Toni Grebla a demisionat, miercuri, din functia de judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), in contextul presiunilor tot mai mari facute asupra acestei institutii in ultima perioada. Toni Grebla si-a prezentat demisia in Plenul CCR, invocand tocmai presiunile exercitate asupra Curtii, dupa ce DNA a inceput urmarirea penala in cazul sau, pentru fapte de coruptie. Dupa ce a demisionat, Grebla a declarat ca nu i-a cerut niciun coleg sa demisionezesi a punctat ca acuzatiile care i se aduc nu se refera la „prejudicii insemnate”.
„Colegii mei numai au luat act de decizia mea. Nu mi-a solicitat niciun coleg sa fac acest lucru si din acest punct de vedere as vrea sa fac cateva precizari. in intreaga mea activitate in spatiul public, de 25 de ani, am desfasurat o activitate responsabila, demna, decenta si cred ca mi-am facut datoria, datorie si activitate care sunt astazi apreciate de foarte multi cetateni, inclusiv de unele institutii ale statului. Avand in vedere evenimentele din ultima perioada, am decis ca este mai bine pentru a nu fragiliza si mai mult activitatea ulterioara a Curtii Constiutionale sa incetez mandatul la instanta constitutionala”, a declarat Grebla.
Fostul judecator constitutional a subliniat ca a recurs la acest gest intrucât se considera „un om responsabil”, care intelege „ce dificultati ar interveni in perioada urmatoare”, daca nu ar fi luat aceasta de decizie.
HotWeek.ro iti recomanda si: Rudel Obreja a „fentat” instanta, inchizandu-si telefonul
„Acuzatiile aduse in spatiul public, inainte ca eu sa le cunosc, mi-au creat un prejudiciu de imagine, insa tin sa va spun, cu toata responsabilitatea, ca nu am delapidat banul public, eu nu sunt acuzat de prejudicii insemnate, la mine sunt activitatile pe care le cunoasteti. Nu am nicio contributie la interventia pe lânga vreo institutie sau autoritte a statului, in favoarea cuiva pentru a obtine un folos material. in legatura cu niste amenintari pe care le-as fi proferat la adresa unui director din judetul Gorj, va rog sa verificati presa locala de la acea vreme si sa vedeti ca lucrurile au fost exact invers. Ele s-au desfasurat intr-o sedinta la care au participat oficialitatile judetului Gorj si toti parlamentarii acelui judet”, a adaugat Toni Grebla.
Fostul judecator al CC sustine ca nu este vinovat de niciuna dintre acuzatiile aduse de procurorii anticoruptie si nu aceasta este cauza pentru care a demisionat.
Plenul Curtii Constitutionale a luat act de demisia lui Toni Grebla, iar presedintele CC a constatat incetarea mandatului acestuia.
„Astazi, 4 februarie 2015, domnul Toni Grebla s-a prezentat la sediul Curtii Constitutionale si a comunicat Plenului decizia de a demisiona din functia de judecator al Curtii Constitutionale. Plenul Curtii Constitutionale a luat act de decizia sa, iar Presedintele Curtii Constitutionale a constatat, in temeiul art.67 alin.(1) lit.a) si alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, incetarea mandatului de judecator al Curtii Constitutionale al domnului Toni Grebla”, se arata intr-un comunicat de presa al CC.
Curtea a constatat ca actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instantei constitutionale in legatura cu exercitarea atributiilor sale prevazute de Legea fundamentala.
„In acest context, Curtea Constitutionala subliniaza necesitatea respectarii prezumtiei de nevinovatie, a respectarii tuturor drepturilor si garantiilor procesuale in activitatea de urmarire penala, precum si a respectarii dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin.(3) si art.23 alin.(11) din Constitutie”, a precizat sursa citata.
Inainte de a-si prezenta demisia, Toni Grebla a fost la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru a-i fi prezentate noile acuzatii in dosarul de coruptie.
Procurorii DNA au cerut, marti, aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, in dosarul in care a fost acuzat initial de trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.
Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta judecatorului Curtii Constitutionale in 22 ianuarie, când a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala.
Procurorii au extins acuzatiile in cazul judecatorului constitutional si au cerut avizarea de catre Senat a arestarii sale si pentru faptele de favorizare a faptuitorului si folosirea in orice mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
Potrivit anchetatorilor, judecatorul de la Curtea Constitutionala, in cadrul unei intâlniri directe cu patronul Ultex, Vasile Nitescu, suspect intr-o cauza penala aflata in instrumentare la DNA, „i-a intarit convingerea ca, in cazul in care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urma, va afla acest lucru si ii va comunica, lasându-l sa creada ca are influenta pentru a obtine aceste informatii de la organele judiciare”.
Procurorii mai spun ca activitatea „continua si neintrerupta” a lui Toni Grebla denota „staruinta infractionala a acestuia in a obtine foloase necuvenite din promisiunea traficarii influentei pe lânga diferiti functionari publici in favoarea intereselor economice ale societatilor economice controlate de Bircina Ion si prin efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia”. Procurorii sustin ca judecatorul CC a incercat prin toate mijloacele sa ascunda interesele sale reale, trecând chiar si peste obligatia de a depune „o declaratie de avere si de interese conforma cu realitatea”.
Procurorii DNA arata, in referatul prin care cer arestarea si trimiterea in judecata a judecatorului constitutional Toni Grebla, ca l-ar fi amenintat pe Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), intrucât nu era de acord cu o compensare propusa de o firma a lui Ion Bircina, care avea datorii la CEO, Grebla spunându-i ca nu il va uita si ca va avea grija sa fie „terminat”.
Anchetatorii mai spus ca Toni Grebla ar fi intervenit, pentru Ion Bircina, in schimbul foloaselor necuvenite primite, la directori ai unor companii de stat din energie, dar si la un functionar din Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR).
„Numitul Toni Grebla, de la nivelul functiei de senator, respectiv judecator la Curtea Constitutionala, in baza promisiunii facute lui Ion Bircina, s-a intâlnit cu numitii Marin Condescu (presedinte al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia), Laurentiu Octavian Graure (director Complex Energetic Turceni), Daniel Burlan (director la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia), Tiberiu Trotea(director Complex Energetic Rovinari), Neaga Narcis (functionar in cadrul CNADNR), intervenind in mod determinant pe lânga acestia pentru satisfacerea intereselor economice lui Ion Bircina”, se arata in documentul citat.
In acelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Ion Bircina, finul lui Toni Grebla si administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru in Consilul National al PSD, Horia Hahaianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi si generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880.
Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 – 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator (pana la data de 18.12.2013, când si-a inceput mandatul de judecator la CC) si ulterior judecator la CC, a pretins si primit de la Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele: in perioada 2010 – 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bircina Ion), in echivalent de 56.070 euro; in perioada 2010 – 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri; in 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise.
„Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)”, sustin procurorii anticoruptie.
DNA mai spune ca, incepand din august 2014, Toni Grebla Toni a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.
Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.
Mita luata de udrea ar fi constat in 3 mil de lei provenind de la compania Termogaz pentru organizarea galei Bute. Este un beneficiu indirect pe care E Udrea l-a avut in urma solicitarii la omul de afaceri Galdean. Suma ar fi ajuns la Rudel Obreja, astfel incat acesta sa acopere un redit facut sa acopere cheltuielile.
Udrea l-ar fi condititionat pe omul de afaceri afirmand ca altfel Min Turismului nu va face platile in cadrul unui proiect turistic ce via dezvoltarea statiunii Straja din Lupeni.
Cercetarea in libertate ar insemna un pericol public.