3.1 C
România
26 noiembrie 2021
Recomandari

Top motive pentru care nu mergem la stomatolog și de ce ar trebui

Un studiu realizat în 2019 ne spune că 40% dintre români nu au fost niciodată la stomatolog – iar acest detaliu ar trebui să ne alarmeze. Tindem să acordăm o importanță superficială dinților noștri, pentru că „sunt doar dinți” – nimic mai fals.

Sănătatea orală influențează considerabil sănătatea generală, motiv pentru care e recomandat să nu o neglijăm. Însă evitarea vizitelor la stomatolog este un comportament din ce în ce mai întâlnit, așa că merită să analizăm motivele pentru care oamenii nu merg la stomatolog și…motivele pentru care ar trebui să meargă.

  • E scump

Viețile noastre se învârt în jurul banilor și nu e un secret – ne dorim un trai decent și de aceea alegem să „economism” prin a ne tăia…vizitele la dentist. Faptul că „e scump să mergi la dentist” este cel mai cunoscut motiv pentru care nu mergem la stomatolog. În realitate, este scump să mergi la dentist?

Nu chiar – este scump să NU mergi la dentist. Pentru că amânarea vizitelor la stomatolog nu face decât să ducă la o acumulare de afecțiuni orale ale căror tratamente cumulate, într-adevăr, vor fi costisitoare.

În afară de acest lucru, când ne raportăm la costurile serviciilor stomatologice uităm de costurile pe care le implică pentru profesioniști: chirie, utilități, costurile din timpul facultății de 6 ani, cursuri de specializare, precum un curs endodontie Sibiu, conferințe cu specialiști internaționali etc + aparatura și instrumentele folosite. De aceea, prevenția ar trebui să fie cel mai căutat tratament – două vizite anuale la stomatolog ne vor scuti de tratamente costisitoare în viitor. 

  • Nu avem timp

Timpul este o resursă la care ținem mult – ne mișcăm continuu, pare, de fapt, că alergăm, așa că nu prioritizăm lucrurile care contează cu adevărat. Nu facem mișcare pentru că nu avem timp, nu gătim acasă pentru că nu avem timp, nu mergem la stomatolog pentru că nu avem timp. Dar avem timp de un maraton de seriale, din nefericire.

E important să ne auto-educăm și să învățăm să prioritizăm lucrurile care contează. În fond, să mergi la dentist = să ai grijă de sănătatea ta – chestiune care ar trebui să fie în topul priorităților noastre, chiar în capul listei cu lucruri „de făcut”. „Nu am timp” este doar un pretext pe care trebuie să îl eliminăm – dacă problema costurilor este înțeleasă, cea a timpului nu are justificare, mai ales în condițiile în care din ce în ce mai multe clinici au un program extrem de extins, fie de la 6-7 dimineața, fie până seara târziu, la 22. 

  • Ne e frică

Acest motiv este fără doar și poate unul extrem de întâlnit în stomatologie – anxietatea dentară este o fobie reală, pe care trebuie să o identificăm și să o tratăm. Pentru că da, e posibil să scapi de frica de dentist, dar doar prin…mersul la dentist. Temerea este justificată mai ales în cazul:

  • copiilor care nu au avut parte de un exemplu pozitiv privind mersul la stomatolog în familie;
  • celor care au trecut printr-o experiență anterioară traumatizantă.

Mulți oameni sunt înfricoșați de instrumentele folosite, de sintagmele pe care le aud – „tratament de canal” sau „izolare cu diga”, de zgomotele din cabinet și chiar de durere. Însă comunicarea e soluția care rezolvă toate aceste temeri: odată ce găsești un specialist de încredere, e vital să-i împărtășești aceste temeri. Și, din fericire, stomatologia de astăzi nu mai este una dureroasă – datorită aparaturilor și tehnologiilor ultra-performante, avem parte de cele mai confortabile tratamente pentru pacienți.

Frica nu merită să stea în calea unui zâmbet sănătos. Tratamentele costisitoare pot fi „domolite” dacă alegi o clinică stomatologică ce acceptă plata în rate. Lipsa timpului e o problemă pe care o poți rezolva prin prioritizarea lucrurilor cu adevărat importante.

Deci, un lucru este cert: sănătatea nu ține loc de pretexte, și nici de compromisuri. Într-o lume în care punem banii și timpul ca resurse principale, ar trebui să ne schimbăm mentalitatea: nu cumva sănătatea e singura resursă care contează?

Stiri pe aceeasi tema

Care sunt avantajele cabinelor de paza?

Cristiana Petrariu Bota

Alegerea unei firme de curatenie in Iasi

Cristiana Petrariu Bota

Ce avantaje ofera serviciile de plata fara numerar

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult