Premierul Marii Britanii Theresa May s-a intalnit, ieri, cu presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. La finalul intrevederii, Theresa May a punctat ca s-au facut „progrese semnificative” in privinta Brexit, ambele parti oferind „indicatii suficiente” echipelor de negociatori pentru ca acestia sa poata rezolva ultimele probleme ramase, scrie RoNews.co.uk citand Financial Times .
La mai bine de doi ani de la referendumul de iesire din UE, tratatul final de Brexit (care are 585 de pagini si o scurta declaratie politica referitoare la viitoarele relatii) ar urma sa fie semnat duminica la summitul UE.
Marea Britanie si UE au inregistrat „progrese semnificative” in privinta ultimelor detalii ramase in discutie privind proiectul acordului final, marindu-se astfel sperantele unui summit UE fara probleme care sa aprobe duminica intregul acord.
Iti recomandam: Informatii utile privind Brexitul
Dupa cele doua ore de discutii de la Bruxelles, premierul britanic a declarat ca ambele parti au dat „indicatii suficiente” echipelor de negociatori pentru ca acestia sa poata rezolva ultimele probleme ramase. Doamna May se va intalni apoi cu domnul Juncker sambata „pentru a discuta despre modul in care putem incheia acest proces”.
Limbajul folosit de ambele tabere, ales cu mare atentie, pare a indica faptul ca discutiile au ajuns la un punct in care UE poate incepe consultarile cu statele membre despre continutul declaratiei, dar nu este inca gata sa recomande in mod oficial textul final. Inaltii oficiali ai Comisiei Europene se vor intalni in aceasta dimineata pentru a face bilantul progreselor inregistrate.
Marea Britanie doreste ca textul final sa se refere si la dorinta de a crea un comert „fara frictiuni” dupa Brexit, in timp ce Franta si Germania au sustinut ca Marea Britanie nu se poate bucura de avantajele accesului pe piata unica fara sa se conformeze tuturor regulilor pe care acesta le presupune.
Intre timp, Spania ameninta cu votul impotriva Brexit, daca textul privind teritoriul Gibraltar nu va fi schimbat, iar Franta si alte state membre doresc sa reglementeze accesul pentru pescuit in apele de coasta britanice.