-0.6 C
România
5 decembrie 2024
Iohannis: Romanii nu isi vad viitorul in afara Uniunii Europene. In timpul presedintiei Consiliului UE, Romania va avea de gestionat Brexit-ul si problema migratiei
Externe

Tranparency International denunta comercializarea nationalitatii europene, fenomen aparut dupa criza financiara care a afectat Europa

Transparency International şi Global Witness au numărat cel puţin 6.000 de paşapoarte şi 1000.000 de permise de sejur acordate, în ultimii 10 ani, de autorităţile europene unor bogaţi investitori. 

Paşapoarte şi vize sunt cumpărate precum un produs de lux, atenţionează organizaţiile. Totul este posibil deoarece anumite ţări ale Uniunii Europene îşi vând paşapoartele. Altele, acordă documente de reşedinţă.

Potrivit acestor organizaţii, un paşaport cipriot poate costa 2 milioane de euro. Austria, Bulgaria şi Malta vând de asemenea paşapoarte celor cu un cont gras. Per total, 12 state europene, printre care şi Franţa, acordă dreptul la rezidenţă investitorilor bogaţi.

Laure Brillaud de la Transparency International Franţa spune că aceste iniţiative au apărut după criza financiară care a afectat Europa : “era o mană financiară, o soluţie rapidă pentru ţările care au suferit în anii de criză economică. Dar, se pare că unele state au fost orbite de câştigul rapid şi nu au ţinut cont de riscurile la care expun întreaga Europă ».

„Acordarea cetăţeniei şi dreptului de reşedinţă unor non-europeni în schimbul unor investiţii, în absenţa unor controale, înseamnă o poartă deschisă infractorilor aflaţi în căutarea unui refugiu în Europa”, adaugă Laure Brillaud. În opinia ei, „controalele care s-au făcut vis-a-vis de cei care au cerut aceste vize de aur au fost complet insuficiente, există o lipsă de transparenţă, conflict de interese iar intermediarii au un rol foarte puţin cunoscut”.

ONG-urile anticorupţie atenţionează că se pot instala foarte uşor în UE chiar persoane vizate de sancţiuni internaţionale ori implicate în afaceri de corupţie în ţările de origine.

Să nu uităm că jurnalista malteză Daphné Caruana Galizia, care ancheta aşa zisele investiţii ale celor care au obţinut un paşaport maltez, a fost asasinată în octombrie 2017. Un explozibil a fost amplasat sub autoturismul personal.

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova declara în iunie că „nu trebuie să permitem unor indivizi suspecţi să vină în Europa şi să obţină naţionalitatea, să o utilizeze pentru a spăla bani ori a constitui un risc în domeniul securităţii. Este nevoie să întărim lupta împotriva spălării de bani».

Jurnalista malteză vorbise deseori despre corupția din Malta şi despre acordarea acestor vize de aur. Ea reuşise să arăte cum Malta a devenit un centru de operațiune al crimei organizate din estul Europei și ca urmare a acordării acestor paşapoarte de aur.

Articole asemănătoare

MISS UNIVERS 2013: Gabriela Isler din Venezuela este noua regina

Bogdan

Furtuna Imogen a maturat Marea Britanie, valurile au atins si 19 metri

Lucy Ionesco

Trump le promite americanilor ca va proteja dreptul de a detine si de a purta arme

Ioana Badulescu