Turism

Traditiiile din Maramures si turismul cultural trebuie sustinute de stat

Deputatul PC, Cornelia Negruț, cere statului să susțină creativitatea și tradițiile din Maramureș. Intr-o interpelare adresata ministrului Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, Cornelia Negrut cere dezvoltarea sectorului industriilor creative si culturale si face apel la sprijinirea turismului cultural din Romania si a mestesugurilor traditionale din Maramures. Va prezentam mai jos scrisoarea transmisa de deputatul PC de Maramures, Cornelia Negrut.

Stimate domnule ministru,
Judeţul Maramureş este parte a unui ambiţios proiect transfrontalier România-Ucraina-Ungaria, care îşi propune intensificarea într-un domeniu industrial mai puţin obişnuit, denumit „Creativitate industrială în diversitate”. Acest proiect a început în urmă cu trei ani, cu participarea a 150 de reprezentanţi ai celor trei ţări, care îşi propun derularea unor acţiuni concrete cu accent pe dezvoltarea turismului şi a moştenirii culturale. Spre exemplu, Georgeta Maria Iuga, creator de artă tradiţională din judeţul Maramureş, a participat în acest program sub deviza „Viitorul aparţine acelora care îşi păstrează identitatea prin continuarea tradiţiei”. Ideea porneşte de la tradiţia păstrată de veacuri în Maramureş, de a perpetua îndeletnicirile renumiţilor meşteri populari, precum şi rodul muncii acestora.

Aceste industrii creative pot reprezenta un viitor pentru meşteşugurile tradiţionale, pentru continuitatea memoriei gesturilor de odinioară, pentru menţinerea în stadiu viu a ceea ce ştiau oamenii să facă în această zonă de poveste a Maramureşului. Proiectul îşi propune nu doar perpetuarea acestor tradiţii, ci şi folosirea lor în scopul obţinerii unor rezultate economice importante pentru oameni şi pentru comunităţile locale din Maramureş. Una dintre realizări constă în prezentarea şi transformarea cunoscutelor icoane pe sticlă realizate în Maramureş în obiecte de larg consum, cum ar fi creaţii vestimentare, spre exemplu.

Iti recomandam si: De 1 si 2 Mai 2015, cu caiacul pe Dunare! Cum poti participa la aventura anului

Vă întreb respectuos domnule ministru:
1. În ce mod sprijină Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului aceste proiecte privind Dezvoltarea sectorului industriilor creative şi culturale?
2. Ce speranţe de revitalizare are România, în general, şi Maramureşul, în particular, în ceea ce priveşte turismul cultural?
3. Cum încurajează statul român astfel de idei care perpetuează în mod fericit moştenirea tradiţională, şi chiar o transformă în sector de dezvoltare industrială, comercială şi turistică?
Solicit răspuns scris.

Deputat PC de Maramureş, 
Cornelia NEGRUŢ.

Sursa foto: Adrian Petrisor – traditiiimaramures.blogspot.com

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.

 

Articole asemănătoare

Hallstatt, cel mai frumos oras din Austria si cel mai vechi asezamant din Europa. FOTO

Lucy Ionesco

Ministerul Turismului: Toti bugetarii vor beneficia de vouchere de vacanta conform OUG din 2017

Delia Ion

Palatul Culturii din Iasi se redeschide! Ceremonia, oficiata de premierul Dacian Ciolos

Lucy Ionesco