IT/Stiinta

TRATAMENT IMPOTRIVA CANCERULUI: Tutunul poate distruge celulele canceroase

Oameni de stiinta australieni au facut cunoscut un studiu al carui rezultat este, la prima vedere, unul foarte surprinzator. Cancerul poate fi tratat cu ajutorul tutunului, datorita mecanismului de aparare al acestei plante, util in distrugerea celulelor canceroase din organismul uman.

Specilisti ai Institutului pentru Stiinte Moleculare din Melboure au descoperit ca tutunul contine o molecula foarte rezistenta in lupta cu bacteriile si ciupercile, si mai remarcabil fiind faptul ca molecula in cauza are proprietatea de a identifica si distruge celulele canceroase.

Cercetatorii canadieni descriu functia moleculei, denumita NaD1, astfel: molecula dezvolta o structura sub forma de cleste care se agata de lipidele prezente in molecula canceroasa, reusind ca prin stragere sa-i sparga mebrana, celula canceroasa aruncand continutul in exterior fara a mai produce distrugeri in organism.

„Exista o anumita ironie in faptul ca un puternic mecanism de autoaparare impotriva cancerului a fost descoperit in floarea unei specii ornamentale de tutun, insa este o descoperire binevenita, indiferent de originea ei”, a declarat medicul Mark Hullett, coordonatorul studiului.

„Urmatorul pas va consta in initierea unor studii preclinice pentru a determina rolul pe care molecula NaD1 ar putea sa il aiba in tratarea cancerului”, a adaugat acelasi cercetator.

Aceste studii preclinice au debutat deja la Melbourne si sunt coordonate de compania de biotehnologie Hexima.

„Pana acum, testele preliminare s-au dovedit promitatoare”, a spus Mark Hullett. „Una dintre problemele majore ale terapiilor anticancer actuale consta in faptul ca efectul tratamentului nu este discriminatoriu. in schimb, am descoperit ca NaD1 poate sa tinteasca tumorile canceroase si are efecte minime sau chiar niciun efect asupra celulelor sanatoase”, a adaugat coordonatorul studiului.

Mark Hullett considera ca descoperirea sa va putea avea si alte aplicatii terapeutice, precum dezvoltarea unui tratament antibiotic contra infectiilor microbiene.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate vineri in revista eLife.

Articole asemănătoare

Cometa ISON se va apropia cel mai mult de Soare pe 28 noiembrie

Lucy Ionesco

NASA a dat publicitatii imagini cu cometa 2I/Borisov, venita din afara Sistemului nostru Solar

Lucy Ionesco

Facebook a suferit pierderi uriase pe piata Nasdaq. Actiunile companiei au scazut cu 19% intr-o singura zi

Ioana Badulescu