23.3 C
România
27 septembrie 2021
Pachetele de tigari vor fi albe, din 2016
Social

Tigarile se scumpesc din 2 octombrie, British American Tobacco deja a aplicat majorarea

Val de scumpiri in Romania de la inceputul lunii octombrie, preturile fiind in crestere la energie, gaze, carburanţi, dar si la ratele de credit. O alta scumpire vizeaza ţigările. Producătorul British American Tobacco a mărit preţul pachetului de ţigări al mărcilor pe care le comercializează pe piaţa locală cu 0,5 lei incepand din 2 octombrie.

Majorările de preţ vor fi urmate, în cel mai scurt timp, şi de ceilalţi doi producători majori ce vând în România, Philip Morris şi Japan Tobacco International, pentru că acesta este mereu obiceiul: liderul pieţei(40% cotă – n.r.) scumpeşte primul, apoi este urmat de ceilalţi doi actori.

După majorarea de la 2 octombrie, cele mai cunoscute mărci de la BAT au noile preţuri după cum urmează: Pall Mall, 16 lei pachetul , Kent, 17 lei pachetul, Dunhill, 18 lei pahetul, Rothmans, 17 lei pachetul, Lucky Strike, 17 lei pachetul.

Noile preţuri de la BAT sunt şi pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Precedenta scumpire a fost în 22 mai, anul curent, tot de 0,5 lei pe pachet, astfel că 2017 marchează deja o scumpire cu 1 leu a ţigărilor, adică 5-7%, funcţie de marcă.

Scumpirile la ţigări vor continua până în 2022, în medie cu 2% pe an, prin majorarea cotei de acciză şi actualizarea cu rata inflaţiei. Este un calendar asumat de România în faţa UE, care, în cele din urmă, va face ca pachetul de ţigări să coste circa 5 euro, în orizontul de timp 2022.

Cu un preţ mediu al ţigărilor de 3,5 euro pe pachet, România este printre cele mai ieftine ţări din UE. Cele mai scumpe sunt UK, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda şi Belgia cu circa 6 euro pe pachet. Ţări mai ieftine decât România sunt Bulgaria, cu 3 euro pe pachet, şi ţările baltice. În România, 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe ce revin statului.

Alinierea nivelului accizelor pentru ţigări din România cu cele din ţările UE are un program devansat. Noi, încă din 2016, suntem la nivelul anului 2018, când programul de convergenţă ar fi trebuit să fie încheiat, dar va continua, mai lent, până în 2022.

Industria ţigărilor este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu vărsăminte anuale de circa 3 miliarde de euro. Piaţa locală este un joc în trei, BAT, Phillip Morris şi JTI, la care se adaugă ţigările comercializate “la negru”, aduse prin contrabandă din ţările vecine.

Stiri pe aceeasi tema

Corturi medicale anticanicula amplasate in Bucuresti. Vezi zonele

Cristiana Petrariu Bota

Bilantul cazurilor de coronavirus, in crestere in Romania

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul vrea sa blocheze tot anul tichetele de masa, voucherele cadou, cupoanele sociale si acordarea a 500 de euro pentru nou-nascuti

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult