiembrie 2012, Tiberiu Nitu a primit aviz negativ. Motivele invocate de CSM au fost faptul ca Tiberiu Nitu avea un autocontrol scazut, o rezistenta scazuta la stres, irascibilitate, o scazuta capacitate de mobilizare si adaptare la interviu, precum si o spontaneitate redusa.

Numai ca, seful de la acea vreme al PICCJ, Daniel Morar, i-ar fi cerut (cu subinteles) lui Tiberiu Nitu sa-i spuna cum a obtinut cei 8.000 de metri patrati de teren. „Ne puteti explica cum ati obtinut cei 8.000 de metri patrati?”.

Pe de alta parte, vicepresedinta CSM Oana Haineala l-a intrebat la randul ei: „Cand ati formulat aceasta cerere,
ocupati o functie de conducere in Ministerul Public?”.

Ambele intrebari au starnit indignarea candidatului Tiberiu Nitu, potrivit luju.ro, motiv pentru care, in motivarea avizului negativ, CSM l-a catalogat pe acesta drept „irascibil”, concluzionandu-se despre acesta ca are: „un autocontrol scazut, o rezistenta scazuta la stres, irascibilitate, o scazuta capacitate de mobilizare si adaptare la interviu, precum si o spontaneitate redusa”.

Tiberiu Nitu facea 2 deplasari pe zi cu coloana oficiala

Procurorul general Tiberiu Nitu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasari insotit de coloana oficiala, din aprilie 2014 pana in octombrie-noiembrie 2015, au declarat marti pentru Agerpres, surse judiciare.

Potrivit sursei citate, media deplasarilor procurorului general ar fi de doua pe zi.

„In conditiile in care procurorul general nu era indreptatit sa beneficieze de insotire cu echipaje ale politiei rutiere potrivit prevederilor HG nr. 1391/2006, fapta ministrului a produs o vatamare a intereselor legitime si un prejudiciu material Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, precum si un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”, arata DNA.

Incheiem cu o vorba a lui Horatiu Pepine, jurnalist Dewtsche Welle: Mania grandorii da rau unui politician, daramite unui procuror!

Foto: Digi 24

Stiri pe aceeasi tema

SALARIZARE 2017 – Ce prevede noua Lege a salarizarii in cele 204 de pagini, din care 174 contin anexe. Cat va fi salariul in 2022 pentru fiecare categorie profesionala

Ioana Badulescu

Studiu: Romania, tara cu cei mai multi cetateni care muncesc intr-un stat european. Exodul de creiere lasa urme adanci pe plan economic si social

Cristiana Petrariu Bota

Raport ingrijorator al UE: Suntem cei mai bolnavi si murim mai devreme cu 6 ani fata de media UE

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult