IT/Stiinta

Timpul universal primeste o secunda in plus pe 30 iunie 2015

Timpul universal va primi o secunda in plus la sfarsitul lunii iunie. Adaugarea unei secunde suplimentare la dispozitivele care masoara timpul universal are loc pentru a compensa incetinirea vitezei de rotatie a Pamantului in jurul propriei axe. Daca nu s-ar face aceasta corectie, atunci ziua si noaptea vor ajunge sa fie „inversate” (din punct de vedere orar) peste 6.000 de ani.

Pe 30 iunie 2015, la ora 23 59 de minute si 59 de secunde, omenirea va primi o secunda in plus. Nu este o premiera, pentru ca incepand din 1972, oamenii au primit 24 de astfel de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adaugate timpului universal in 2005 si in 2008.

Acum, Pamantul are nevoie de o secunda in plus fata de anul 2008 pentru a efectua o rotatie completa. Aceasta este o consecinta a incetinirii rotatiei Terrei sub efectul disiparii energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor.

Iti recomandam si: Au invins Google! Vlad Iuhas, Radu Iuhas si Sebastian Presecan au uimit mediul IT conectandu-se la internet folosind sunetul

Incepand din 1967, timpul universal, cel afisat de ceasuri si computere, nu mai este conectat la rotatia terestra si la astre, ci este calculat in functie de radiatiile izotopului de cesiu 133. Astfel, a aparut astfel o diferenta intre timpul universal si rotatia terestra. Intrucat incetinirea rotatiei Terrei in jurul propriei axe este de o secunda, fata de anul 2008, acea secunda va trebui adaugata dispozitivelor care afiseaza ora exacta. Daca aceasta corectie nu ar fi realizata din cand in cand, atunci ziua si noaptea vor ajunge sa fie „inversate” (din punct de vedere orar) peste 6.000 de ani.

Masurarea timpului

Actualele dezvoltari stiintifice si tehnologice necesita o masurare a timpului cat mai precisa. Pentru a permite atingerea unor nivele de precizie foarte mari se utilizeaza ceasuri atomice si un sistem sofisticat de transmitere a standardului de timp la nivel planetar, scrie ceascadecultura.ro.

Timpul, o marime fizica imateriala

Timpul este, probabil, una din cele mai tulburatoare notiuni asupra careia mintea omeneasca s-a aplecat adesea, incercand sa-i patrunda intelesul. Dar de fiecare data, deductiile logice ale filozofilor sau calculele exacte ale fizicienilor si ale matematicienilor s-au lovit de un zid elastic, dar de nepatruns. Contempland din timpuri stravechi lumea materiala sau imateriala care ne inconjoara, mintea omeneasca a cautat, dar mai ales a retinut, fenomene observabile cu caracter repetitiv. Acestea au constituit puncte de sprijin in enuntarea unor legi fizice necesare cunosterii structurate a mediului inconjurator. Dar modul de a gandi si fenomenele observate au fost intr-o interdependenta continua care a dus la formarea unor modele unitare de analiza a realitatii fizice.

Infomatrix sau despre lumea unei noi generatii. Interviu cu Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion

Repetabilitatea unor evenimente a condus inevitabil la gasirea unor ceasornice naturale cu ajutorul carora sunt analizate alte fenomene, repetitive sau nerepetitive. S-a ajuns astfel la crearea unei scale ce puncteaza o dimensiune nepalpabila numita timp. Aceasta scala a fost marcata echidistant, pe baza „bunului simt”, postulandu-se astfel „principiul uniformitatii curgerii timpului”. La inceputul secolului XX acest principiu a fost zdruncinat de teoria relativitatii care a introdus notiunea de „timp propriu”, dependent de sistemul de referinta ales.

Mai apoi s-a emis ipoteza existentei unor neuniformitati legate de densitatea de masa-energie, sau de „epoca” in care s-au desfasurat evenimentele, termenul de „epoca” fiind legat de trecutul sau viitorul Universului. Pe masura ce s-a dezvoltat navigatia pe mari si oceane, pe masura ce s-au dezvoltat stiintele exacte: matematica, fizica dar mai ales astronomia, au fost dezvoltate mai multe metode de masurare a timpului. In cele ce urmeaza voi prezenta cateva dintre aceste metode.

Timpul Universal (Universal Time – U.T.sau Greenwich Mean Time – G.M.T.)

In navigatie si astronomie se foloseste acelasi timp pentru intreaga planeta. S-a stabilit ca acesta sa fie cel din localitatea Greenwich, Anglia, prin care trece Primul meridian al planetei (longitudinea 0 grade) si unde se afla Observatorul Astronomic Regal Greenwich. Timpul Universal se masoara folosind un sofisticat ceas atomic a carui eroare este mai mica de o secunda la 300 ani.

Timpul Standard (Standard Time)

Deoarece Pamantul se invarte in jurul axei sale in aproximativ 24 ore, globul pamantesc a fost impartit (intr-o prima aproximatie) in 24 zone orare, astfel incat Soarele sa indice, la ora 12 a fiecarei zone, sudul geografic. Timpul standard coreleaza Timpul Universal cu timpul local al unei zone de pe Pamant prin adaugarea sau scaderea unui numar de ore, in functie de zona orara in care se gaseste locatia respectiva. Astfel, pentru regiuni situate intre 0 si 180 grade longitudine estica (adica la est fata de Greenwich) ora locala se calculeaza ca: U.T.+1,U.T.+2,…,U.T.+12, iar pentru zonele situate intre 0 si 180 grade longitudine vestica (adica la vest de Greenwich), ora locala se calculeaza ca: U.T.-1, U.T.-2,…, U.T.-12. De exemplu, timpul standard in Romania este Timpul Universal +2 ore.

Timpul Sideral (Sidereal Time)

Timpul Sideral se mai numeste si Timp astronomic sau Timp celestial. Acest mod de masurare a timpului se afla in concordanta cu pozitia stelelor pe cer. Se considera o zi siderala (Sidereal Day), timpul in care Pamantul efectueaza o rotatie completa in jurul propriei axe, astfel incat o stea indepartata (nu Soarele) sa se gaseasca pe cer in aceeasi pozitie. Deoarece Pamantul are si o miscare de revolutie in jurul Soarelui, ziua siderala este putin mai scurta decat 24 ore. Mai precis, ziua siderala are 23 ore 56 minute si 4,1 secunde masurate in unitati de Timp Universal. O zi siderala este impartita in 24 ore siderale, o ora siderala are 60 minute siderale iar un minut sideral are 60 de secunde siderale.

Timpul Solar (Solar Time)

Timpul solar este timpul masurat in functie de pozitia Soarelui pe cer si poate fi masurat cu un ceas solar. Ziua solara incepe in momentul in care Soarele trece prin dreptul meridianului local (amiaza) si se termina dupa aproximativ 24 ore, cand Soarele se gaseste din nou in dreptul meridianului local. Datorita miscarii Pamantului in jurul Soarelui si a pozitiei axei sale de rotatie in raport cu planul orbitei, durata zilei solare se modifica in timpul anului, fiind mai scurta in luna martie (26-27 ) si septembrie (12-13) decat in lunile iunie (18-19) si decembrie (20-21).

Metode moderne de determinare a „orei exacte”

Foarte multe experimente stiintifice au nevoie de un standard de timp. Deasemenea, sincronizarea unor retele de calculatoare care au puncte nodale raspandite pe intreg globul pamantesc necesita standarde de timp precise, ieftine si la indemana. Cea mai raspandita metoda actuala este utilizarea unui receptor GPS cu ajutorul caruia se sincronizeaza ceasul unitatii de calcul cu ceasul sistemului GPS. Sistemul GPS este sincronizat cu un ceas atomic si prin urmare, ceasurile calculatoarelor sau ale retelelor de calculatoare sincronizate cu ajutorul unui receptor GPS au precizia unui ceas atomic etalon.

O metoda mai „terestra” consta in sincronizarea echipamentelor prin receptia unui standard de timp emis prin unde radio. Astfel, in Germania, in apropiere de Frankfurt am Main este situat un emitator radio de unde lungi (77,5kHz) numit DCF77. Acesta transmite un semnal codificat ce permite receptia standardului de timp pe o suprafata foarte mare din Europa, pana la o distanta de 2000km de statia de emisie. Exista chiar si ceasuri de larg consum care sunt foarte precise deoarece sunt sincronizate cu emitatorul DCF77.

Stiri pe aceeasi tema

Romanca Daniela Rus, director in cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT), a fost numita membra a Consiliului Consultativ al presedintelui SUA

Cristiana Petrariu Bota

Bruceloza, o noua epidemie izbucnita in China, provine de la o companie biofarmaceutica. Primii infectati au aparut la Institutul de cercetare veterinara din Lanzhou

Cristiana Petrariu Bota

Studenti de la Universitatea Gh. Asachi din Iasi au obtinut argint si bronz la Olimpiada Internationala de Matematica din Cipru

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult