7.8 C
România
18 mai 2024
TVA scade de la 19% la 16% din 2020. Proiectul aduce si alte modificari la Codul fiscal
Economie

Transelectrica a anuntat rezultatele anului 2017: Profit cu 90% mai mic decat in 2016

Conducerea Transelectrica a prezentat vineri rezultatele anului 2017, în cadrul unei întâlniri cu analiştii financiari şi cu investitorii. Compania a raportat un profit preliminar de 26 de milioane de lei pe anul 2017, în scădere cu aproximativ 90% faţă de anul 2016. 

„Rezultate sunt în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, situaţie determinată atât de scăderea profitului din activităţile cu profit permis (pe fondul reducerii tarifului de transport cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), cât mai ales de înregistrarea unei pierderi semnificative corespunzatoare activităţilor derulate în baza unui model de reglementare profit zero”, se menționează într-un comunicat al companiei.

„A început perioada de pay-back pentru randamentele realizate mai mult decât cele reglementate. Scăderile de tarif sunt rezultatele unor acţiuni sau decizii luate în anii anteriori, iar faptul că această companie a realizat atunci randamente mai mari decât cele reglementate ne expune la un risc mai mare. Trebuie să se înţeleagă foarte clar că Transelectrica este o companie de utilităţi strategică şi care trebuie să aibă un comportament predictibil și sustenabil pe termen mediu şi lung. Ceea ce ne propunem în continuare să facem este să dirijăm Transelectrica spre acest tip de comportament”, a explicat Corina Popescu, directorul general executiv al Transelectrica, la întâlnirea cu analiştii.

Societatea desfășoară operațiuni „cu profit permis”, dar și operațiuni „cu profit zero”, astfel că și raportarea se prezintă în două capitole.

Pe segmentul operaţiunilor cu profit permis, „evoluţia negativă a câștigurilor înainte de taxe (EBITDA) a fost influenţată în principal de scăderea tarifului de transport cu 10% pe fondul înregistrării unor ajustări de depreciere a unor creanţe şi de creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice pe piaţa angro pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în reţeaua de transport”, a explicat conducerea societății.

Pe segmentul operatiunilor cu profit zero, „rezultatul negativ de -79 milioane de lei faţă de profitul de +88 milioane de lei înregistrat în aceeaşi perioadă a anului precedent este determinat de scăderea tarifului pentru serviciile tehnologice de sistem cu circa 12% şi de creşterea semnificativă a preţurilor pe piaţa serviciilor de sistem de unde compania procură cea mai mare parte din necesarul de servicii tehnologice pentru funcţionarea sigură a Sistemului Electroenergetic Naţional”, au mai arătat reprezentanții Transelectrica.

În ceea priveşte indicatorii operaţionali, „consumul extras din reţea a înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, producţia şi exportul înregistrând scăderi”.

Directoratul Transelectrica a mai anunţat, la întâlnirea cu analiştii financiari şi cu investitorii, demararea unui proces de reorganizare bazat pe o strategie orientată spre investiţii, care să transforme compania într-una sustenabilă şi predictibilă.

„Este clar că în acest moment Compania are nevoie de o redefinire, are nevoie să-şi schimbe complet modul în care funcţionează. Anul trecut, am realizat o serie de analize şi am schimbat proceduri, pentru a demara o restructurare a Companiei, pentru a o putea readuce pe panta normală de funcţionare. Însă a susţine acest proces de reorganizare şi eficientizare în acelaşi timp cu angajamentul de a ne îndeplini obligaţiile transmise la începutul perioadei de reglementare este o misiune foarte dificilă. Până acum, am reuşit să obţinem şi rezultate pozitive şi am avut şi sprijinul Guvernului, care a înţeles că este nevoie de o redefinire fundamentală. Am promovat în toamna anului trecut trei Hotărâri de Guvern de exproprieri, pentru proiecte majore. Acest lucru a făcut posibilă obţinerea grantului de 27 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru construirea liniei de înaltă tensiune Cernavodă-Stâlpu, un grant similar cu BRUA – din aceleaşi fonduri şi după acelaşi model. Mai mult, suntem în negocieri cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a accesa fonduri pe POIM (n.n.- Programul Operațional Infrastructura Mare) pentru construirea liniei Smârdan-Gutinaş. Pentru a accelera proiectele noastre de interes comun – avem şase astfel de proiecte pe lista CE – suntem în negocieri la Ministerul Energiei pentru o lege similară legii BRUA”, a mai declarat Corina Popescu.

În ceea ce priveşte proiectele majore de investiţii ale companiei, directorul general executiv al Transelectrica a anunţat că s-a început recepţia liniei Reşiţa-Pancevo, urmând ca spre sfârşitul anului 2018 aceasta să fie funcţională şi comercial. Tot până la sfârşitul anului, Transelectrica îşi propune să implementeze şi noul sistem SCADA, pentru care a fost demarată licitaţia în decembrie 2017.

„Este vital pentru Transelectrica să dezvolte o viziune orientată spre investiţii, să îmbunătăţim substanţial cunatumul investiţiilor şi ne canalizăm toate eforturile pe această direcţie. De asemenea, ne vom concentra pe un proces serios şi fundamental de reorganizare. Este nevoie de o structură mai flexibilă şi mai eficientă. Am început un plan de restructurare-reorganizare, în primul rând prin responsabilizarea managementului la toate nivelurile în companie”, a mai subliniat Corina Popescu.

În cursul anului 2017, au fost semnate contracte noi de investiţii în valoare de 252 de milioane de lei, cheltuielile de investiţii s-au ridicat la 179 de milioane de lei, iar valoarea activelor imobilizate noi a fost de 205 milioane de lei.

Rezultatele financiare preliminare, raportul preliminar şi prezentarea susținută de conducerea companiei pot fi consultate pe pagina de internet a Transelectrica (www.transelectrica.ro) la secţiunea „Relaţii cu Investitorii”, subsecţiunea „Raportare periodică”.

Articole asemănătoare

Ministerul Finanțelor: Nu se acordă bonificații la Declarația Unică 2021

Lucy Ionesco

RCA 2015: Cinci firme de asigurari vor modifica tarifele pentru politele RCA

Corina Alexandru

Salarii inghetate in 2016. Guvernul Ciolos ingheata salariul minim si pensiile private

Lucy Ionesco