-6.5 C
România
2 decembrie 2020
Social

TRATAMENT ANTI-SIDA: A fost creata o substanta cu rol inhibitor foarte puternic asupra virusului HIV

Site-ul fr.news.yahoo.com informeaza ca un grup de cercetatori americani coordonati de profesorul Michael Farzan au obtinut rezultate notabile in privinta gasirii unui tratament eficient anti-SIDA. Substanta si-a dovedit eficienta timp de mai multe luni pe maimute lucru incurajator pentru gasirea unui tratament optim impotriva HIV, virusul care sta la baza temutei maladii.

Farzan a declarat intr-un interviu acordat revistei Nature ca rezultatele obtinute sunt inbucuratoare pentru actualul stadiu al proiectului: „Am dezvoltat un inhibitor foarte puternic si cu spectru larg de actiune” care actioneaza asupra HIV-1, principalul tip de virus care declanseaza SIDA prezent in lume.

La acest rezultat s-a ajuns dupa mai multi ani de cercetari stiintifice coordonate de The Scripps Research Institute – un centru de cercetare din Florida – si finantat de National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

Acest compus, denumit „eCD4-Ig”, ofera „o protectie foarte puternica” impotriva HIV, a explicat profesorul Farzan, care isi sprijina concluzia pe un experiment realizat pe maimute.

Experimentul, efectuat pe macaci, a aratat ca substanta, injectata o singura data, era capabila sa protejeze aceste animale impotriva echivalentului HIV la maimute pe o durata de cel putin opt luni.

Pentru a asigura acest efect prelungit, eCD4-Ig a fost asociat cu un virus de tip adeno-asociat (AAV), inofensiv, dar capabil sa penetreze in celule si sa le determine sa produca foarte repede o proteina cu efect protector capabila sa produca un efect anti-SIDA pe termen indelungat.

Dupa ce au fost tratati cu acea combinatie de medicamente, macacii au fost expusi in fata unor doze din ce in ce mai puternice cu versiunea simiana a virusului care declanseza SIDA (SHIV-AD8). Niciunul dintre animalele injectate nu a dezvoltat o infectie, spre deosebire de maimutele netratate cu eCD4-Ig, folosite ca grup-tinta.

Datele publicate miercuri in revista Nature arata o protectie eficienta timp de cel putin 34 de saptamani, in ciuda dozelor de SHIV-AD8 de patru ori mai mari decat cele de care ar fi fost nevoie pentru a le infecta pe maimutele din grupul-tinta.

Rezultatele experimentului vor fi prezentate la conferinta anuala CROI despre retrovirusuri si infectii oportuniste, care va fi organizata in orasul american Seattle, intre 23 si 26 februarie.

Tratamentele antiretrovirale actuale sunt foarte eficiente in ceea ce priveste reducerea sarcinii virale (cantitatea de virus prezent in sange) la persoanele infectate. insa ele sunt incapabile sa eradicheze definitiv HIV si medicamentele trebuie luate toata viata.

Strategia urmarita de echipa profesorului Farzan prezinta avantajul de a oferi o protectie durabila contra SIDA fara obligatia administrarii zilnice de antiretrovirale si fara a produce efecte secundare.

Stiri pe aceeasi tema

Transportatorii autorizati, multumiti de decizia Primarului Capitalei privind Uber si Taxify: E fireasca eliminarea concurentei neloiale, noi platim taxe

Cristiana Petrariu Bota

Cutremur de 4.1 in Vrancea in dupa-amiaza zilei de 29 septembrie

Cristiana Petrariu Bota

Pasapoartele simple electronice ale romanilor vor avea termen de valabilitate extins la 10 ani. Proiectul a trecut de Senat

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult