7.9 C
România
26 septembrie 2021
programul NOUA CASĂ
Recomandari

Tot ceea ce trebuie să știi despre programul NOUA CASĂ

Fiecare dintre noi visează, la un moment dat, să dețină propria locuință. Pentru unii, visul devine realitate într-un timp scurt. Pentru alții, visul devine realitate într-un timp mai îndelungat.

Tocmai acesta este motivul pentru care există programul guvernamental PRIMA CASĂ, care a devenit, în anul 2020 NOUA CASĂ: să aducă visele mai aproape.

Pe scurt, acesta este programul guvernamental care facilitează procesul de achiziție al unei locuințe de către o persoană, fără entitate juridică, prin acordarea unui credit acoperit de stat.

Cum se acordă creditele?

Creditele nu sunt acordate în dolari sau euro, ci în lei. Una dintre condițiile acordării acestora este aceea de a cumpăra o locuință și nu mai multe. Aceste credite au o valoare maximă în funcție de prețul pe care îl are locuința: până la 70.000 euro, creditul este de 66.500 euro, iar avansul care trebuie plătit este de 5%. Pentru locuințele cu preț cuprins între 70.001 – 140.000 euro, suma maximă care poate fi primită este de 119.000 euro. În acest caz, avansul va fi de 15%. Desigur că se pot achiziționa locuințe cu preț mai mare de 140.000 euro, însă diferența dintre valoarea proprietății și credit trebuie achitată din propriile venituri. Durata creditului este de maximum 30 de ani.

Cine poate beneficia de programul NOUA CASĂ?

Orice persoană care îndeplinește una dintre următoarele condiții:

  • să nu fie deja proprietarul unei locuințe (individual sau cu partenerul/a) indiferent cum a intrat în posesia ei;
  • să fie proprietarul a uneia, și nu mai multe, locuințe care este mai mică de 50 mp și care nu a trecut niciodată prin programul Prima Casă.

Pentru a se vedea dacă se îndeplinește unul dintre aceste criterii, beneficiarul trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere.

Acesta este un program de finanțare care nu dispune de limită de vârstă. Totodată, aplicantul poate fi o persoană singură sau un cuplu. Important este să fie îndeplinite criteriile pentru care se stabilește eligibilitatea în cadrul programului. În cazul în care partenerul sau partenera a fost, la un moment dat, beneficiar în cadrul programului, există opțiunea ca acest credit să fie acordat doar lui / ei. Pe parcursul întregului proces, soțul / soția va fi împrumutatul, pe când partenerul / partenera va fi garant cu calitate de co-proprietar, beneficiind, astfel, de exact aceleași drepturi. Un aspect ce necesită luat în considerare este faptul că persoana care va beneficia de program va trebui să îndeplinească atât condițiile programului, cât și condițiile eligibilității pe care banca le cere.

Ce se întâmplă în cazul în care blocul acum se construiește sau încă nu știi ce locuință vrei să cumperi? Poți beneficia de programul NOUA CASĂ chiar și așa. În acest caz se completează niște documente denumite promisiune unilaterală de creditare – emitentul fiind banca pe care ai ales-o – și promisiune de garantare – pentru care emitentul este FNGCIMM. Acestea sunt valabile timp de 1 an și jumătate.

Care sunt costurile?

O analiză detaliată împreună cu reprezentantul băncii pe care ai ales-o îți poate răspunde la întrebare. Cu toate acestea, există niște costuri incipiente pe care este bine să le iei în calcul. Este obligatoriu să achiți:

  • avansul de 5%, respectiv de 15%;
  • un depozit colateral ce înseamnă trei rate de dobândă – depozit cu scopul de a garanta dobânda;
  • dobânda și IRCC + 2%, IRCC însemnând indicele de referință pentru aceste creditele oferite consumatorilor
  • un comision de garantare, care este anual, plătit către FNGCIMM

Informații și sume specifice poți afla dacă vei lua legătura cu banca.

Care sunt pașii finanțării?

  1. Asigură-te că deții toți banii de care ai nevoie la început
  2. Alege, apoi, banca cu care îți dorești să lucrezi și începe să construiești dosarul pentru credit
  3. După depunerea dosarului pentru credit, banca îl va trimite la FNGCIMM împreună cu o serie de acte ce îți vor fi cerute. În cadrul FNGCIMM se stabilește dacă dosarul va fi aprobat sau nu. În cazul în care nu este aprobat, aceștia vor trimite dosarul înapoi, iar tu vei putea corecta erorile care au apărut. Vei avea, apoi, posibilitatea de a trimite din nou dosarul, iar creditul îți va fi aprobat.

Programul NOUA CASĂ este un real ajutor pentru cei care își doresc să se bucure de confortul propriei locuințe. Deși întregul proces pare anevoios, în realitate nu este chiar așa. Este nevoie să fii pregătit cu sumele de bani necesare la început și cu toate actele pentru dosare. Mai apoi lucrurile vor merge de la sine, iar tu te vei putea bucura în scurt timp de NOUA CASĂ.

Stiri pe aceeasi tema

Autoturismul ți-a fost avariat în trafic? Iată cum rezolvi problema!

Cristiana Petrariu Bota

Sedinte foto dedicate viitoarelor mamici

Cristiana Petrariu Bota

Decoreaza terasa de Craciun

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult