14.2 C
România
25 februarie 2021
Basescu, atac la Tiberiu Nitu, Gabriela Firea si Oreste Teodorescu. VIDEO
Politica

Traian Basescu este cetatean moldovean, la 6 luni de la depunerea cererii de cetatenie

Fostul presedinte Traian Basescu este oficial cetatean moldovean, la 6 luni de la depunerea cererii de cetatenie. Intarzierea acordarii cetateniei moldovene pentru Traian Basescu a intervenit ca urmare a unei sesizari la Curtea Constitutionala prin care s-a cerut anularea decretului prezidential privind acordarea cetateniei moldovenesti fostului sef de stat roman.

Traian Băsescu a depus cererea pentru a deveni cetatean moldovean in luna martie. Ulterior, un grup de deputati ai Partidului Socialistilor din Republica Moldova a depus pe 26 august o sesizare la Curtea Constitutionala, prin care a cerut anularea decretului presedintelui Rep. Moldova, Nicolae Timofti, privind acordarea cetateniei moldovenesti fostului presedinte roman Traian Basescu.

Curtea Constitutionala de la Chisinau a respins sesizarea socialistului Igor Dodon, prin umare, decretul presedintelui Nicolae Timofti, semnat in acest sens, este constitutional.

Curtea a reţinut că prevederile articolului 88 lit.c) din Constituţie îl abilitează pe preşedintele Republicii Moldova cu una din principalele atribuţii în exercitarea puterii de stat, care vizează statutul juridic al persoanei: acordarea cetăţeniei. Astfel, conform normei constituţionale, preşedintele ‘soluţionează problemele cetăţeniei Republicii Moldova şi acordă azil politic”.

Practic, Curtea Constitutionala a constatat ca sesizarea socialistilor nu întruneşte condiţiile de admisibilitate pentru exercitarea controlului constituţionalităţii şi, deci, nu poate fi acceptată pentru examinare de fond.

Decretul preşedintelui Nicolae Timofti privind acordarea cetateniei moldoveneşti lui Traian Basescu si sotiei sale sale, Maria, a fost publicat in ‘Monitorul Oficial” la data de 17 iunie.

Stiri pe aceeasi tema

Noua conducere a PSD, aleasa la Congresul de duminica. Zgonea candideaza la functia de presedinte executiv

Cristiana Petrariu Bota

Cine sunt parlamentarii PNL care l-au ajutat pe Dan Sova sa scape de arest

Cristiana Petrariu Bota

Alexandru Mihai Ghigiu il inlocuieste pe Victor Ponta in functia de secretar general al Guvernului

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult