timisoara carantina 8 martie
Breaking News

Timisoara intra de luni in carantina. Se va circula din nou cu declaratii pe propria raspundere

Timisoara este primul mare oras al Romaniei care intra din nou in carantina. Aceasta masura a fost luata de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta care a decis ca orasul de pe malul Begai sa intre in carantina pentru cel putin doua saptamani, incepand de luni, 8 martie.

O masura similara se va aplica si pentru alte patru localitati invecinate cu Timisoara.: Giroc, Mosnita, Ghiroda si Dumbravita. In toate aceste localitati, persoanele se vor deplasa cu declaratii pe proprie raspundere.

In timpul saptamanii, magazinele vor fi deschise pana la ora 20:00 insa, pe parcursul zilelor de weekend, vor avea program doar magazinele alimentare, farmaciile, curatatoriile si petshopurile.

Decizia a fost luata cu 30 de voturi pentru, patru abtineri si patru impotriva si trebuie validata de autoritatile centrale pentru a intra in vigoare.

Potrivit deciziei, masura carantinei se va aplica de luni, 8 martie, ora 00.00.

In Timisoara rata de infectare este 7,49 cazuri la o mie de locuitori.

Lista restrictiilor anuntate de prefectura Timis:
Incepand cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, in perimetrul vizat, este strict interzisa intrarea/iesirea in/din zona carantinata prin alte zone si cai de acces decat cele deschise circulatiei publice de pe drumurile nationale, judetene, comunale si forestiere.

Circulatia si stationarea persoanelor in spatiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu exceptia motivelor bine justificate, pe baza declaratiei pe propria raspundere, legitimatiei de serviciu sau a adeverintei eliberate de angajator.

Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei/ gospodariei/locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura, precum si intervalul orar necesar desfasurarii activitatii;

Totodata, in interiorul localitatilor, se interzice circulatia persoanelor in grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu apartin aceleiasi familii, precum si formarea unor asemenea grupuri.
In perioada urmatoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializarii de bunuri alimentare si nealimentare pana la ora 20,00, cu exceptia farmaciilor si a statiilor de distributie carburant care pot avea program non-stop.

Se va limita numarul de persoane in incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distantare fizica.

In cazul centrelor comerciale si a parcurilor se limiteaza accesul persoanelor astfel incat sa se asigure 8 mp/persoana, cu respectarea normelor de distantare.

Totodata se interzic urmatoarele activitati:
1. organizarea de evenimente private (nunti, botezuri, mese festive etc.) in spatii inchise si deschise;

2. organizarea de evenimente si/sau activitati private pentru copii in spatii inchise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joaca;

3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, inclusiv al teraselor, in interiorul si exteriorul cladirilor;

4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc;

5. organizarea si desfasurarea adunarilor publice organizate in baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, republicata;

6. organizarea si desfasurarea activitatilor de tipul spectacolelor si/sau concertelor;

7. activitati culturale, stiintifice, artistice sau de divertisment in spatii inchise sau deschise;

8. toate activitatile si competitiile sportive, individuale sau colective, care se desfasoara in spatii inchise sau deschise, inclusiv sali de fitness, cu exceptia evenimentelor profesioniste organizate de federatiile de profil;

9. organizarea pietelor pentru produse nealimentare, a targurilor, oboarelor, iarmaroacelor si pietelor de vechituri.

Prin exceptie de la prevederile mentionate anterior, este permisa activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale in data de 08 martie 2021

Incepand cu data de 13.03.2021, ora 05:00, in zilele de sambata si duminica, centrele comerciale isi vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicarii masurii carantinei zonale, cu exceptia operatorilor economici care comercializeaza produse alimentare, farmaciilor, curatatoriilor, magazinelor care comercializeaza hrana pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, in zilele de sambata si duminica, produse alimentare, bauturi alcoolice si nealcoolice, in sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food).

Isi suspenda temporar activitatea, in zilele de sambata si duminica pe perioada aplicarii masurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) in magazinele comerciale.

Incepand cu data instituirii masurii carantinei zonale, agentii/operatorii economici in domeniul comercializarii produselor nealimentare isi vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicarii masurii in zilele de sambata si duminica, cu exceptia operatorilor economici care comercializeaza produse alimentare, farmaciilor, curatatoriilor, magazinelor care comercializeaza hrana pentru animalele de companie.

Articole asemănătoare

COVID-19. Lista cu tarile in cazul carora se impune izolarea la domiciliu a romanilor intorsi din aceste zone

Lucy Ionesco

Interviu cu Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti de la Universitatea Hyperion: Europa trebuie sa profite de revolutia digitala si sa ofere oportunitati

Lucy Ionesco

1 DECEMBRIE, ZIUA NATIONALA A ROMANIEI. Programul evenimentelor din Bucuresti si Alba Iulia

Ioana Badulescu