TRADITII DE CRACIUN – La Cavnic, traditiile de Sarbatori au ramas nealterate. Unic in Maramures, obiceiul brondosilor de Craciun dateaza de sute de ani si se spune ca alunga spiritele rele. Cei care ii vad pe brondosi de Sarbatori vor fi feriti de ghinion in noul an. Daca in trecut costumatul in brondosi era o dovada a barbatiei, astazi tinerii se costumeaza mai mult de amuzament si divertisment. Niciodata insa nu au fost acceptate fetele in acest obicei.
Brondosii sau mosii din Cavnic colinda pe strazi in preajma sarbatorilor, pana la Anul Nou, imbracati in costume traditionale albe si “impodobiti” cu masti facute din piele de oaie, ornate cu ciucuri rosii, panglici si “dinti” din boabe de fasole. O limba rosie lunga ce atarna pe masca are rolul de a speria privitorii. Brondosii sunt mascati si legati cu un ham pe care sunt atarnate mai multe clopote cu care se fac auziti in toata localitatea. Brondosii au si bici cu care ii “altoiesc” pe cei care nu platesc colinda.
Originea obiceiului este corelata cu invazia tatarilor de la 1717, care se spune ca in acest fel au fost alungati din oras. Altii spun ca obiceiul provine din timpuri stravechi, respectiv de la precrestini. La randul lor, batranii spun ca, in trecut, brondosii erau un soi de paznici ai cetelor de colindatori, pazindu-i de eventualii talhari.
In zilele noastre, brondosii din Cavnic au devenit atractie turistica. Ei se mai imbraca in fiecare an in costumele specifice si continua sa-i „sperie” pe localnici, dar si pe turistii care sunt atrasi de acest obicei. Astfel, inca de dinaintea Ajunului de Craciun, zgomotele clopotelor pot fi auzite pe strazile orasului, iar trecatorii sunt “altoiti” cu biciul, in gluma. In seara de Craciun, insa, acestia pleaca la colindat din casa-n casa, iar cand sunt la poarta casei, ei se scutura, sa faca zgomot, pentru ca gazda sa iasa afara.
Conform traditiei, ei nu colinda pana cand gazda nu-i recunoaste, iar acest lucru se petrece ca un adevarat spectacol. In timp ce gazda incearca sa-l demaste, el se apara si ameninta cu biciul si scutura talangele ca sa intimideze. La final, colindul lor este rasplatit cu mancare si bautura, uneori chiar cu bani.
Un obicei asemanator este in Moldova, unde poarta numele de “Jocul ursului”. Un barbat este imbracat intr-un costum de urs si are, la fel ca si brondosii, legate mai multe talangi si clopote care fac zgomot puternic. Obiceiul este frecvent intalnit in Moldova si Bucovina si are la origini rolul de a purifica si fertiliza solul de Anul Nou.
Cultul ursului este o mostenire de la geto-daci, care il considerau animal sacru. De obicei, ursul este insotit de un alai de personaje, muzicanti, tobosar si fac un soi de sceneta. Ursul se rostogoleste in cerc, este batut si moare, apoi reinvie si urca pe toiag. Semnificatia este aceea a perindarii anotimpurilor, a renasterii naturii, iar ursul semnifica pe cel care invinge iarna si vesteste primavara.
Articol realizat cu informatii preluate de pe site-ul publicatiei maramuresene informatia-zilei.ro
HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.