Articole promovate

Top 10 meserii de viitor cu perspective de dezvoltare rapide

Progresele rapide din domeniul roboticiir schimbă radical modul în care lucrăm, deschizând noi oportunități pentru viitoarele generații de tehnicieni, ingineri și specialiști. Meseriile tradiționale sunt supuse unei metamorfoze semnificative, lăsând loc pentru apariția unor noi profesii orientate spre viitor.

Conform unui studiu realizat de Fundația Națională de Științe din SUA, majoritatea meseriilor de perspectivă se bazează pe abilități STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică). Aceste domenii sunt adevărate motoare ale investițiilor și vor cunoaște o creștere semnificativă pe viitor. Acest lucru va aduce oportunități semnificative pentru specialiștii pregătiți în aceste domenii, cu potențialul de a beneficia de salarii considerabile.

Transformarea meseriilor de bază

Numeroase companii au adoptat soluții pentru munca la distanță sau modele hibride, care se dovedesc a fi într-o continuă expansiune. Această evoluție a modului de lucru deschide noi perspective pentru viitor, devenind un teren propice pentru inovații și schimbări semnificative în lumea muncii. Tot mai mulți angajați care caută locuri de munca Bucuresti, spre exemplu, sau în alte orașe mari din țară, preferă să lucreze de acasă.

Sistemele automatizate încep să pătrundă în sectoare unde, în urmă cu cinci sau zece ani, nu credeam că vom vedea o schimbare atât de rapidă. Dacă locul vânzătorului din supermarket a fost luat de un robot, peste câțiva ani vom cumpăra și legumele din piață tot de la mașini automatizate, așa cum putem cumpăra acum laptele. Până și în orașele mici de provincie vor apărea schimbări majore pe piața muncii. Tehnicienii care vor căuta locuri de munca Baia Mare sau locuri de munca Constanta vor lucra tot mai mult cu sisteme automatizate.

Meseriile de viitor vor aduce salarii mai mari

Inteligența Artificială presupune riscuri, dar și o dezvoltare rapidă a unor domenii care au stagnat multă vreme. Vom lucra cot la cot cu roboții și vom învăța să folosim AI aproape în toate sectoarele de activitate. Dar iată și un top cu meserii de viitor spre care se pot îndrepta tinerele generații, conform unui raport realizat de compania Cognizant.

  1. Specialist în securitate cibernetică
  2. Ofițer de risc pentru mașini inteligente
  3. Designer mașini zburătoare
  4. Arhitect de mediu
  5. Specialist în protecția identității virtuale
  6. Manager de săli de jocuri VR
  7. Consultant fermă verticală
  8. Croitor digital
  9. Consilier digital de wellness
  10. Specialist social media

Competențe esențiale în meseriile de viitor

Cu automatizarea intrând în toate aspectele societății, o constantă rămâne centrală: importanța resursei umane. Roboții pot facilita procesele, însă doar creativitatea și viziunea unui specialist pot da naștere la inovație și la produse și servicii de valoare. Meseriile complexe, asistate de tehnicieni și specialiști care utilizează tehnologia, vor contribui semnificativ la evoluția pieței în viitor.

Generațiile tinere sunt îndemnate să-și îmbogățească cunoștințele în domenii precum tehnologia informației și comunicare (TIC), media și internet, competențele de interpretare vizuală, analiza și interpretarea datelor sau programarea informatică.

Pe lângă acestea, abilitățile de gândire critică, raționament just, analiză, interpretare și sintetizare a informațiilor vor fi fundamentale în meseriile de top ale viitorului. Specialiștii tineri vor evidenția competențe de cercetare, creativitate și inovație, cunoștințe științifice, precum și perseverență, planificare, adaptabilitate și spirit de inițiativă pentru a se adapta cu succes la schimbările în curs.

 

Articole asemănătoare

Boala Alzheimer – Cauze si simptome si diagnosticare

Lucy Ionesco

De ce apare anemia: Cauze, prevenție și tratament

Lucy Ionesco

Mobilitate sustenabilă – noi modalități de alimentare

Lucy Ionesco