Traditii in noaptea de Revelion pentru a avea bani, succes in dragoste si o sanatate de fier in 2020
Breaking NewsExterne

Traditii in noaptea de Revelion pentru a avea bani, succes in dragoste si o sanatate de fier in 2020

Bani multi, succes in dragoste si o sanatate de fier – cam acestea sunt dorintele oamenilor pentru 2020. Cine le vrea indeplinite, dar este superstitios, ar fi bine ca in noaptea de Anul Nou sa tina cont de ce spun batranii nostri sau de unele obiceiuri imprumutate de pe la altii.

Marcata inca de acum 6 mii de ani de babilonieni, intrarea in noul an este cea mai veche sarbatoare din lume. Acum, in toata lumea crestina, Anul Nou este intampinat in noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, cu urari de La multi ani! si prin fel de fel de obiceiuri, despre care se crede ca daca sunt respectate aduc noroc, sanatate si prosperitate.

Obiceiuri si superstitii de Revelion si 1 ianuarie

Se crede ca Anul Nou trebuie sa te prinda cu haine noi, pentru ca in urmatoarele 365 de zile sa primesti cat mai multe cadouri, si de preferat sunt cele rosii, de culoarea veseliei si a dragostei.

In noaptea dintre ani si pe 1 ianuarie nu se plange, iar cei care plang in prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste. 

Cine este politicos si manierat de Anul Nou va fi tot timpul asa, de aceea in noaptea de Revelion trebuie evitate discutiile in contradictoriu, limbajul licentios sau brutal, dar si povestile cu fantome sau morti. In afara de faptul ca nu sunt deloc placute, atrag si ghinionul.

Atentie la directia vantului in dimineata Anului Nou! Daca bate din sud, prevesteste un an imbelsugat si vreme buna, in timp ce vantul din nord este semn de vreme rea si an dificil. Vantul din est prevesteste calamitati naturale, iar cel de la vest, bogatie de lapte si peste, dar si decesul unei persoane publice importante. Daca nu se simte adierea vantului este semn de veselie si prosperitate pentru tot anul.

In noaptea de Revelion tineti bani in buzunar si puneti-va o dorinta la miezul noptii, iar in prima zi din an, nu duceti gunoiul, nu spalati si nu maturati.

In noaptea dintre ani, in fiecare casa trebuie sa existe macar o crenguta de vasc

O traditie veche spune ca vascul aduce noroc in anul care vine. Motivul? Vascul este simbolul universal al regenerarii, al renasterii, al nemuririi, iar daca crenguta este asezata langa o icoana, va spori si sansele de a avea liniste sufleteasca tot anul. Preluat mai nou si de romani, obiceiul sarutatului sub vasc este practicat in noaptea dintre ani de cei care vor sa fie insotiti de dragoste tot anul.

In intreaga lume cea mai populara bautura de Revelion este sampania, iar peste tot in Europa si in America este insotita de un toast.

Cum se petrece Anul Nou

Printre cele mai frumoase obiceiuri pe care romanii le au in noaptea de Anul Nou, dar si in prima zi a noului an, sunt colindele, Sorcova si Plugusorul.

Totusi, in noaptea dintre ani este important sa ne punem mereu o dorinta si sa intampinam anul ce vine cu sperante mari.

In Scotia, Anul Nou se numeste Hogmanay si e sarbatoare mare.

La Edinburg, sute de mii de oameni umplu strazile orasului si unii temerari se arunca in apele reci ale Marii Nordului. In unele orase scotiene sunt aprinse suluri de smoala – se spune ca astfel arde anul vechi, cu toate relele lui. Traditia spune ca smoala trebuie lasata sa se rostogoleasca pe strazi, dar distrugerile ar fi prea mari, asa ca obiceiul nu se prea aplica intocmai.

In Italia, la Napoli, de Revelion se arunca pe fereastra obiecte vechi, considerate simboluri are anului care s-a terminat. Obiceiul este insa descurajat din cauza riscului pentru trecatori si, in plus, orasul este notoriu pentru vesnicele sale probleme cu gunoiul.

In Spania, o traditie spune ca de Revelion oamenii trebuie sa manance cate o boaba de strugure la fiecare din cele 12 batai ale ceasului de la miezul noptii

Si in Portugalia exista obiceiul, numai ca strugurii sunt inlocuiti de smochine. Unii cred ca astfel, anul viitor li se vor implini 12 dorinte.

In Olanda, revelionul este numit Oudejaarsdag – in traducere, Ziua Anului Trecut. Este singurul, absolut unicul moment din an cand autoritatile permit artificiile – asa ca acestea dureaza toata noaptea. Se mananca traditionalele oliebollen, gogosile imbibate in ulei, cu care trebuie neaparat intampinat un an nou.

In Danemarca, de Anul Nou, oamenii care vor sa faca o urare vecinilor obisnuiesc sa sparga farfurii la usa lor. Se considera ca familia care are cele mai multe cioburi in fata usii va avea parte si de cel mai mult noroc.

In Mexic, in noaptea de Anul Nou, pentru a avea calatorii bune se scot bagaje afara din casa, iar pentru prosperitate se agata figurine in forma de oaie pe clanta usii. De asemenea, mexicanii comunica de Anul Nou cu spiritele mortilor.

In tari sud-americane ca Peru sau Ecuador oamenii fac papusi din textile sau hartie, pe care le expun in fata casei cu cateva zile inainte de Revelion. La miezul noptii, acestea sunt arse, pentru ca toate relele anului trecut sa se duca. O traditie mai ciudata spune de asemenea ca aceia care doresc sa calatoreasca mult anul viitor trebuie ca la 12 noaptea sa alerge prin cartier cu o valiza in mana.

Articole asemănătoare

Iohannis o revoca pe Kovesi de la sefia DNA. Presedintele a semnat astazi decretul de revocare din functie

Ioana Badulescu

MAE: Autorizatia electronica de calatorie, obligatorie pentru romanii care merg cu avionul in Canada dupa 1 decembrie

Lucy Ionesco

Mircea Dusa, propus premier interimar de Ponta. Propunerea va ajunge la Palatul Cotroceni

Lucy Ionesco