Toni Grebla a fost retinut, miercuri ar putea fi arestat la domiciliu
Social

Toni Grebla a fost retinut, miercuri ar putea fi arestat la domiciliu

Toni Grebla a fost retinut, marti, de procurorii DNA pentru de trafic de influenta, operatiuni financiare incompatibile cu functia si constituirea unui grup infractional organizat. Potrivit unui comunicat de presa transmis la redactie de DNA, in perioada 2010 – 2015, cand Toni Grebla era senator PSD si ulterior judecator la Curtea Constitutionala, a pretins si primit de la suspectul Ion Bircina Ion, cu titlu de foloase necuvenite, un autoturism BMW pentru folosinta gratuit, un post telefonic, suma de 1.200 de lei sub forma unor obiecte vestimentare, precum si materiale electorale pentru lipirea a 20.000 de afise in campania electorala.

La schimb, Toni Grebla l-a ajutat pe finul sau, Ion Bircina, sa obtina anumite acte necesare firmelor controlate de el.

In plus, pe perioada cand era senator si apoi judecator CCR, Toni Grebla ar fi exercitat activitati specifice calitatilor de asociat, administrator sau director general, „disimulate prin interpusi”, incalcand astfel regimul incompatibilitatilor.

„A rezultat ca, in mod neintrerupt, inculpatul Toni Grebla a desfasurat activitati comerciale direct si prin interpusi si a exercitat calitatile de asociat, respectiv administrator / director general, in legatura cu o ferma agricola situata in judetul Gorj si cu o societate comerciala, avand ca obiect principal de activitate productia de energie electrica”, se arata in comunicatul DNA.

In plus, incepand cu luna august 2014, inculpatul a intreprins demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre omul de afaceri Ion Bircina, un cetatean turc, cetateanul moldovean Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu.

„Impreuna cu cei 4 suspecti mentionati, inculpatul a constituit un grup infractional organizat cu scopul de a initia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia Romania – Federatia Rusa, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de catre Rusia a unui embargo unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana.

In fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un raspuns la instituirea regimului autonom de sanctiuni de catre Uniunea Europeana Rusiei. In acest sens, membrii grupului s-au intalnit de mai multe ori, atat in tara, cat si in afara tarii, actionand coordonat pentru indeplinirea scopului pentru care s-au constituit.

In perioada 2014 – 2015, acestia au efectuat acte pregatitoare in vederea savarsirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate”, se mai arata in comunicatul citat.

Pe de alta parte, procurorii au constatat, in baza probelor administrate, ca „dupa efectuarea perchezitiilor domiciliare la ferma inculpatului, acesta si-a continuat activitatea infractionala, efectuand demersuri concrete de valorificare a foloaselor necuvenite obtinute din infractiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

„In acest sens, in perioada februarie-martie 2015, inculpatul Toni Grebla a efectuat, prin intermediari, si in mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vanzare-cumparare, prin care sa ascunda calitatea de proprietar al animalelor din ferma, in vederea valorificarii acestora (acesta nefiind incheiat din motive independente de inculpat) „, se mai arata in comunicatul citat.

Procurorii nu precizeaza ce masura restrictiva vor solicita instantei, miercuri, in cazul lui Toni Grebla, dar unul dintre avocatii acestuia a declarat ca se va propune arest la domiciliu.

Totodata, avocatul a sustinut ca fostul judecator ar fi vandut prin interpusi 50 de capre, dupa efectuarea perchezitiilor facute de anchetatori la domiciliul clientului sau.

Stiri pe aceeasi tema

Prof. Dr. Alexandru Oproiu, fondatorul scolii moderne de gastroenterologie, a trecut in eternitate

Cristiana Petrariu Bota

Romania inregistreaza 59 cazuri confirmate de coronavirus, s-a decis activarea centrelor de comanda judetene

Cristiana Petrariu Bota

Candidaturile la sefia DIICOT se mai pot depune doar astazi

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult