Romania imbatraneste! INS: Indicele de imbatranire demografica s-a accentuat in 2018. Suntem pe locul 18 in lume la declin demografic, alaturi de Siria
Social

Tot mai multi romani vor sa emigreze! Anul trecut, peste 200.000 de romani au plecat din tara. Tarile preferate: Germania, Marea Britanie si Spania

Tot mai multi romani vor sa emigreze din cauza situatiei economice si politice! Anul trecut, peste 200.000 de romani au plecat din tara, destinatiile preferate fiind Germania, Marea Britanie si Spania. Potrivit unui studiu, citat de Pro TV, in ultimii 8 ani au plecat din Romania peste un milion si jumatate.

Un studiu Ires arata ca, in prezent, unul din cinci romani s-ar muta in strainatate, daca ar putea. Anul trecut a fost inregistrat un numar record: peste 200.000 de romani au parasit tara, in cautarea unei vieti mai bune.

Codrin are 36 de ani si este medic specialist neurolog la Sibiu. S-a hotarat sa plece in Franta, dezamagit de conditiile de lucru, dar si de situatia politica si economica. Nu regreta nici o clipa alegerea facuta.

Codrin Rotaru, medic:“Pentru mine picatura care a umplut paharul a fost in 2016. A fost povestea aceea cu ordonantele de urgenta si atunci mi-am zis: sa fiu al naibii daca am sa muncesc sa platesc amnistiatilor taxe si impozite. A fost forma mea de protest, de a pleca din tara. Cu timpul orice satisfactie medicala a disparut si a fost inlocuita de frustrare si de un sentiment profund de plafonare.”

Un studiu IRES, realizat in acest an, arata ca 1 din 5 romani s-ar muta din tara. Cei mai multi sunt barbati cu varste intre 36 si 50 de ani, cu studii superioare, care provin din sudul tarii, inclusiv capitala. De altfel, datele Institutului National de Statistica arata ca anul trecut, un an agitat cu proteste si nemultumiri sociale, s-a inregistrat un record de romani plecati peste granite in cautarea unei vieti mai bune. Din 2008 si pana acum au emigrat peste un milion si jumatate de persoane.

Natalia Elena Intotero, ministrul pentru Romanii de Pretutindeni: „Avem programe prin care sprijinim crearea de locuri de munca. Noi incercam sa ii convingem ca in Romania exista o alternativa si mai ales cu totii simtim de la o zi la alta deficitul fortei de munca.”

Ioan Hosu, sociolog: „Din pacate, principala cauza pentru care oamenii aleg sa paraseasca Romania este cauza economica. Daca ar fi ramas in Romania acesti oameni ar fi adus un spor la PIB de 50 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, noi pierdem, Romania pierde prin plecarea acestor oameni, chiar daca ei trimit, ei nu trimit suficient de mult, economia pierde.”

Romanii care emigreaza se indreapta in primul rand catre Germania, Marea Britanie si Spania.

Articole asemănătoare

Statutul politistului va fi modificat, vizate sunt iesirile la pensie

Ioana Badulescu

TAROM ARE PROBLEME GRAVE! Ce contine raportul Corpului de Control din Ministerul Transporturilor

Lucy Ionesco

Un spital model! Se afla intr-un orasel din Romania, iar fiecare pacient are o trusa unica

Bogdan