Transformarea digitată a sistemului judiciar și dezvoltarea ,,Cartierului pentru Justiţie", proiect adoptat
Social

Transformarea digitată a sistemului judiciar și dezvoltarea ,,Cartierului pentru Justiţie”, proiect adoptat

Guvernul a adoptat, joi, un proiect care vizează transformarea digitată a sistemului judiciar din România și dezvoltarea ,,Cartierului pentru Justiţie”. Memorandumul are ca temă Acordul de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) în valoare de aprox. 100 mil. EUR, pentru susţinerea realizării unui proiect cuprinzând transformarea digitată a sistemului judiciar, dezvoltarea ,,Cartierului pentru Justiţie” şi continuarea investiţiilor în infrastructura instanţelor.

Memorandumul propus de Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției prevede contractarea unui împrumut de 100 milioane de euro de la Banca Mondială, pentru derularea unui proiect dedicat proceselor funcționale, infrastructurii fizice și informatizării sistemului judiciar român.

Împrumutul propus spre contractare reprezintă o continuare a proiectului “Îmbunătățirea serviciilor judiciare”, precum și o nouă etapă în pregătirea proiectului de dezvoltare “Cartierul pentru justiție”, aflate deja în implementarea Ministerului Justiției, care vizează îmbunătățirea condițiilor de lucru la nivelul instanțelor, facilitarea accesului la justiție prin mijloace electronice și pregătirea documentației de urbanism și a studiului de fezabilitate pentru Cartierul pentru justiție.

Proiectul are două componente de fond conținând măsuri prioritare pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar  2022-2025 și a planului de acțiune adiacent, care vizează creșterea calității și eficienței justiției prin:

1.       transformarea digitală a sistemului judiciar  – digitalizarea și managementul arhivei pasive a instanțelor, infrastructura IT&C și rețelele de comunicații etc.

2.       dezvoltarea “Cartierului pentru justiție” și infrastructura instanțelor – proiectarea completă a “Cartierului pentru justiție”, finanțarea sediilor unor instanțe aflate în condiții improprii și continuarea lucrărilor la sediile unor judecătorii din proiectul “Îmbunătățirea serviciilor judiciare” din 2017, afectate de creșterea costurilor materialelor de construcții în perioada 2020-2022 etc.

Activitățile nu sunt finanțate deloc sau sunt finanțate insuficient din fonduri externe nerambursabile, o parte fiind complementare măsurilor care vor fi finanțate din PNRR.

Cheltuielile aferente proiectului, respectiv cheltuielile reprezentând echivalentul sumei împrumutului, vor fi asigurate din bugetul Ministerului Justiției, în cadrul sumelor alocate anual, cu această destinație, de la bugetul de stat.

Ministerul Justiției va fi desemnat agenție de implementare a proiectului. Acesta va fi realizat prin intermediul Unității de Management a Proiectului (Direcția de Implementare a Proiectelor Finanțare din Fonduri Externe).

După aprobarea memorandumului, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției vor întreprinde demersurile necesare pentru transmiterea cererii de finanțare către BIRD, urmată de parcurgerea etapelor privind negocierea, semnarea și ratificarea acordului de împrumut.

În acest moment, Ministerul Justiției beneficiază de sprijin din partea Băncii Mondiale pentru cele două proiecte “Îmbunătățirea serviciilor judiciare” și “Cartierul pentru justiție”, ale căror acorduri de împrumut sunt prevăzute a fi finalizate în mai, respectiv decembrie 2023. Pentru Cartierul Justiției a fost deja aprobat un acord de împrumut de avans de la Banca Mondială în valoare de 2,5 milioane USD pentru finanțarea activităților preliminare realizării proiectului.

 

Stiri pe aceeasi tema

PERMISE AUTO. Cum iti iei permisul de conducere fara probleme. Sfaturi pentru cei care urmeaza scoala auto

Cristiana Petrariu Bota

Kovesi ar putea afla saptamana aceasta daca va fi sau nu sefa Parchetului European

Cristiana Petrariu Bota

Samsung va lansa modelul Galaxy S5 la inceputul anului viitor

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult