Transhumanta lui Dragos Lumpan, filmul unei traditii care dispare pe nestiute din frumusetea lumii
Filme

Transhumanta lui Dragos Lumpan, filmul unei traditii care dispare pe nestiute din frumusetea lumii

Transhumanța este un documentar antropologic de 90 de minute realizat de Dragos Lumpan, despre o traditie care dispare pe nestiute din frumusetea lumii. Filmul Transhumanta este montat din cele aproximativ 100 de ore de material filmat in cele 6 tari ale proiectului, numeroase interviuri cu ciobani in stanele lor, interviuri cu cercetatori in antropologie, precum si cu initiatori ai unor proiecte culturale despre transhumanta. 

Dupa ce va fi gata, filmul Transhumanta va fi trimis la festivalurile de film, iar apoi va urma distribuirea lui. Dragos Lumpan estimeaza ca filmul va fi finalizat in octombrie 2015.

Intregul proiect este urias, iar bugetul a depasit 100.000 de euro. Pana acum a fost finantat de ICR, AFCN, GAV, Urban Spaces si din fonduri proprii. Chiar si asa, mai este nevoie de aproximativ 15.000 de euro pentru a finaliza filmul documentar, iar Dragos Lumpan face apel la ajutorul celor care au posibilitatea de a sustine acest proiect.

„Filmul va contine si time-lapse-uri montate din cele peste 100.000 de fotografii. Am ales fotografia si filmul pentru ca in acest fel putem spune o poveste veche intr-un limbaj nou, foarte usor accesibil”, spune Dragos Lumpan.

Ce scrie Dragos Lumpan in prezentarea proiectului Transhumanta

Transhumanța este drumul de câteva sute de kilometri pe care ciobanii îl parcurg toamna și primăvara între munte și câmpie pentru a hrăni și proteja turmele.

Ciobanii care inca mai practica transhumanta merg zi de zi cu oile, dorm unde îi prinde noaptea, sub cerul liber, indiferent de anotimp. Ei trăiesc într-o altă lume, într-un alt timp, într-un calendar cvasi-cosmic. În 2007, în România mai mergeau în transhumanță aproximativ 30 de familii de ciobani față de cele câteva mii care mergeau în urmă cu un secol.

În 2007 am inceput să fotografiez o familie de ciobani din România, care de generaţii mergea la drum. În 2008 acesti ciobani au renunţat la drum, la transhumanta.

În 2010 am extins intregul proiectul in mai multe tari: Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie și Turcia. Deasemenea, pe langa fotografie am inceput sa si filmez. Pentru Romania am gasit o alta familie de ciobani care meargea in transhumanta.

Proiectul fotografic a fost deja expus in diferite tari din Europa, avand 12 expozitii si fiind primit foarte bine de catre publicul larg. Mai jos puteti citi cateva pareri si reacţii.

Acum lucrez la post-productia filmului Transhumanța , un documentar antropologic de 90 de minute, montat din cele aproximativ 100 de ore de material filmat in cele 6 tari ale proiectului, numeroase interviuri cu ciobani in stanele lor, interviuri cu cercetatori in antropologie, precum si cu initiatori ai unor proiecte culturale despre transhumanta. Filmul va contine si time-lapse-uri montate din cele peste 100.000 de fotografii. Am ales fotografia si filmul pentru ca in acest fel putem spune o poveste veche intr-un limbaj nou, foarte usor accesibil.

Dupa ce va fi gata, filmul Transhumanta va fi trimis la festivalurile de film iar apoi va urma distribuirea lui. Estimam ca filmul va fi finalizat in octombrie 2015.

Intreg proiectul este urias, iar bugetul a depasit 100.000 EUR. Pana acum a fost finantat de ICR, AFCN, GAV, Urban Spaces si din fonduri proprii.

Acum, mai e nevoie de aprox 15.000 EUR pentru a finaliza si filmul documentar – dupa cum urmeaza:

Montaj / editare (randarea materialelor in format editabil, vizionarea materialului filmat, import si randare fotografii pt timelapseuri, montaj efectiv): 7000 euro
Muzica (muzica si mix final): 3000 euro
Sunet: sonorizare, sincronizare si editare sunet: 1000 euro
Grafica: 1000 euro
Traduceri & titrari: 1500 euro
Post productie video & sunet (incarcare, pregatire pt corectii, corectii de culoare, editare / mixaj sunet): 1500 euro
Ne propunem ca prin aceasta campanie de crowdfunding sa strangem minim 7500 euro (33.333 lei), urmand ca diferenta sa fie acoperita din economiile proprii si alte colaborari.

Mai multe despre proiectul Ultima Transhumanța puteti sa vedeti pe: http://transhumance.ro/ si pe Facebook.

Proiectul este derulat de Dragos Lumpan, fotograf si filmmaker.

Alte proiecte demarate de Dragos sunt si Fotografii miscate, Sihastria Putnei (Chipuri de viata monahala), Ursi si alte masti.

Mai multe detalii despre Dragos Lumpan si proiectele sale: http://lumpan.com/

Detalii despre proiect: aici

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri senzationale”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro. Ne poti urmari si peFacebookTwitter sau Google Plus

Articole asemănătoare

Radu Jude a vorbit la DW despre antisemitism in Romania zilelor noastre si despre cel mai nou film

Bogdan

TRADAREA EPISODUL 69, 4 FEBRUARIE 2015. Selma isi revine din tratamentul cu pastile, administrat de Kenan

Bogdan

Invitatie la teatru! Gala 5 licee – 5 teatre la Teatrul National din Bucuresti

Lucy Ionesco